Frp vil ha både høyere og lavere sperregrense

Siden ordningen med utjevningsmandater og sperregrense ble innført ved valget i 1989, har Fremskrittspartiet foreslått både å senke og å øke grensen.

I 1999 av­vis­te Stor­tin­get et Grunn­lovs­for­slag, som blant andre Frp stil­te seg bak, om å senke sperre­gren­sen fra fire til tre pro­sent. I den saken gikk Ar­bei­der­par­ti­et og Høyre sam­men om å skape fler­tall.

I 2010 av­vis­te Stor­tin­get et Grunn­lovs­for­slag fra Carl I. Hagen om å øke sperre­gren­sen fra fire til fem pro­sent.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ha­gens be­grun­nel­se for for­sla­get var at det i frem­ti­den kan bli pro­ble­mer med dan­nel­se av re­gje­rin­ger og at små par­ti­er kan få for stor makt i for­hold til opp­slut­nin­gen fra fol­ket i valg.

Les også: Historisk oppgjør ved sperregrensen

Få vil endre

Ingen av par­ti­ene som i dag er re­pre­sen­tert på Stor­tin­get har sagt at de vil endre sperre­gren­sen i den kom­men­de fire­års­pe­rio­den.

Der­imot har både Miljø­par­ti­et de Grøn­ne (MDG) og par­ti­et Rødt (R) pro­gram­fes­tet mål om end­ring av sperre­gren­sen.

MDG vil hal­ve­re gren­sen fra fire til to pro­sent mens Rødt vil «av­skaf­fe sperre­gren­sa ved nors­ke valg».

I noen me­nings­må­lin­ger de siste ukene har begge par­ti­er fått så­pass høy opp­slut­ning at de kan komme til å få en plass eller to i Stor­tin­get ved høs­tens valg.

Le­de­ren i FpU, Hi­mans­hu Gulati, har i årets valg­kamp tatt opp trå­den fra Carl I. Hagen og ar­gu­men­tert på samme måte for en sperre­gren­se på 5 pro­sent.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Leder i Unge Venst­re, Svein­ung Rote­vatn, har ad­vart mot at Gula­tis for­slag kan få noen styg­ge kon­se­kven­ser som at rundt 500.000 nors­ke vel­ge­re ikke vil bli re­pre­sen­tert på Stor­tin­get.

DAGEN

Les også
De Grønne ved den politiske perleporten
Les også
Historisk oppgjør ved sperregrensenSperregrensen