Brende: - Nye takter fra Sudan

Utenriksminister Børge Brende gir Sudan ros for å ha holdt seg avventende i forhold til konflikten som raser i nabolandet Sør-Sudan. Han tror Sudan ønsker å skape seg et bedre image.

Den es­ka­le­ren­de volds­spi­ra­len i Sør-Su­dan sto øverst på dags­or­de­nen da Bren­de søn­dag be­søk­te Khar­toum.

- Jeg vil rose Sudan for den rol­len den har spilt i re­gio­nen for å få på plass en av­ta­le om vå­pen­still­stand. Jeg håper de vil fort­set­te med dette, sier Bren­de til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sudan har til nå sit­tet rolig og til­syne­la­ten­de ikke blan­det seg inn i den vol­de­li­ge uroen som har es­ka­lert på dra­ma­tisk vis i nabo­lan­det, til over­ras­kel­se for mange som hadde trodd at re­gi­met i Khar­toum ville gripe mu­lig­he­ten til å nøre opp under uroen hos sin tid­li­ge­re erke­fien­de - slik re­gi­met har gjort så mange gan­ger tid­li­ge­re.

I ste­det dro pre­si­dent Omar al-Bashir til Juba tid­li­ge­re denne må­ne­den og pro­kla­mer­te at Sudan ikke vil blan­de seg inn i kon­flik­ten, men at han støt­ter Sør-Su­dans folke­valg­te pre­si­dent Salva Kiir.

Skjebne­fel­les­skap

Den siste tiden har det skjedd en klar hold­nings­end­ring i re­gi­met i Khar­toum, sier di­plo­ma­ter NTB har snak­ket med.

- Det er be­teg­nen­de at det er kom­met så få be­skyld­nin­ger om at Khar­toum støt­ter opp­rø­rer­ne i Sør-Su­dan, sier en av dem.

Khar­toum har tid­li­ge­re sør­get for en stri strøm av våpen til ulike opp­rørs­grup­per i Sør-Su­dan. I en pe­rio­de på slut­ten av 1990-tal­let inn­gikk de også en al­li­an­se med Riek Machar, som nå leder opp­rø­ret mot pre­si­dent Salva Kiir.

Men den tiden er de­fi­ni­tivt forbi, sier Su­dans uten­riks­mi­nis­ter Ali Karta.

- I dag kan man følge med på alt via sa­tel­litt­over­vå­king. Vi støt­ter ikke opp­rø­rer­ne med våpen, slår han fast på spørs­mål fra NTB.

Bren­de tror at de nye tak­te­ne fra Sudan del­vis skyl­des at lan­det øns­ker å bli kvitt pa­ri­astem­pel­et de har slitt med så lenge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det inn­tryk­ket jeg har fått, er at de øns­ker å vise at de kan spil­le en kon­struk­tiv rolle i den freds­pro­ses­sen som nå pågår i Sør-Su­dan, sier han.

Andre peker på den sta­dig øken­de er­kjen­nel­sen i Sudan om at de deler et skjebne­fel­les­skap med Sør-Su­dan på grunn av oljen, som begge lan­de­ne er full­sten­dig av­hen­gi­ge av øko­no­misk.

Tre fire­de­ler av Su­dans stats­inn­tek­ter kom­mer fra rør­led­nin­gen som frak­ter ut oljen fra sør. Jo mer uro i sør, jo stør­re sjan­se for at olje­pro­duk­sjo­nen fal­ler. Uro­lig­he­te­ne i Ben­tiu i del­sta­ten Unity den siste tiden har al­le­re­de ført til at færre fat pum­pes opp.

- Det er vik­tig også for Sudan å få en snar­lig løs­ning i sør, sier Bren­de.

Indre kon­flik­ter

I til­legg har Sudan sine egne, indre kon­flik­ter å stri med. I Dar­fur i vest er det ennå ingen løs­ning på et over ti år langt opp­rør, mens kon­flik­ter har blus­set kraf­tig opp i del­sta­te­ne Sør-Kord­o­fan og Blå­ni­len etter at Sør-Su­dan løs­rev seg for tre år siden.

Det kom­mer nå dag­lig mel­din­ger om nye an­grep i de to del­sta­te­ne, som begge lig­ger langs gren­sa til Sør-Su­dan.

Den vik­tigs­te opp­rørs­grup­pa i om­rå­det, SPLM-Nord, som har tette bånd til Sør-Su­dan, har slått seg sam­men med JEM fra Dar­fur og andre opp­rørs­grup­per og dan­net Sudan Re­vo­lu­tio­na­ry Front (SRF).

Hva SRFs po­li­tis­ke mål er, er imid­ler­tid uklart.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Re­gi­met i Khar­toum har hel­ler ikke vært sær­lig klar når det gjel­der hvor­dan disse kon­flik­te­ne skal løses, både mi­li­tæ­re og fre­de­li­ge mid­ler er nevnt.

Be­kym­ret

Kon­flik­te­ne og de men­nes­ke­li­ge om­kost­nin­ge­ne de med­fø­rer, uroer Bren­de, som søn­dag tok opp si­tua­sjo­nen med både uten­riks­mi­nis­ter Ali Karti og Su­dans 1. vise­pre­si­dent ge­ne­ral Bakri Has­san Salih

- Jeg er svært be­kym­ret for den hu­ma­ni­tæ­re si­tua­sjo­nen og den mang­len­de be­skyt­tel­sen for si­vi­le. Det har vist seg å være utro­lig vans­ke­lig å få hjel­pen fram, sier Bren­de.

Minst seks mil­lio­ner men­nes­ker i Sudan er nå av­hen­gi­ge av nød­hjelp.