Krangling mellom aktor og forsvarer i French-saken

Etter en langtekkelig opplesing av dokumenter og brev som varte i flere timer, kunne aktor Homère Nkulu fredag begynne sin prosedyre i saken mot Joshua French.

SISTE: Aktor Homère Nkulu legger ned påstand om fengsel på livstid for Joshua French for drap på Tjostolv Moland. Aktoren avsluttet sin prosedyre fredag med å be militærdomstolen i Kinshasa dømme French for overlagt drap. Tirsdag holder forsvarer Marie Andre Mwila sin prosedyre.

Brev til Nordpolen

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I en lum­mer retts­sal, med lyn, tor­den og tro­pisk regn­vær uten­for vin­du­ene, dup­pet mange av, og til slutt spur­te aktor om opp­le­sin­gen var nød­ven­dig.

- Det vi er in­ter­es­sert i, er å se om det har vært noen dår­lig opp­før­sel i feng­se­let. Jeg er ikke in­ter­es­sert i hans tid­li­ge­re brev. Han kan gjer­ne sende brev til Nord­po­len for min del. Denne opp­les­nin­gen fører oss in­gen­steds hen, sa aktor iføl­ge VG.

I sin kom­men­tar tok for­sva­rer Marie Andre Mwila ordet for å peke på at in­gen­ting i do­ku­men­te­ne fra feng­sels­le­del­sen eller Frenchs mappe i feng­se­let viser at French og hans med­til­tal­te Tjost­olv Mo­land sloss. Tvert imot var de ven­ner og stil­te so­li­da­risk opp for hver­and­re, sier han.

Ak­tors stra­te­gi

Han fram­holdt også at stra­te­gi­en til aktor, som er fullt klar over at ikke alle i dom­mer­pa­ne­let er fag­dom­me­re, er å hamre på samme ting i håp om at det fes­ter seg. - Men han har ikke lagt fram noen bevis, sier han.

Han fort­sat­te der­etter med å kreve en fy­sisk de­mon­stra­sjon i ret­ten av hvor­dan French skul­le ha drept Mo­land.

I et svært en­ga­sjert inn­legg for­sø­ker Mwila selv å vise ved hjelp av tol­ken hvor­for han mener French ikke kan ha drept Mo­land.

Han gjør det klart at det er ak­to­ra­tet som har be­vis­byr­den i saken, men når han be­skyl­der Nkulu for å bjef­fe som en hund, blir aktor for­nær­met og for­la­ter salen.

Mwilas ønske om en ny re­kon­struk­sjon ble imid­ler­tid ikke imøte­kom­met av dom­me­ren, som mener det ikke er re­le­vant.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Før den lange do­ku­ment­opp­les­nin­gen ble rap­por­ten fra et vitne­av­hør av en med­fan­ge som er løs­latt og der­for ikke hadde møtt, lest opp.

Man­nen for­tal­te iføl­ge rap­por­ten at han den nat­ten Mo­land døde, hadde hørt slås­sing eller krang­ling i cella til de to nors­ke ved siden av sin. Det varte i rundt ti mi­nut­ter, men siden de snak­ket norsk, for­sto han ikke hva det drei­de seg om.

Færre nors­ke

Ret­ten ble som van­lig satt flere timer etter at den skul­le vært satt, og den nors­ke til­stede­væ­rel­sen var be­ty­de­lig mind­re enn tid­li­ge­re.

Spe­sial­ut­sen­ding Kai Eide og flere av de nors­ke di­plo­ma­te­ne har reist hjem. Det samme har den nors­ke ad­vo­ka­ten Ma­ri­us Graas­vold, de nors­ke retts­me­di­si­ner­ne og Kripos, og flere av de nors­ke jour­na­lis­te­ne.

Men moren til French, Kari Hilde French, hol­der seg lo­jalt ved søn­nens side og føl­ger opp­merk­somt med på sa­kens gang. Både nors­ke og bri­tis­ke di­plo­ma­ter er også til stede.

Til VG har aktor Nkulu sagt at han ikke ser an­ner­le­des på saken nå enn da retts­sa­ken star­tet.

Det betyr at han ikke leg­ger vekt på vitne­må­let til den nors­ke retts­me­di­si­ne­ren Arne Stray-Pe­der­sen fre­dag, og at han vil be ret­ten finne French skyl­dig i å ha dopet ned og drept celle­ka­me­ra­ten Tjost­olv Mo­land.

Over­for NRK av­vi­ser Nkulu også at det noen­sin­ne var enig­het mel­lom norsk og kon­go­le­sisk po­li­ti om at French ikke kan ha for­år­sa­ket Mo­lands død i au­gust i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For­sva­re­ren Marie Andre Mwila skal holde sin pro­se­dy­re tirs­dag i neste uke. Han vil tro­lig vise til ob­ser­va­sjo­ne­ne de nors­ke retts­me­di­si­ner­ne gjor­de under ob­duk­sjo­nen av Mo­land, og be ret­ten fri­fin­ne French. (©NTB)

Les også
Aktor i French-saken latterliggjorde norsk åstedsrapport
Les også
Biskop oppfordrer til bønn for French
Les også
Norsk misjon folder hendene for Joshua FrenchJoshua French