French anker ikke livstidsdommen

Joshua French anker ikke livstidsdommen for drap på Tjostolv Moland. Han er for svak til å klare en ny runde i retten, sier Frenchs norske advokat Hans Marius Graasvold.

Jos­hua French ble ons­dag dømt til livs­va­rig feng­sel for å ha tatt livet av sin celle­ka­me­rat Tjost­olv Mo­land. Han nek­ter skyld i dra­pet, men har ikke noe håp om at ut­fal­let ville blitt an­ner­le­des i en anke­sak, iføl­ge ad­vo­ka­ten.

- Han har ingen for­håp­nin­ger om en rett­fer­dig retts­sak. Han har sett hvor­dan ret­ten har for­holdt seg til helt krys­tall­kla­re be­vi­ser for hans uskyld, og han reg­ner ikke med at ting vil bli noe an­ner­le­des ved en anke, sier Graas­vold til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sam­ti­dig er Frenchs helse sterkt svek­ket, un­der­stre­ker han.

- Han har rett og slett ikke ka­pa­si­tet til å ut­set­te seg for den på­kjen­nin­gen det vil være.

Di­plo­ma­ti på vent

Det var Frenchs kon­go­le­sis­ke for­sva­rer Marie André Mwila som først be­kref­tet at det ikke ville bli noen anke i saken.

- Vi vil nå kon­sen­tre­re oss om den di­plo­ma­tis­ke pro­ses­sen for å få French ut av lan­det, sa Mwila til Dag­bla­det.

Ar­bei­det for å få den norsk­bri­tis­ke 31-årin­gen ut av Kongo ledes av Nor­ges spe­sial­ut­sen­ding Kai Eide, som fort­satt er på plass i Kins­ha­sa. Iføl­ge Graas­vold er den di­plo­ma­tis­ke pro­ses­sen blitt satt på vent av straffe­sa­ken.

- Min opp­le­vel­se er at det har vært tungt for norsk UD og bri­tisk UD å få kon­go­le­sis­ke myn­dig­he­ter på banen så lenge det har på­gått en straffe­sak. De kref­te­ne i Kongo som øns­ker en di­plo­ma­tisk løs­ning, har holdt til­ba­ke så lenge saken har på­gått, sier Graas­vold til NTB.

Kai Eide øns­ket man­dag ikke å kom­men­te­re Frenchs be­slut­ning om ikke å anke.

«Jus­tis­mord»

French var al­le­re­de dømt til fire gan­ger døds­straff og hadde sit­tet mer enn fire år i feng­sel da Tjost­olv Mo­land døde 18. au­gust i fjor. Norsk po­li­ti send­te egne etter­fors­ke­re til Kongo etter døds­fal­let, og kon­klu­sjo­nen deres ble at Mo­land tok sitt eget liv, og at French ikke kunne las­tes for dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Også kon­go­le­sis­ke myn­dig­he­ter kon­klu­der­te først med at Mo­land hadde be­gått selv­mord, men i de­sem­ber ble French li­ke­vel til­talt for å ha drept ka­me­ra­ten. Ret­tens kon­klu­sjon i saken var at teori­en om selv­mord kunne ute­luk­kes, og at det ikke var noen tvil om at French hadde drept Mo­land.

French mener på sin side han har vist sin uskyld, iføl­ge Graas­vold.

- Han håper at selv om han ikke anker nå, vil det nors­ke folk og andre for­stå at han er ut­satt for et jus­tis­mord, og at han selv­føl­ge­lig ikke tok livet av Mo­land, sier ad­vo­ka­ten.

Lig­ger på gan­gen

French er nå til­ba­ke i feng­se­let. Der lig­ger han på en ma­drass på be­tong­gul­vet i gan­gen mel­lom cel­le­ne, iføl­ge Graas­vold.

- Han har et sterkt behov for helse­hjelp. Det har han ikke fått hit­til, og det ser det fore­lø­pig hel­ler ikke ut til at han vil få.

Nors­ke di­plo­ma­ter ar­bei­der hver dag med å for­sø­ke å sikre helse­hjelp til French, men kon­go­le­sis­ke myn­dig­he­ter mener han «spil­ler» syk, iføl­ge Graas­vold.

- Det er helt for­kas­te­lig å mene det om noen som alle kan se er syk, sier han.

- Det er en eks­tremt lav for­stå­el­se for hans si­tua­sjon, og det er na­tur­lig nok vel­dig frust­re­ren­de både for ham og alle oss andre som ar­bei­der for ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

NTB

Les også
Ba om frifinnelse av French
Les også
Joshua French avgjør trolig anke fredag
Les også
Usikkert om French anker drapsdommen