VIL IKKE STENGE: Det er viktig for den norske jødene at synagogen i Bergstien i Oslo er åpen, sier jødenes talsmann Ervin Kohn.

Full forvirring om PST og synagogen

Justisdepartementet hevder det er opprettet direkte dialog mellom PST og Det Mosaiske Trossamfunn. Men synagogen er ukjent med dette.

Etter København-terroren lørdag har Ervin Kohn, forstander i Det Mosaiske Trossamfunn (DMT), sagt seg tydelig misfornøyd med fraværet av direkte kontakt med Politiets sikkerhetstjeneste, PST.

LES: Kohn ber Anundsen gripe inn overfor PST

Artikkelen fortsetter under annonsen.

PST på sin side viser til at de ikke kommuniserer direkte med publikum, men via politiet, som så videreformidler nødvendig informasjon.

Til Dagen onsdag sier Kohn at PST opptrer byråkratisk og umoderne når de behandler alle likt og ikke ut fra ulike behov. Han ber justisminister Anders Anundsen gripe inn overfor PST så norske jøder kan få god informasjon og føle seg trygge.

– Har direkte dialog

Tidlig torsdag formiddag opplyser Justisdepartementet til Dagen at det er direkte kontakt mellom PST og Det Mosaiske Trossamfunn.

«PST har indirekte kontakt med Det mosaiske trossamfunn gjennom Oslo politidistrikt. PST har også opprettet direkte dialog med Det mosaiske trossamfunn», står det ordrett i e-posten.

På spørsmål om når denne direkte dialogen skal ha blitt opprettet, får vi følgende melding fra kommunikasjonsrådgiver Linda Hafstad:

– Ta direkte kontakt med PST.

Dagen kontaktet PST like over lunsj torsdag. Ingen hadde på dette tidspunktet anledning til å besvare våre spørsmål.

Mandag twitret imidlertid den offisielle kontoen til PST følgende: «I morgen møter @PSTnorge representanter for det mosaiske trossamfunn for å diskutere trusselbildet».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Overrasket

Ervin Kohn blir overrasket når vi forteller at det skal være opprettet direkte dialog med mellom PST og DMT.

– Er det det, ja? Jeg er ikke kjent med det, svarer Kohn.

– Det må ha skjedd i løpet av de siste to timene, da, sier han og lover å undersøke om sikkerhetssjefen ved synagogen har fått noen slik melding.

Noe senere ringer Kohn tilbake.

– Det er ingen hos oss som har fått noen beskjed fra PST. Kanskje de planlegger dette, sier Kohn som velger å være optimist.

– Dette er viktig for oss, for vi jobber for å holde hjulene i gang i synagogen. Vi vil ikke stenge det ene og det andre slik de har gjort i andre land. Vi vil holde liv i menigheten. Men jeg har ingen skrupler med å stenge synagogen dersom sikkerheten ikke er på plass, legger han til.

– Fatalt

Kohn har tidligere sagt seg fornøyd med selve sikkerheten, om ikke med kommunikasjonen med PST. Akkurat nå frykter han ikke noe angrep, men framtida er han mer usikker på.

– Om en uke eller to, vet vi ikke hva som skjer, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Etter Kohns mening er det ikke jødene som står overfor den største utfordringen hvis synagogen må lukke dørene av sikkerhetsgrunner.

– Det vil ikke være fatalt for de norske jødene, men for det norske samfunnet. Ingen vil være tjent med en stengning, sier han.

Ja til en kaffe

Kohn ba onsdag også om et møte med justisminister Anundsen for en samtale «over en kaffe».

– Jeg kommer til å invitere ham på det, sa jødenes talsmann.

Dette kan det ligge godt an til:

– Jeg tar gjerne et møte og en kopp kaffe med Kohn, melder justisministeren via sin kommunikasjonsrådgiver.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Post by Dagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

PST og synagogen

Det Mosaiske Trossamfunn (DMT) etterlyser direkte kontakt med Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) etter terroren i København der en jøde utenfor synagogen ble drept lørdag.

PST sier de kommuniserer til politiet som så informerer videre.

DMT ber justisministeren gripe inn overfor PST slik at norske jøder kan få god kontakt med PST og kan føle seg trygge. Hittil er det ikke opprettet direkte kontakt.

Les også
Anundsen: – Terroren lever i vår bakgård
Les også
Kohn ber Anundsen gripe inn overfor PSTJøder i Norge
Les også
– Jeg vil ikke være mer forsiktig
Les også
Muslimer i Oslo slår ring om jøder
Les også
KrF: Nye skjenkeregler gir mer liberal alkoholpolitikk