Frafjord Johnson: - Folk vil dø i Sør-Sudan

FN trenger øyeblikkelig nærmere 1,4 milliarder kroner til nødhjelpsarbeidet i Sør-Sudan. Hvis ikke pengene kommer, kan verdens yngste nasjon stå overfor den verste sultkatastrofen siden 1980-tallet.

- Pen­ge­ne mang­ler, folk kom­mer til å dø, sier leder for FN-styr­ken i Sør-Su­dan (UN­MISS), Hilde Fra­fjord John­son.

På bak­ken står fly og laste­bil­ko­lon­ner klare til å le­ve­re nød­hjelp, men ver­den rea­ge­rer ikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det has­ter, sier Fra­fjord John­son til fag­bla­det Bi­stands­ak­tu­elt. I løpet av 60 dager må den om­fat­ten­de ope­ra­sjo­nen med å få nød­hjel­pen fram til folk, være gjen­nom­ført. Da vil regn­ti­den ha gjort de fles­te vei­ene helt ufram­kom­me­li­ge.

- Sult uunn­gåe­lig

Sju mil­lio­ner men­nes­ker tren­ger akutt mat­vare­bi­stand. Om maten ikke kom­mer fram, vil en sult­ka­ta­stro­fe være uunn­gåe­lig, sier FNs hu­ma­ni­tæ­re ko­or­di­na­tor for Sør-Su­dan, Toby Lan­zer.

- Det vil være mer al­vor­lig enn noe vi har sett på det afri­kans­ke kon­ti­nen­tet siden 80-tal­let, sier Lan­zer.

- Tiden vi har på oss, er vel­dig knapp. Vi kan unngå dette. Det nyt­ter ikke å komme om fire-fem må­ne­der og si at vi ikke viss­te hva som var i ferd med å skje. Ab­so­lutt alle fare­sig­na­ler er der, un­der­stre­ker Fra­fjord John­son.

Hun er dypt for­tvi­let over den hu­ma­ni­tæ­re si­tua­sjo­nen i ver­dens ny­es­te land. UN­MISS-sje­fen un­der­stre­ker at det er si­vil­be­folk­nin­gen som nå blir straf­fet av sine egne po­li­tis­ke le­de­re.

Vil ha norsk støt­te

Fra­fjord John­son etter­ly­ser mer støt­te fra Norge og min­ner om at Norge i mange år har vært sær­lig en­ga­sjert i Sør-Su­dan.

- Norge bør være «kjer­rin­ga mot strøm­men» og prio­ri­te­re kri­ser som ikke er så «at­trak­ti­ve» for andre gi­ve­re - ikke minst når be­ho­ve­ne er så enor­me og kon­se­kven­se­ne så store, sier Fra­fjord John­son.

Sør-Su­dan har vært her­jet av et blo­dig opp­rør siden de­sem­ber i fjor, da en bit­ter strid om mak­ten fikk ver­dens yngs­te na­sjon til å rase sam­men som et kort­hus. Minst én mil­lion men­nes­ker er dre­vet på flukt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sør-Su­dan ble ram­met av to enor­me hun­ger­s­ka­ta­stro­fer med ti års mel­lom­rom under den lange bor­ger­kri­gen med Sudan. I 1998 døde minst en kvart mil­lion men­nes­ker av sult.

NTB

Les også
Ber politikere i Sør-Sudan bli voksneUtviklingen i Sør-Sudan
Les også
Amnesty anklager vestlige land for kynisk egoisme