Prins William og hertuginne Kate har fått en sønn

Hertuginne Kate har født en sønn. Det nyfødte barnet til prins William og Kate er den tredje i den britiske arverekken.

Gutten, som veide 3,8 kilo, er parets første barn og ble født på St. Mary's sykehus i London mandag.

Den nyfødte vil bli den tredje i den britiske arverekken etter prins Charles og prins William.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Hennes kongelige høyhet og barnet hennes har det bra og blir på sykehuset over natten, heter det i en uttalelse fra det britiske kongehuset.

Prins William var til stede under fødselen. Dronning Elizabeth, prins Charles og resten av kongefamilien gleder seg over nyheten, heter det i uttalelsen.

Ventet med offentliggjøringen

Fødselen skjedde klokken 16.24 lokal tid, men nyheten ble ikke offentliggjort før fire timer senere.

Kate og William ankom sykehuset i Paddington i London klokken halv fem mandag morgen. En pressetalsmann for det britiske hoffet sa på formiddagen at fødselen forløp på normalt vis.

Kate gikk ut i permisjon 13. juni og ble sist sett offentlig to dager senere, under den offisielle fødselsdagsfeiringen til dronning Elizabeth. Den britiske statsministeren David Cameron ønsket mandag morgen hertuginne Kate til lykke med fødselen og sa at hele landet ventet i spenning.

Slottet gratulerer

Den norske kongefamilien sender sine gratulasjoner til kongehuset i Storbritannia, opplyser informasjonssjef Marianne hagen ved Slottet til NTB.

Verdenspressen har ventet utenfor sykehuset i flere uker. Det har også de mest ihuga kongetilhengerne, gjerne drapert i britisk flagg.

Hertuginnen fødte på samme sykehus og i samme private fløy som prinsesse Diana fødte prins William og prins Harry. Ingenting har vært overlatt til tilfeldighetene ved sykehuset. En egen parkeringsplass har vært reservert for prins William, mens det har vært parkeringsforbud for andre pasienter utenfor sykehuset hele juli måned, for å forhindre at det skulle oppstå problemer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nyhetsbyåret AFP melder at døgnprisen for et standard rom i den private fløyen i St. Mary's-sykehuset der hertuginne Kate nå er innlagt, er 4.965 pund eller drøye 45.000 kroner.

Fra mid­del­klas­sen

Kate Middle­ton er mid­del­klasse­jen­ta som fikk det til å virke nes­ten for lett å bli prin­ses­se. Nå får hun en ny ut­ford­ring å bryne seg på - å opp­dra en fram­ti­dig tron­ar­ving.

Siden even­tyr­bryl­lu­pet med prins Wil­liam i 2011 har Kate for­melt vært kjent som Cat­h­e­ri­ne, her­tug­in­ne av Cam­brid­ge. Og hit­til har hun knapt trådd feil i sin nye rolle.

«Litt­le Miss Perfect», plei­de ven­ne­ne å kalle henne.

Hun er den førs­te ikke-ade­li­ge per­sonen siden 1660 som har gif­tet seg med en fram­ti­dig konge i Stor­bri­tan­nia. Men den gla­mo­rø­se bru­net­ten har også blåst nytt liv inn i det bri­tis­ke mo­nar­ki­et.

Ny­rike for­eld­re

Kates tipp­olde­far var en enkel gruve­ar­bei­der, men selv har Kate har aldri måt­tet leve i fat­tig­dom. Hen­nes for­eld­re ble mil­lio­næ­rer gjen­nom et sel­skap de selv star­tet opp.

For­eld­re­ne, Michael og Ca­ro­le Middle­ton, møtte hver­and­re i fly­sel­ska­pet Bri­tish Air­ways, hvor Ca­ro­le var ka­bin­an­satt og Michael var bakke­per­so­nell. Kate var deres førs­te barn, og hun ble født i byen Re­ad­ing vest for Lon­don i 1982.

Mens Kate var liten, bodde fa­mi­li­en en pe­rio­de i Jor­dan. I 1987 flyt­tet de hjem igjen og star­tet sel­ska­pet Party Pie­ces, som skaf­fet fest­ut­styr.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sel­ska­pet gjor­de det godt, og Kate ble sendt til en dyr kost­sko­le, Mar­bo­rough Col­le­ge. Der ble hun so­sia­li­sert inn i de samme aris­to­kra­tis­ke kret­se­ne som også prins Wil­liam til­hør­te.

Blikk­fang

I 2001 møtte Kate prin­sen for førs­te gang. Hun stu­der­te da kunst­his­to­rie på St. And­rews Uni­ver­sity i Skott­land.

- Hun ble kjent som «vakre Kate» nes­ten fra dag én, sier Helen McArd­le, en med­stu­dent fra uni­ver­si­te­tet.

