FRUKTBART: Jorden gir grøde, men den er også en slagmark. Biskop Taban Paride håper folket i Sør-Sudan en gang vil få dyrke sine åkrer i fred. Bildet viser mennesker som flykter fra konflikten rundt byen Malakal. FOTO: Carl De Souza, NTB Scanpix

Ber politikere i Sør-Sudan bli voksne

Biskop Paride Taban tillater seg ikke å være pessimist. Men han har, som katolsk kirkeleder i Sør-Sudan og pådriver av våpenhvilen, sannelig litt å være bekymret for.

I det Dagen skal møte Taban i Oslo, kom­mer ny­he­ten om at det er brutt ut nye kam­per mel­lom re­gje­rings­styr­ke­ne i Sør-Su­dan og opp­rørs­styr­ke­ne i byen Ma­la­kal. Bis­ko­pen tar ny­he­ten med stor ro, for han vet at det dess­ver­re ikke er en nyhet.

- Det er tref­nin­ger mel­lom de for­skjel­li­ge styr­ke­ne hele tiden. Vå­pen­hvi­len som ble un­der­teg­net i Addis Abeba 23. ja­nu­ar blir ikke re­spek­tert, sier han rolig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han ten­ker litt. Så re­so­ne­rer han.

- Det er smerte­fullt når vi ikke fjer­ner sinne. Det er mye smer­te, men til­gi­vel­sen er vik­tig. Den er ikke enkel, men det må til. Vi må tilgi våre brød­re. Vi kan ikke skyl­de på Gud eller på andre, det er vi selv som på­fø­rer hver­and­re denne smer­ten. Som et kris­tent land bør vi i sann­het tilgi hver­and­re, sier han.

God start

Det var et ri­siko­pro­sjekt, men med mye en­tu­si­as­me. Etter mer enn 30 år med kon­flik­ter mel­lom nord og sør i Sudan, ble lan­det i 2011 delt. Midt i lan­det lig­ger de om­strid­te olje­kil­de­ne, som sør gjør krav på. I nord lig­ger hav­ne­ne som kan skipe oljen ut.

Det var et av­hen­gig­hets­for­hold som mange mente ville tvin­ge lan­de­ne til å sam­ar­bei­de. Li­ke­vel sa de fles­te for­stå­seg­på­ere at intet land hadde star­tet selv­sten­dig­he­ten med et verre ut­gangs­punkt enn Sør-Su­dan.

Så ble det altså in­ter­ne kon­flik­ter som blus­set ut i de­sem­ber i fjor, ikke en krig med nord. Ri­va­li­se­ring blant de gamle kri­ger­ne i den sør­s­u­dans­ke re­gje­rin­gen slo ut i væp­net kon­flikt. Folk flyk­tet, si­vi­le ble drept.

Kirke­le­der­ne gjor­de det de all­tid har gjort - de mante til dia­log, sam­ta­ler og vå­pen­hvi­le.

Taban er for­nøyd med gjen­nom­brud­det som vå­pen­hvi­len var, men er lei seg over ut­vik­lin­gen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det er fryk­te­lig synd med kon­flik­ten som brøt ut i de­sem­ber. Det er full­sten­dig me­nings­løst. Par­te­ne brøt av­ta­len om at de ikke skul­le gå til krig mot hver­and­re, men ta opp pro­ble­mer i dia­log. Punk­tet er en del av selv­sten­dig­hets­er­klæ­rin­gen. Det er helt umu­lig for noen av par­te­ne å vinne denne kri­gen.

Me­nings­løs

Taban selv gle­det seg stort da lan­det hans ble selv­sten­dig. Også Gud var glad, sier bis­ko­pen med et smil. Taban har aldri stemt i po­li­tis­ke valg. Den enes­te gan­gen han har stemt var i folke­av­stem­nin­gen om løs­ri­vel­se.

- Måten selv­sten­dig­he­ten kom på ble til et ek­sem­pel for hele Afri­ka. Det skul­le bli en mo­dell. Nå grå­ter Gud over dette nye lan­det. Men det er mulig å snu, hvis fol­ket er yd­my­ke og ten­ker over sine hand­lin­ger, sier han.

Fol­ket er utål­mo­di­ge, uut­dan­net og an­alfa­be­ter. Det er en vans­ke­lig miks.

- Le­der­ne må ha med­fø­lel­se og tål­mo­dig­het. Det er tre år siden vi fikk selv­sten­dig­het og folk kre­ver at vi skal ha kom­met opp på nivå med Norge, ler bis­ko­pen.

- Det er ikke slikt det fun­ge­rer.

Oljen

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er hel­ler ikke slik at det er oljen som skal redde lan­det. Den varer kun kort tid, sier bis­ko­pen. Nei, skal man bygge en na­sjon må man bygge noe som varer.

- Folk flest for­står seg ikke på oljen. Men de for­står seg på jord­bruk. Jor­den er frukt­bar. Vi har skog og mi­ne­ra­ler. In­gen­ting av dette er ut­nyt­tet i sær­lig grad. Ved hardt ar­beid vil vi klare det.

Nå må po­li­ti­ker­ne vise seg som voks­ne, på­pe­ker bis­ko­pen.

- Det in­ter­na­sjo­na­le sam­fun­net må kreve at de slut­ter å krige og set­ter seg ned ved for­hand­lings­bor­det. Da skal de få hjelp fra om­ver­de­nen. Dett er voks­ne men­nes­ker, det må de klare, sier han med et varmt smil.

Dagen

Utviklingen i Sør-Sudan

15. desember bryter det ut kamper mellom soldater i hovedstaden Juba.

Det ropes om kuppforsøk, tidligere politiske ledere blir arrestert. Konflikten står mellom president Salva Kiir og hans avsatte visepresident Riek Machar.

FN engasjerer seg og krever løsning.

3. januar samles partene, etter mye frem og tilbake, til fredsamtaler i Etiopias hovedstad Addis Abeba.

23. januar undertegnes våpenhvile.

Les også
Kirkene kan bli Sør-Sudans redningKonflikten i Sør-Sudan
Les også
Krigsforbrytelser kan ha blitt begått i Sør-Sudan
Les også
Brende: - Nye takter fra Sudan