French venter på dommen i Kongo

Mye tyder på at dommen mot drapstiltalte Joshua French vil komme på tirsdag. Hva utfallet vil bli er imidlertid høyst usikkert.

Det enes­te som er ri­me­lig sik­kert er at dom­men vil bli anket, uan­sett om nord­man­nen blir fri­kjent eller dom­felt. Det har både aktor Ka­ten­da Nkulu og Frenchs for­sva­rer Marie André Mwila al­le­re­de kunn­gjort.

French er til­talt for å ha drept ka­me­ra­ten Tjost­olv Mo­land, som i au­gust i fjor ble fun­net død på cella de to delte i Ndolo-feng­se­let i Kins­ha­sa i Kongo.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Saken har gått for en mi­li­tær­dom­stol inne i Ndolo-feng­se­let.

Kao­tisk

De til dels kao­tis­ke og lang­tek­ke­li­ge retts­for­hand­lin­ge­ne har på­gått i til sam­men sju dager, struk­ket over flere uker.

Retts­for­hand­lin­ge­ne har vært pre­get av for­sin­kel­ser, tolke­pro­ble­mer og for­vik­lin­ger, der de nors­ke eks­pert­vit­ne­ne måtte vente lenge på å få for­klart seg, og av den lune­ful­le aktor Nkulu, som på sitt etter hvert så vel­kjen­te eks­al­ter­te vis gjor­de sitt yt­ters­te for å så tvil om den nors­ke ob­duk­sjons- og etter­forsk­nings­rap­por­ten og er­klæ­re French for skyl­dig.

For­sva­rer Mwila har på sin side gjort det han kunne for å så tvil om ak­tors vur­de­rin­ger og holde fast på at French ikke kunne ha dopet ned og kvalt Mo­land, slik på­tale­myn­dig­he­ten hev­der.

Iføl­ge de nors­ke etter­fors­ker­ne ble ikke Mo­land drept, men døde for egen hånd ved å henge seg i du­sjen på det lille, enkle badet på cella.

Ad­vo­kat i Norge

Nors­ke myn­dig­he­ter og andre nors­ke re­pre­sen­tan­ter har vært til stede i Kins­ha­sa under store deler av retts­sa­ken. Både UDs spe­sial­ut­sen­ding Kai Eide samt an­sat­te fra den nors­ke am­bas­sa­den i Kongo har vært på plass, det samme har nors­ke Kripos-an­sat­te, som har vit­net om sine funn i etter­forsk­nin­gen og ob­duk­sjo­nen av Mo­land.

Også Frenchs nors­ke ad­vo­kat Hans Ma­ri­us Graas­vold var i Kongo den førs­te delen av retts­sa­ken. Men han måtte reise til­ba­ke på grunn av sine andre kli­en­ter hjem­me i Norge, og han har be­kla­get at han ikke har an­led­ning til å være til stede i Kongo når dom­men fal­ler.

Også alle de andre nord­men­ne­ne har reist hjem. Kun én av de am­bas­sade­an­sat­te var til stede i ret­ten på de siste da­ge­ne av retts­sa­ken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men Jos­hua Frenchs mor Kari Hilde French har hele tiden vært på plass for å støt­te søn­nen, og hun er tro­lig til stede også på tirs­dag.

NTB

Les også
Ba om frifinnelse av French
Les også
Krangling mellom aktor og forsvarer i French-saken
Les også
Aktor i French-saken latterliggjorde norsk åstedsrapport