Amnesty anklager vestlige land for kynisk egoisme

Flykt­nin­ger og inn­vand­re­re får det sta­dig vans­ke­li­ge­re, ad­va­rer Am­ne­sty. Hel­las blir truk­ket fram som et euro­pe­isk skrekk­ek­sem­pel.

- Am­ne­sty ser med stor be­kym­ring på at ver­den blir et sta­dig far­li­ge­re sted å være for men­nes­ker på flukt fra kon­flikt og fat­tig­dom, sier or­ga­ni­sa­sjo­nens nors­ke ge­ne­ral­sek­re­tær John Peder Ege­næs.

- Vest­li­ge land viser en ky­nisk ego­is­me når de for en­hver pris for­sø­ker å be­skyt­te egne gren­ser. Kon­se­kven­se­ne av dette er at si­tua­sjo­nen for de aller mest sår­ba­re grup­pe­ne for­ver­res dras­tisk, og det ska­per en glo­bal un­der­klas­se av men­nes­ker som mang­ler de mest grunn­leg­gen­de ret­tig­he­ter, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Skrekk­ek­sem­pel

Hel­las blir truk­ket fram som et euro­pe­isk skrekk­ek­sem­pel i Am­ne­stys års­rap­port for 2012.

- I Euro­pa er Hel­las et skrekk­ek­sem­pel, hvor asyl­sø­ker­ne blir be­hand­let verre enn dyr. Her ser vi hvor­dan myn­dig­he­te­ne sta­dig bry­ter sine in­ter­na­sjo­na­le for­plik­tel­ser ved å an­ven­de ulov­li­ge virke­mid­ler for å for­hind­re men­nes­ker i å bruke sin rett til å søke asyl, og ved å stue folk sam­men i in­ter­ne­rings­fengs­ler hvor de hol­des i fan­gen­skap under de mest umen­nes­ke­li­ge for­hold, sier Ege­næs.

Am­ne­stys in­ter­na­sjo­na­le ge­ne­ral­sek­re­tær Salil Shet­ty er enig og an­kla­ger mange land for å bryte men­neske­ret­tig­he­te­ne under på­skudd av im­mi­gra­sjons­kon­troll.

- Dette går langt ut­over le­gi­tim grense­kon­troll, sier han.

Sy­ria-pas­si­vi­tet

Am­ne­sty er også dypt be­kym­ret over ut­vik­lin­gen i Syria, og lan­ger ut mot ver­dens­sam­fun­nets pas­si­vi­tet.

Re­gi­met i Da­mas­kus an­kla­ges for vil­kår­li­ge og mål­ret­te­de an­grep mot si­vi­le, og for å tor­tu­re­re og lik­vi­de­re fan­ger. Det samme gjør opp­rø­rer­ne i Syria, om enn i mind­re skala, slår Am­ne­sty fast.

- Re­spekt for en stats su­ve­re­ni­tet kan ikke være en unn­skyld­ning for ikke å gjøre noe. FNs sik­ker­hets­råd må kon­se­kvent stå opp mot over­grep som øde­leg­ger folks liv og som tvin­ger folk på flukt fra sine hjem. Det in­ne­bæ­rer at man må av­vise den ut­slit­te og mo­ralsk for­kas­te­li­ge dok­tri­nen som går ut på at andre ikke har noe med masse­mord, tor­tur og sult å gjøre, sier Shet­ty.

Flere tor­tu­re­rer

Am­ne­sty kon­sta­te­rer i sin års­rap­port at an­tal­let sta­ter som bru­ker tor­tur og annen umen­nes­ke­lig og ned­ver­di­gen­de be­hand­ling har økt fra 101 i 2011 til 112 i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det fin­nes ty­de­lig­vis ingen gren­ser for hva men­nes­ker er i stand til å gjøre mot hver­and­re. De bes­ti­als­ke tor­tur­me­to­de­ne vi har do­ku­men­tert an­vendt i blant annet Syria, bru­kes frem­de­les. Til neste år blir der­for kam­pen mot tor­tur en ho­ved­prio­ri­tet for Am­ne­sty, sier Ege­næs.

Les også
Hatets kontinent?