Aktor i French-saken latterliggjorde norsk åstedsrapport

En sedvanlig hissig aktor gjorde det han kunne for å trekke åstedsrapporten fra Kripos i tvil da de norske ekspertene vitnet i rettssaken mot Joshua French.

Tirs­dag fikk om­si­der både de nors­ke og de kon­go­le­sis­ke eks­pert­vit­ne­ne for­kla­re seg for mi­li­tær­dom­sto­len i Ndolo-feng­se­let i Kins­ha­sa. Første­mann ut var kri­mi­nal­tek­ni­ker Tom Luka fra Kripos. Han var med og un­der­søk­te cella som Mo­land og French delte, fem dager etter at Mo­land ble fun­net død.

Luka for­tal­te at han også hadde vært med under ob­duk­sjo­nen av Mo­land.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Vi fant ingen spor av nar­ko­ti­ka i blo­det til Mo­land, kun al­ko­hol, sa Luka og la til at det hel­ler ikke var noen tegn til vold på krop­pen.

Ingen tegn til kamp

I mot­set­ning til aktor Ka­ten­da Nkulu, som under hele retts­sa­ken har snak­ket så fort at tol­ke­ne har hatt pro­ble­mer med over­set­tel­sen, for­klar­te Luka seg ty­de­lig og rolig på en­gelsk og ga tol­ken god tid til å over­set­te hver en­kelt set­ning.

Luka for­tal­te også at han ikke hadde fun­net noen tegn på kamp i cella som de to delte da Mo­land døde. De nors­ke kri­mi­nal­et­ter­fors­ker­ne grans­ket cella fem dager etter at Mo­land døde. Cella hadde da hele tiden vært stengt.

- Vi hadde helt ty­de­lig fun­net spor der­som de to hadde vært i en slåss­kamp, både på cella og på Mo­land, sa Luka. Han på­pek­te også at det ikke var tegn på at French hadde for­søkt å ren­gjø­re cella eller på annen måte skju­le spor etter at Mo­land var død.

Aktor his­set seg opp

Etter Lukas vitne­for­kla­ring var det den kon­go­le­sis­ke krim­tek­ni­ke­ren François Nkuna Shin­da­nis tur. Han hev­det at det var mer­ker på Mo­land som måtte stam­me fra slag. Shin­da­ni kri­ti­ser­te også sine nors­ke kol­le­ger for å legge for stor vekt på ob­duk­sjons­rap­por­ten fram­for funn på åste­det.

Etter at Luka og Shin­da­ni var fer­di­ge med sine for­kla­rin­ger, for­søk­te aktor Nkulu å trek­ke åsteds­rap­por­ten til Luka i tvil og lat­ter­lig­gjø­re den. Han heng­te seg opp i språk­li­ge for­mu­le­rin­ger, hvor­dan rap­por­ten var sam­men­satt og fun­ne­ne som om­ta­les i den.

Aktor ville blant annet vite hvor­dan French hadde opp­ført seg etter Mo­lands død. Luka svar­te rolig at han for­holdt seg til at det ikke var noen tegn til kamp inne på cella og at Mo­land tok sitt eget liv.

Irette­satt av dom­me­ren

Nkulu his­set seg også vold­somt opp over at kon­klu­sjo­nen sto foran i rap­por­ten og ikke på slut­ten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Etter hvert ble aktor mildt irette­satt av dom­mer Serge Ka­bon­do for sin ag­gres­si­ve hold­ning til et sak­kyn­dig vitne, og han måtte pre­si­se­re at det ikke var Luka som var til­talt. Nkulu be­kla­get, men fort­sat­te etter­på like his­sig.

Nkulu fort­sat­te med å av­vise alle teori­er og funn som byg­ger under Kripos på­stand om at Mo­land tok sitt eget liv.

De nors­ke eks­pert­vit­ne­ne skul­le opp­rin­ne­lig ha for­klart seg sist fre­dag. Men da valg­te dom­me­ren å ut­set­te deres for­kla­rin­ger siden den kon­go­le­sis­ke retts­me­di­si­ne­ren Hondo Tshom­ba, som hadde fore­tatt ob­duk­sjo­nen sam­men med Arne Stray-Pe­der­sen, ikke var til stede i retts­sa­len. Tshom­ba var imid­ler­tid stede i retts­sa­len tirs­dag.

Bren­de møtte kon­go­le­sisk kol­le­ga

Sam­ti­dig som retts­sa­ken på­gikk i Kongo, dis­ku­ter­te uten­riks­mi­nis­ter Børge Bren­de (H) retts­sa­ken mot Jos­hua French med sin kon­go­le­sis­ke kol­le­ga Ray­mond Tshi­ban­da tirs­dag.

- Jeg møtte Kon­gos uten­riks­mi­nis­ter i Addis Abeba i dag. Møtet var et ledd i den opp­føl­gin­gen pre­si­dent Jo­seph Ka­bi­la og stats­mi­nis­ter Erna Sol­berg ble enige om da de møt­tes før jul, sier Bren­de til NTB.

- Jeg la vekt på Frenchs vans­ke­li­ge hu­ma­ni­tæ­re si­tua­sjon spe­si­elt etter Mo­lands bort­gang og gjen­tok vårt ønske om å få French til­ba­ke til Norge, enten gjen­nom so­nings­over­fø­ring eller ved be­nåd­ning. Vi ble enige om å holde kon­tak­ten frem­over, sier Bren­de vi­de­re. (©NTB) (©NTB)

Les også
Norsk misjon folder hendene for Joshua FrenchJoshua French