Frp vil «minst halvere» bistandsland

Antall land som mottar norske bistandsmidler, kommer til å bli minst halvert når regjeringen legger om landets bistandspolitikk, sier Frp-nestleder Per Sandberg.

- Re­gje­rin­gen kom­mer med en ut­vik­lings­mel­ding i juni, og jeg er vel­dig glad for at vi nå snak­ker om ut­vik­ling og ikke bi­stand, sier Sand­berg, par­ti­ets ut­vik­lings­po­li­tis­ke tals­mann på Stor­tin­get, til Ber­gens Ti­den­de.

Han sier ut­vik­lings­mel­din­gen i som­mer er en vik­tig kurs­end­ring.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Kon­sen­tra­sjon av støt­ten til færre land er meget vik­tig. I dag gis norsk støt­te til 112 land. Alle skjøn­ner at det blir feil, sier Sand­berg.

Minst halvere

Hvor mange land som iføl­ge re­gje­rin­gen bør stå på lis­ten over mot­ta­ke­re av nors­ke bi­stands­mid­ler, er ikke klart.

- I førs­te om­gang må vi minst hal­ve­re an­tall mot­ta­ker­land. Men det vil skje grad­vis. Vi må sam­ar­bei­de med andre land og FN. Om Norge kon­sen­tre­rer inn­sat­sen om 40 eller 50 land, må det sam­ord­nes med for ek­sem­pel Sve­ri­ge og Dan­mark. Vi må jo passe på at en­kel­te land ikke kom­mer i en skvis når vi leg­ger om po­li­tik­ken, sier Sand­berg.

Skeptisk KrF

KrF-le­der Knut Arild Ha­rei­de er ikke be­geist­ret og mener for­sla­get fører til at mange gode bi­stands­pro­sjek­ter av­slut­tes.

- Vi er skep­tisk til en hal­ve­ring. Det er for­skjell på å bar­be­re seg og skjæ­re av seg haken, sier Ha­rei­de. (©NTB)

Les også
KrF krever mer penger til nødhjelp
Les også
Regjeringens bistands-tanker
Les også
Solberg: - Bistanden skal ligge på 1 prosent