Frp-leder Sylvi Listhaug vil at stortingsadministrasjonens rolle i pendlerboligskandalen granskes. Foto: Torstein Bøe / NTB

Frp krever granskning etter pendlerboligskandalen

Hvilken rolle stortingsadministrasjonen har spilt i pendlerboligskandalen, må ettergås grundig, krever Frp-leder Sylvi Listhaug.

I en tale på Fremskrittspartiets høstkonferanse lørdag gjorde Listhaug det klart at Frp vil til bunns i saken.

Les også
Ropstad måtte gå, det bør Hansen også

Hun viste blant annet til stortingsdirektør Marianne Andreassens uttalelser om at gamle saker, som saken til avgått stortingspresident Eva Kristin Hansen (Ap), ikke ville få konsekvenser.

Hansen trakk seg torsdag fra vervet etter at politiet startet etterforskning av pendlerboligsakene på Stortinget. Fra 2014 til 2017 hadde Hansen pendlerbolig i strid med regelverket.

– Holder ikke

– Jeg må si rett ut at jeg synes ikke de har håndtert dette på en måte som holder. Når de sier at saken ikke skal få etterspill, så er saken gått til politietterforskning få dager etterpå. Sånn kan vi ikke ha det, slår Listhaug fast.

Hun viser blant annet til at Hansen har opplyst at hun mandag kveld først fikk vite at hun hadde fulgt reglene. Deretter, tre timer senere, kom kontrabeskjed fra stortingsdirektøren.

– Jeg kan forsikre om at vi kommer til å stille spørsmål også til Stortingets direktør og administrasjon for å rydde opp. Og vi forventer svar i løpet av kort tid når vi stiller spørsmålene, sier hun.

Les også
Mindretall på Stortinget kan tvinge fram nyvalg av president

Lover svar

Det skal hun få, lover stortingsdirektøren.

– I denne situasjonen finner jeg det helt riktig at man ønsker å stille spørsmål til administrasjonen. Selvfølgelig skal jeg svare, sier Andreassen til NTB.

Hun framholder at hun også håper at Riksrevisjonen vil inkludere administrasjonens rolle i sin gjennomgang av pendlerboligordningen på Stortinget og praktiseringen av den.

Granske tildelinger

Frp krever også at alle tildelinger av pendlerbolig blir ettergått.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Stortingsrepresentanter må gjøre opp for seg. Derfor var vi fra første stund helt tydelig på at dette må vi komme til bunns i. For å gjenreise tilliten må vi gå gjennom gamle saker og gå tilbake i tid. De aller fleste har fulgt reglene til punkt og prikke. Men de som ikke har gjort det, skal vi finne, og de skal ta sin straff på lik linje med alle andre i samfunnet, sier Listhaug.

– Det må være likhet for loven. Mange Nav-brukere får knallharde straffer for å gjøre feil. Jeg forstår at de blir rasende når stortingets direktør sier at det ikke får noen konsekvenser når stortingsrepresentanter bryter reglene.

Les også
Stortingspresidenten beklager – sier hun har misforstått reglene om pendlerbolig