Joshua French avgjør trolig anke fredag

Advokat Hans Marius Graasvold vil legge stor vekt på hvordan en eventuell anke vil påvirke prosessen med å få Joshua French ut av Kongo.

French ble ons­dag dømt til livs­va­rig feng­sel for drap på celle­ka­me­ra­ten, Tjost­olv Mo­land. Han hadde fem dager på seg til å vur­de­re om dom­men skal ankes eller ikke, etter det NTB får opp­lyst.

Sam­ti­dig opp­rett­hol­des tryk­ket fra nors­ke myn­dig­he­ters side for å få ham ut av Kongo, mu­li­gens gjen­nom so­nings­over­fø­ring til Norge eller ved be­nåd­ning.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Pa­ral­lel­le pro­ses­ser

- Dette er jo to pa­ral­lel­le pro­ses­ser. Hvil­ken be­tyd­ning en even­tu­ell anke har for Uten­riks­de­par­te­men­tet, kom­mer til å få nokså be­tyd­ning for min vur­de­ring av anke­spørs­må­let, sier Graas­vold NTB.

Han skul­le møte French i feng­se­let fre­dag, og sier han håper at han i løpet av dagen kan svare på om draps­dom­men skal ankes eller ikke. Men be­slut­nin­gen blir neppe of­fent­lig­gjort før anke­fris­ten går ut til uka, iføl­ge Graas­vold.

Han med­gir at dom­men ikke var noen stor over­ras­kel­se for French, selv om for­sva­ret førte det han kal­ler «skudd­sik­re be­vi­ser».

Tung draps­dom

Det kan der­for veie tyng­re for French, hvor­dan en even­tu­ell ny retts­be­hand­ling av til­ta­len mot ham på­vir­ker den po­li­tis­ke og di­plo­ma­tis­ke pro­ses­sen, enn å kjem­pe for ju­ri­disk ren­vas­kel­se.

Det er iføl­ge Graas­vold sen­tra­le ele­men­ter i sam­ta­len han skal ha med French fre­dag, og av­gjø­ren­de for hvil­ke råd han vil gi nord­man­nen.

- På den ene siden er det en let­tel­se for French å ha fått en av­gjø­rel­se i ret­ten. Men sam­ti­dig har han nå en dom på seg som sier at han drep­te sin beste venn. Det er na­tur­lig­vis tungt for ham, sier Graas­vold.

NTB

Les også
Ikke sikkert rettssaken mot Joshua French avsluttes fredag
Les også
Usikkert om French anker drapsdommen