Joshua French etter domsavsigelsen i Ndolo-fengselet i Kinshasa i februar 2014. French ble dømt til fengsel på livstid for å ha drept kamerat og medfange Tjostolv Moland. Foto: John Bompengo / NTB scanpix

French pågrepet – anklages for rømningsforsøk

I alt sju personer er pågrepet etter at Joshua French er anklaget for å ha forsøkt å rømme fra soning i Kongo.

French ble pågrepet forrige søndag mens han gikk langs veien uten vakter.

French ble i vår overført til en leilighet med lettere soningsforhold på grunn av sin helsetilstand. Helt siden rettssaken mot ham i februar har nordmannen hatt behov for tett oppfølging av helsepersonell. Dette kom først på plass før sommeren etter at norske myndigheter presset på, men har ikke vært omtalt i norske medier for at ikke den skjøre ordningen skulle bli trukket tilbake.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vakter fra kongolesisk militært politi har passet på ham kontinuerlig, også på stedet som han var overført til.

Sju pågrepet

Foranledningen for pågripelsen søndag 3. august skal ha vært at French forlot leiligheten uten vakt og uten tillatelse. Etter kort tid ble han imidlertid pågrepet mens han åpent gikk langs veien. Dette oppfattet kongolesiske myndigheter likevel som et rømningsforsøk.

– Vi kan bekrefte at Joshua French ville rømme, og at han ble pågrepet på gaten. Han er nå tilbake i fengsel, sier oberst Homère Nkulu til VG.

Nkulu er militær aktor for militærtribunalet i Kinshasa, og var aktor under den siste rettssaken mot Joshua French.

I alt er sju personer arrestert i forbindelse med rømningsforsøket, og disse er nå under etterforskning. Personene som er pågrepet, er folk som hadde ansvaret for å passe på French, sier Nkulu.

Han kan ikke bekrefte om det dreier seg om bestikkelser eller ikke.

Får bistand

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Fra norsk side kjenner vi ikke detaljene i hendelsesforløpet som førte til at French ble pågrepet utenfor soningsstedet forrige søndag. Han er nå overført tilbake til N'dolo-fengselet, sier Frode O. Andersen, fungerende kommunikasjonssjef i Utenriksdepartementet, til NTB.

Hvordan French i det hele tatt kom seg ut, er ukjent for norske myndigheter.

– Det er kongolesiske myndigheter som til enhver tid har ansvaret for at soningsforhold er forsvarlige og at sikkerheten for French ivaretas, sier Andersen, som legger til at French hele tiden får norsk konsulær bistand.

Anket ikke

Joshua French ble i februar dømt til nok en livstidsstraff i det militære rettssystemet i Kongo. Domstolen mente han er skyldig i drap på sin venn og cellekamerat Tjostolv Moland, som ble funnet død på fengselscella de to delte i N'dolo-fengselet i august i fjor. Norsk politi etterforsket dødsfallet sammen med kongolesiske kolleger, og den norske rapporten slo fast at det dreide seg om et selvmord og ikke noe drap. Dette festet ikke domstolen lit til.

Mens French var frisk og beredt til å kjempe for sin uskyld i forkant av rettssaken, ble stadige utsettelser og et voldsomt press en for tung belastning. Av hensyn til den psykiske helsetilstanden ble det derfor avgjort at han ikke skulle anke dommen. Håpet har hele tiden vært at det skulle komme fram til en avtale mellom Kongo og det norskbritiske samarbeidet for å finne en løsning på saken.

Fra tidligere er Joshua French idømt tre dødsdommer og en livstidsstraff for medvirkning til drap et Tjostolv Moland skal ha begått, for spionasje og organisert kriminalitet.

– Neppe planlagt

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Advokat Hans Marius Graasvold sier han har vært informert om pågripelsen av French den 3. august.

– Dette var neppe planlagt. Han har trolig fått en åpen dør og gått ut av den. Jeg vil ikke kalle dette for et rømningsforsøk og det håper jeg kongoleserne forstår, sier Graasvold til NRK.

Han sier han håper hendelsen ikke vil få noen varige konsekvenser og at French snarest kan tilbakeføres til leiligheten å fortsette å motta den hjelpen han har fått de siste månedene.

Det har ikke vært mulig å innhente kommentarer fra moren til Joshua French, Kari Hilde French, som har oppholdt seg i Kinshasa helt siden desember i fjor.

Les også
French-advokat mener Kongo haler ut tiden
Les også
Fylkesmannen har betalt 3 millioner for Kongo-rettssaker
Les også
Fem år i fengsel for Joshua French
Les også
French anker ikke livstidsdommen