Fem år i fengsel for Joshua French

Fem år etter at Joshua French (33) ble fengslet og beskyldt for spionasje, våpenbesittelse og medvirkning til drap sitter han fremdeles i kongolesisk fengsel. Ingenting tyder på at han er nær noen løslatelse.

- Vi håper og ven­ter på en løs­ning på ett eller annet vis, skrev moren Kari Hilde French påfa­mi­li­ens støtte­side på in­ter­nett denne uken.

Uten­riks­de­par­te­men­tet send­te i de­sem­ber i fjor Kai Eide som spe­sial­ut­sen­ding for å hånd­te­re saken og har siden opp­rett­holdt tryk­ket mot kon­go­le­sis­ke myn­dig­he­ter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Etter at French i fe­bru­ar ble kjent skyl­dig i drap på ka­me­ra­ten Tjost­olv Mo­land og nok en gang dømt til livs­tids­straff, har ar­bei­det fort­satt mer i det stil­le, og i UD er de til­bake­hold­ne med å gi de­tal­jer om det di­plo­ma­tis­ke ar­bei­det.

- Ingen enkle løs­nin­ger

- Vi fort­set­ter vår inn­sats for å få til en løs­ning på saken, men jeg tror ikke det er klokt å spe­ku­le­re på når dette kan skje. Det at denne saken al­le­re­de har truk­ket ut i fem år, viser at det ikke fin­nes enkle løs­nin­ger, sier kom­mu­ni­ka­sjons­sjef Frode O. An­der­sen i UD til NTB.

Ad­vo­kat Hans Ma­ri­us Graas­vold, som har fun­gert som French sin ju­ri­dis­ke råd­gi­ver, har til­lit til ar­bei­det UD gjør, selv om hel­ler ikke han ser noen snar­lig løs­ning på saken eller nært fore­stå­en­de retur til Norge for French.

- Jeg har til­tro til det ar­bei­det UD gjør nå. Selv om saken lig­ger litt i dvale i of­fent­lig­he­ten så er det ikke sånn at den lig­ger i dvale i en grøft langs det di­plo­ma­tis­ke spo­ret, sier Graas­vold til NTB.

Fire døds­straf­fer

Fre­dag er det fem år siden French ble på­gre­pet av kon­go­le­sis­ke myn­dig­he­ter og sam­men med av­døde Tjost­olv Mo­land mis­tenkt for dra­pet på sjå­fø­ren Abedi Ka­son­go.

Etter en an­ke­run­de ble French fun­net skyl­dig i med­virk­ning til dra­pet og med andre til­tale­punk­ter dømt til fire døds­straf­fer og en livs­tids­dom.

Siden retts­sa­ken mot French endte med enda en døds­dom i fe­bru­ar, har si­tua­sjo­nen for 33-årin­gen vært vans­ke­lig. Dom­men for å ha drept ka­me­ra­ten Tjost­olv Mo­land i au­gust i fjor ble ikke anket etter­som helse­til­stan­den hans hadde gått i bratt ned­over­bak­ke under retts­sa­ken.

- På­kjen­nin­ge­ne med retts­sa­ken etter Mo­lands døds­fall og en lang­va­rig so­ning under vans­ke­li­ge for­hold gjør at den hu­ma­ni­tæ­re si­tua­sjo­nen for French har vært vans­ke­lig over tid, sier An­der­sen i UD.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hjem til Norge

Foran øyne­ne på ret­ten, for­sva­rer­ne og et tall­rikt norsk presse­korps som over­før­te den mi­li­tæ­re retts­pro­ses­sen di­rek­te til Norge, var det ty­de­lig at French strev­de som følge av søvn­pro­ble­mer og må­ne­der under mas­sivt press.

I tiden etter dom­men har pro­ble­me­ne ved­vart, og moren, som dag­lig har brakt mat til søn­nen i det mi­li­tæ­re Ndolo-feng­se­let, har vi­dere­for­mid­let hvor­dan French har det i feng­se­let.

- Jos­hua er over den ver­ste fy­sis­ke kri­sen, men den men­ta­le på­kjen­nin­gen med å fort­satt være her i Kongo etter på nytt å ha blitt dømt for noe han ikke har gjort, er stor, skrev Kari Hilde French tirs­dag på blog­gen som er opp­ret­tet for saken.

- Saken tok en mar­kant ven­ding etter Tjost­olv Mo­lands døds­fall i au­gust i fjor. Ut­vik­lin­gen i etter­kant har krevd sær­skilt opp­føl­ging fra UDs side og yt­ter­li­ge­re syn­lig­gjort be­ho­vet for en løs­ning som in­ne­bæ­rer at French kan komme hjem til Norge, skri­ver UD i en ut­ta­lel­se til NTB.

NTB