George Alexander Louis

De tre navnene til Stor­bri­tan­nias nye arve­prins har alle en lang tradisjon.

Stor­bri­tan­nias nye arve­prins skal hete Geor­ge Alex­an­der Louis. De tre nav­ne­ne har alle en lang tra­di­sjon bak seg.

«Her­tu­gen og her­tug­in­nen av Cam­brid­ge er glade for å kunn­gjø­re at de har gitt sin sønn nav­net Geor­ge Alex­an­der Louis. Bar­net vil bli kjent som Hans Kon­ge­li­ge Høy­het Prins Geor­ge av Cam­brid­ge», kunn­gjor­de hoff­et ons­dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Seks bri­tis­ke kon­ger har hatt nav­net Geor­ge, og den siste var dron­ning Eliza­beths far, Geor­ge VI, som satt på tro­nen fra 1936 til 1952.

Den nye prin­sen er num­mer tre i den bri­tis­ke arve­rek­ken. Det er førs­te gang siden 1894 Stor­bri­tan­nia har hele tre ge­ne­ra­sjo­ner di­rek­te ar­vin­ger til tro­nen.

Dron­nin­gen «hen­rykt»

De ny­bak­te for­eld­re­ne, prins Wil­liam og her­tug­in­ne Kate, var ons­dag på besøk hos Kates for­eld­re i Buckle­bury i Sør-Eng­land. Samme dag be­søk­te dron­ning Eliza­beth sitt førs­te olde­barn for førs­te gang. Den 87 år gamle mo­nar­ken skal ha ut­trykt at hun er «hen­rykt» over fød­se­len.

Ver­dens­pres­sen fikk se den nye prin­sen tirs­dag kveld da for­eld­re­ne viste ham fram uten­for St. Mary's Hos­pi­tal i Lon­don. For­eld­re­ne sa de at de fore­lø­pig ikke hadde be­stemt nav­net.

- Vi har ak­ku­rat møtt ham og må se hva som kan passe. Vi har ikke lan­det på noe ennå, sa en ty­de­lig stolt prins Wil­liam.

Så satte han seg i bilen og kjør­te av gårde med lille­prin­sen i bak­se­tet.

Da prins Wil­liam ble født i 1982, måtte kon­ge­li­ge fans vente en hel uke før de fikk vite nav­net, mens prins Har­rys navn ble of­fent­lig­gjort idet han for­lot syke­hu­set. I 1948 trakk vente­ti­den ut en hel måned da prins Char­les ble født.

Kan velge konge­navn

Det er ikke gitt at prin­sen vil ta nav­net Geor­ge - eller Georg, som er den tra­di­sjo­nel­le nors­ke for­men - når han en gang blir konge. Han kan velge hvil­ket som helst av de tre nav­ne­ne han nå har fått, og det har for ek­sem­pel lenge gått ryk­ter om at kron­prins Char­les vil skif­te navn til Geor­ge når han blir konge. Kron­prin­sens fulle navn er Char­les Phi­lip Art­hur Geor­ge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men at første­nav­net er Geor­ge, kom­mer ikke som noen over­ras­kel­se. Det er dette nav­net som har lig­get øverst på vedde­måls­lis­te­ne den siste tida.

Nav­net Louis får den vesle prin­sen fra Mount­bat­ten-slek­ten. Louis er også ett av prins Wil­liams navn, og det var nav­net til lord Louis Mount­bat­ten, som var den siste vise­kon­gen av India og en men­tor for prins Char­les. Mount­bat­ten ble drept i et bombe­an­grep som IRA sto bak i 1979.

Iføl­ge BBC hoff­re­por­ter Nicholas Witch­ell er det tro­lig Kate som har øns­ket nav­net Alex­an­der. Også dette er et konge­navn med lange tra­di­sjo­ner.

Navn­løse kop­per

Eks­tra utål­mo­di­ge foran navne­val­get har pro­du­sen­te­ne av kon­ge­li­ge su­ve­ni­rer vært. Ke­ra­mi­ker­ne hadde ons­dag prin­sek­ru­se­ne nes­ten klare, men ikke helt:

- Vi øns­ker å putte prin­sen av Cam­brid­ges navn på dem. Men i lik­het med andre ke­ra­mi­ke­re for tiden av­ven­ter vi med å ta det neste ste­get, sa pro­du­sen­ten Bur­leighs tals­kvin­ne Linda Salt før nav­net var kjent.

Også andre su­ve­nir­ma­ke­re ven­tet på nav­net før de kunne fer­dig­stil­ler kop­per, tal­ler­ke­ner og nips­gjen­stan­der de­ko­rert i far­ge­ne gull, blått og hvitt.

Neste kon­ge­li­ge be­gi­ven­het blir nå dåpen hvor Geor­ge Alex­an­der Louis of­fi­si­elt blir den lille arve­prin­sens navn. Kon­ge­li­ge dåper fin­ner van­lig­vis sted re­la­tivt raskt, etter fire til seks uker.

Britiske tronarvinger

Dette er rekkefølgen på de britiske tronarvingene:

1. Prins Charles, prins av Wales. Født 1948. Dronning Elizabeths eldste sønn.

2. Prins William, hertug av Cambridge. Født i 1982. Prins Charles' eldste sønn.

3. Den nyfødte prinsen (født 22. juli 2013), sønn av prins William og hertuginne Kate.

4. Prins Henry av Wales. Født i 1984. Prins Charles' nest eldste sønn.

5. Prins Andrew, hertug av York. Født i 1960. Dronning Elizabeths nest eldste sønn.

6. Prinsesse Beatrice av York. Født i 1988. Prins Andrews eldste datter.

7. Prinsesse Eugenie av York. Født i 1990. Prins Andrews nest eldste datter.

8. Prins Edward, jarl av Essex. Født i 1964. Dronning Elizabeths tredje eldste sønn.

9. James, viscount Severn. Født i 2007. Prins Edwards sønn.

10. Lady Louise Windsor. Født i 2003. Prins Edwards datter.

11. Prinsesse Anne av Storbritannia. Født i 1950. Datter av dronning Elizabeth.

12. Peter Phillips. Født i 1977. Prinsesse Annes sønn.

13. Savannah Phillips. Født i 2010. Peter Phillips' eldste datter.

14. Isa Phillips. Født i 2012. Peter Phillips nest eldste datter.

15. Zara Philips. Født i 1981. Prinsesse Annes datter.

... 68. Kong Harald av Norge

* Dronning Elizabeths tronarvinger følges av hennes avdøde søster prinsesse Margarets etterkommere. Deretter følger etterkommerne til kong George V, som døde i 1963.

Ifølge Act of Settlement 1701 kan bare protestantiske etterkommere av Sofia av Hannover, mor til kong Georg den første, arve tronen.

I 2011 ble forbudet mot å gifte seg med katolikker opphevet. Det ble samtidig innført lik fortrinnsrett til tronen for gutter og jenter.

Ifølge nyhetsbyrået AFP finnes det lister over de britiske tronarvingene som teller over 5.000 nålevende personer, som bor over hele Europa. Kong Harald er tronarving nr. 68.

(Kilde: AFP)

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Kate og William viste fram den nye prinsenBritiske tronarvinger
Les også
Prins William og hertuginne Kate har fått en sønnBritiske tronarvinger
Les også
Prins William dropper kirken - må likevel forsvare landets tro