MORDBRANN: En arabisk mann inspiserer skadene etter at to hus i landsbyen Kfar Duma ble satt i brann av ytterliggående israelske bosettere i sommer. Tre personer mistet livet.

Frykter at flere jøder vil utføre terrorangrep

Sikkerhetstjenesten i Israel advarer mot en liten, men fanatisk gruppe jøder. Disse skyr ingen midler i kampen for en stat «styrt av Gud».

Påtalemyndigheten i Israel tiltalte i helgen to israelske statsborgere for drap etter at en palestinsk baby og to andre palestinere døde i en brann i landsbyen Duma på Vestbredden i fjor sommer.

Det ble raskt klart at brannen var påsatt. Brannstiftere hadde malt en davidsstjerne på veggen til et av husene som ble påtent, sammen med ordene «hevn» og «lenge leve Messias». Statsminister Benjamin Netanyahu omtalte brannen som en jødisk terroraksjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hovedtiltalte, Amiram Ben-Uliel (21), skal ifølge Haaretz ha vokst opp i en helt vanlig nasjonalreligiøs familie. Han ble imidlertid radikalisert etter at han droppet ut av skolen for noen år siden og flyttet til utpost-bosetningen Ramat Migron. Her møtte han blant annet Meir Ettinger, barnebarn til avdøde Meir Kahane, grunnleggeren av den ekstreme og forbudte Kach-bevegelsen.

Større fenomen

I forbindelse med tiltalen er flere detaljer om terrorangrepet blitt presentert i mediene, og ugjerningen er de siste dagene blitt fordømt av nær sagt samtlige partier og grupperinger i Israel, inkludert representanter for de nasjonalreligiøse bosetterne.

Sikkerhetstjenesten Shin Beth advarer imidlertid ifølge The Jerusalem Post mot å se det grusomme Duma-angrepet som en enkeltstående hendelse.

Siden 2013 har det vokst frem en undergrunnsbevegelse med jødiske aktivister, som har som mål å velte den israelske staten og erstatte denne med et jødisk monarki. Aktivistene ønsker å bygge et tredje tempel, utvise ikke-jøder og skape et fundamentalistisk teokrati, ledet av en konge.

Svært få følger helhjertet denne ideologien, sannsynligvis bare noen titalls unge, men Shin Beth mener hver av disse har potensiale til å utføre et nytt angrep og sette regionen i brann.

– I dag er mellom 20 og 30 potensielle jødiske terrorister i stand til å utføre et «nytt Duma», sier representanter for sikkerhetstjenesten til The Jerusalem Post.

Manifest

I juli i fjor fikk Shin Beth tak i et manifest, «Ondskapens kongedømme», som sirkulerer i enkelte ekstreme jødiske kretser. Det inneholder blant annet instruksjoner om hvordan tilhengerne av manifestet skal unngå å bli oppdaget av etterretningstjenestene.

Leserne oppfordres til å sette opp små celler bestående av tre til fem personer, og meningen er at disse skal uføre voldelige aksjoner. Dokumentet inneholder detaljerte og praktiske instruksjoner om hvordan en kan utføre sabotasje og brannbombeangrep.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Ondskapens kongedømme» oppfordrer til til å sette biler, moskeer og private hjem i brann.

Ingen rangordning

Ifølge sikkerhetstjenesten er det ingen rangordning innad i bevegelsen. Den består av små grupper som handler mer eller mindre på egenhånd, drevet av den samme ideologien. Grupper som utfører angrep har liten eller ingen kontakt med hverandre, noe som gjør Shin Beths oppgave svært vanskelig.

De involverte ungdommene har ofte brutt kontakten med familiene sine, og de er blitt utvist fra skolene sine. De unngår militærtjeneste og flytter til små utpostbosetninger på Vestbredden, hvor de lever svært enkelt.

De anerkjenner på ingen måte israelske myndigheter, men ser på staten som en «fremmed fiende».

Stakk kniv i babybilde

Israelsk politi pågrep i slutten av desember fem ytterliggående jøder som ble filmet mens de i et bryllup feiret drapet på babyen i Duma.

Bryllupsvideoen har vakt sterke reaksjoner i Israel der statsminister Benjamin Netanyahu har sluttet seg til fordømmelsene.

Bryllupsgjestene viftet med våpen og brannbomber og stakk kniver i bildet av den palestinske gutten. Flere av gjestene skal ha vært bekjente av dem som mistenkes for å ha stått bak mordbrannen i Duma.

Les også
Storstilt politijakt i Tel Aviv etter blodig angrep
Les også
Sterke reaksjoner i Israel på feiring av babydrap
Les også
To israelere tiltalt i baby-drapssak
Les også
Rekordhøg innvandring til Israel i året som gjekk