Kate ble også kjent for å være hard­tar­bei­den­de og spor­ty, og det var ikke ofte hun tok seg en fest. Men det fin­nes et par unn­tak, der­iblant en mote­fest hvor prin­sen iføl­ge ryk­te­ne skal ha lagt merke til henne for førs­te gang. Hun skal da ha hatt på seg en kjole av gjen­nom­sik­tig stoff.

Men Wil­liam er ikke den enes­te som er blitt fengs­let av Kate. Også pa­pa­raz­zi­fo­to­gra­fe­ne har for­els­ket seg i henne, og da hun bodde alene i Lon­don mens Wil­liam var i lære i mi­li­tæ­ret, fulg­te snik­fo­to­gra­fe­ne henne over­alt.

Sam­men­lig­nes med Diana

I fjor ble et nytt lav­mål nådd da flere sladre­bla­der tryk­ket topp­løs­bil­der av Kate fra et fe­rie­sted i Frank­ri­ke.

Det vold­som­me medie­pres­set har fått mange til å sam­men­lig­ne Kate med prins Wil­liams mor Diana, som døde i en tra­gisk bil­ulyk­ke mens hun var på flukt fra pa­pa­raz­zi­en i Paris i 1997.

Men Kate fram­står kan­skje som mer re­ser­vert enn Wil­liams mor - iføl­ge mer syr­li­ge kom­men­ta­to­rer er hun rett og slett et kje­de­lig men­nes­ke, en «man­ne­keng med plas­tikk­smil», som for­fat­ter Hi­la­ry Man­tel for­mu­ler­te det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En stund var Wil­liam også i tvil om han hadde valgt rik­tig, og han gjor­de det slutt med henne i 2007.

Kate kunne da ha valgt å hevne seg ved å «for­tel­le alt» til medie­ne. Men hun for­ble taus, og etter en stund tok Wil­liam henne til­ba­ke.

Opp­tur

Siden den gang har det bare gått opp­over for Kate. Hun be­røm­mes for sin evne til å opp­tre ele­gant og kor­rekt i de kon­ge­li­ges tru­en­de ver­den, og hun er etter hvert blitt godt etab­lert som motei­kon.

Som ny­bakt mor har hun nå noen ut­mat­ten­de må­ne­der for seg.

Etter alt å dømme vil hun lyk­kes godt. Og lyk­kes hun ikke, føl­ger tusen øyne med for å do­ku­men­te­re det.

Britiske tronarvinger

Dette er rekkefølgen på de britiske tronarvingene:

1. Prins Charles, prins av Wales. Født 1948. Dronning Elizabeths eldste sønn.

2. Prins William, hertug av Cambridge. Født i 1982. Prins Charles' eldste sønn.

3. Den nyfødte prinsen (født 22. juli 2013), sønn av prins William og hertuginne Kate.

4. Prins Henry av Wales. Født i 1984. Prins Charles' nest eldste sønn.

5. Prins Andrew, hertug av York. Født i 1960. Dronning Elizabeths nest eldste sønn.

6. Prinsesse Beatrice av York. Født i 1988. Prins Andrews eldste datter.

7. Prinsesse Eugenie av York. Født i 1990. Prins Andrews nest eldste datter.

8. Prins Edward, jarl av Essex. Født i 1964. Dronning Elizabeths tredje eldste sønn.

9. James, viscount Severn. Født i 2007. Prins Edwards sønn.

10. Lady Louise Windsor. Født i 2003. Prins Edwards datter.

11. Prinsesse Anne av Storbritannia. Født i 1950. Datter av dronning Elizabeth.

12. Peter Phillips. Født i 1977. Prinsesse Annes sønn.

13. Savannah Phillips. Født i 2010. Peter Phillips' eldste datter.

14. Isa Phillips. Født i 2012. Peter Phillips nest eldste datter.

15. Zara Philips. Født i 1981. Prinsesse Annes datter.

... 68. Kong Harald av Norge

* Dronning Elizabeths tronarvinger følges av hennes avdøde søster prinsesse Margarets etterkommere. Deretter følger etterkommerne til kong George V, som døde i 1963.

Ifølge Act of Settlement 1701 kan bare protestantiske etterkommere av Sofia av Hannover, mor til kong Georg den første, arve tronen.

I 2011 ble forbudet mot å gifte seg med katolikker opphevet. Det ble samtidig innført lik fortrinnsrett til tronen for gutter og jenter.

Ifølge nyhetsbyrået AFP finnes det lister over de britiske tronarvingene som teller over 5.000 nålevende personer, som bor over hele Europa. Kong Harald er tronarving nr. 68.

(Kilde: AFP)