Regjeringens bistands-tanker

Det er ikke tro­lig at re­gje­rin­gen får støt­te noe sted i op­po­si­sjo­nen for en po­li­tikk som i prak­sis ut­ra­de­rer små, men vik­ti­ge ut­vik­lings­pro­sjek­ter, skriver Tor Weibye.

Den blå re­gje­rin­genvil legge om norsk bi­stands­po­li­tikk. Rett før jul ut­tal­te uten­riks­mi­nis­ter Børge Bren­de at Norge må kvit­te seg med en del sam­ar­beids­land og kon­sen­tre­re bi­stan­den om færre mot­ta­ge­re. Det vil i følge han gi mer bi­stand for pen­ge­ne, mind­re by­rå­kra­ti og enk­le­re kon­troll.

At det kom­mer slike toner fra re­gje­rin­gen, burde ikke være spe­si­elt over­ras­ken­de for noen. Høy­res bi­stands­po­li­tis­ke ut­valg, ledet av da­væ­ren­de stor­tings­re­pre­sen­tant Pet­ter Skov­holt Git­mark, gikk inn for å kutte i lis­ten over land som får bi­stand fra Norge. Lands­mø­tet i Høyre in­klu­der­te an­be­fa­lin­ge­ne i parti­pro­gram­met for tre­kvart år siden, og nå er det også re­gje­rin­gens po­li­tikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I Stor­tin­get i for­ri­ge uke ble uten­riks­mi­nis­ter Bren­de ut­ford­ret av både KrF og Ap om hvil­ke land som i fram­ti­den ikke vil få bi­drag fra Norge. De ville også vite om re­gje­rin­gens fram­ti­di­ge po­li­tikk vil få kon­se­kven­ser for mind­re bi­stands­pro­sjek­ter som dri­ves gjen­nom fri­vil­li­ge or­ga­ni­sa­sjo­ner.

De sva­re­ne ville, eller kunne, ikke Bren­de gi. Det enes­te kon­kre­te var at sva­re­ne kom­mer i for­sla­get til stats­bud­sjett for 2015. Når han sier så­pass, nek­ter jeg å tro at han ikke har noen tan­ker om hvor kut­te­ne kom­mer og hvor­dan fram­ti­den vil bli for bi­stan­den som dri­ves i regi av fri­vil­lig­he­ten.

Rett før hel­gen kom stats­mi­nis­ter Erna Sol­berg på banen med en­kel­te sig­na­ler om veien fram­over for norsk bi­stand. For det førs­te skal ni­vå­et på en pro­sent av brut­to na­sjo­nal­inn­tekt opp­rett­hol­des. For det andre skal mer av bi­stan­den vris over på å frem­me han­del og næ­rings­virk­som­het. Fra før av vet vi at ar­beid for ut­dan­ning, men­neske­ret­tig­he­ter og de­mo­kra­ti skal være i fokus for norsk bi­stand.

Hun lot oss også få et lite gløtt inn i re­gie­rin­gens kutt­pla­ner. - Vi har noen land på lista. Ugan­da er ett av dem, sa Sol­berg. Ugan­da har vært et av Nor­ges vik­tigs­te sam­ar­beids­land og har siden 2007 mot­tatt omlag 400 mil­lio­ner kro­ner i året.

Dette er in­ter­es­san­te sig­na­ler fordi Git­mark pekte nett­opp på fat­tig­doms­be­kjem­pel­se i Afri­ka som et av fram­ti­dens sat­sings­om­rå­der. Men nå vil altså stats­mi­nis­te­ren kutte ut Ugan­da fordi lan­det sli­ter med over­hol­del­se av men­neske­ret­tig­he­ter og har et dik­ta­to­risk styre­sett.

Det som ennå ikke har fått noen av­kla­ring, er be­kym­rin­gen som både op­po­si­sjo­nen og or­ga­ni­sa­sjo­ne­ne selv har kom­met med når det gjel­der den stat­li­ge støt­ten som ka­na­li­se­res gjen­nom fri­vil­lig­he­ten. Git­mark mente i sin tid at an­tall bi­stands­land bør kut­tes fra over 110 til mel­lom 25 og 40. Han av­vis­te at Høyre vil kutte i over­fø­rin­gen fri­vil­lig­he­ten. Men de må be­gren­se ar­bei­det til land som re­gje­rin­gen vil ha med vi­de­re.

Om det blir re­gje­rin­gens po­li­tikk, vet vi ikke nå. Der­imot vet vi at bi­stand som dri­ves av fri­vil­lig­he­ten er en av de mest ef­fek­ti­ve måter å bruke pen­ger på. Det er ikke tro­lig at re­gje­rin­gen får støt­te noe sted i op­po­si­sjo­nen for en po­li­tikk som i prak­sis ut­ra­de­rer små, men vik­ti­ge ut­vik­lings­pro­sjek­ter.

Les også
Solberg: - Bistanden skal ligge på 1 prosent
Les også
Vil vite hvem som mister norsk bistandNorsk bistandspolitikk
Les også
Mer norsk hjelp til krisen i Sentral-Afrika
Les også
Nordmenn på India-turné hjelper spedalskeLepra