POLITISTAT: Arne Liljedahl Lynngård beskriver Xinjiang som en politistat.

– Fra vondt til verre i Xinjiang

Kina driver en omfattende religiøs og kulturell undertrykkelse av uighurene. Dette er en viktig årsak til dagens konflikt i Xinjiang, sier Arne Liljedahl Lynngård. Han var tidligere styreleder i Raftostiftelsen, som i 2004 gav pris til uighur-leder Rebiya Kadeer.

– Situasjonen har gått fra vondt til verre. Uighurene snakker ofte om at det pågår et kulturelt folkemord. De opplever at myndighetene fører en bevisst politikk for å slette spor av uighursk sivilisasjon, sier Lynngård og nevner rivingen av gamlebyen i Kashgar som eksempel.

– Byen var et viktig handelssenter på den historiske Silkeveien. Den ble regnet som den best bevarte islamske byen i verden, før rivingen begynte for fem år siden. 65.000 boliger skal rives, og 220.000 innbyggere er berørt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Moderat islam

Tradisjonelt har uighurene praktisert en moderat form for sunni-islam. Lynngård er blant dem som frykter at Kinas politikk vil føre til en radikalisering.

– Problemet i dag er at det kinesiske undertrykkelsesapparatet er så omfattende at religion blir en viktigere identitetsmarkør enn før. Dette kan føre til en økende radikalisering i deler av befolkningen.

Lynngård beskriver Xinjiang som en politistat der myndighetene slår ned på all form for opposisjon.

– De skiller ikke mellom fredelige protester og terrorisme, ei heller mellom organisert terrorisme og spontan vold som skjer som resultat av religiøs og sosial misnøye, sier han og nevner enda et eksempel:

28. juni i fjor gikk uighurer i bydelen Hanerik, nær byen Hotan, ut på gaten for å protestere mot nedleggelsen av en moské og arrestasjonen av den lokale imamen. Politiet begynte å skyte inn i folkemengden for å stoppe demonstrasjonen. 15 personer døde og minst 500 ble såret.

Tusener i fengsel

Arne Liljedahl Lynngård viser til Index of Censorship som hevder at over tusen uighurer blir arrestert hvert eneste år for «ulovlig religiøs aktivitet».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Xinjiang er dessuten den eneste regionen i Kina hvor fanger henrettes for separatisme eller religiøs fanatisme. I 2013 anslår man at over 200 mennesker ble drept i ulike sammenstøt mellom uighurer og kinesiske sikkerhetsstyrker.

– Hva tenker du om det internasjonale samfunnets rolle?

– Vi har en forpliktelse til å minne Kinas lederskap om at landet ikke kan flykte fra sine plikter som ulike internasjonale avtaler regulerer.

– Om Kina lar seg påvirke av slikt ytre press er en annen sak. Norge er for øyeblikket parkert på sidelinjen, men jeg tror ikke det hjelper at vi legger oss flate for kinesisk press. Vi sender et galt signal når våre sentrale politikere ikke tør å møte fredsprisvinner Dalai Lama.

– Hva er din kommentar til at uighurer mener at verden har mindre opptatt av mennesrettighetsbrudd i Xinjiang enn i Tibet?

– Tibet er mer kjent blant allmenheten, men uighurene i Xinjiang rammes nok også av den skepsisen som har vokst frem i den vestlige verden når det gjelder islamsk terror.

Les flere artikler om Uighur-folket her

Les også
– Kina fører krig mot uighureneUighurene
Les også
Kristen uighur nektes besøk av advokat
Les også
Uigurisk professor dømt til livsvarig fengsel i Kina
Les også
Dette treet pyntes flere ganger før julJul i Kina
Les også
Hyller misjonens bakkemannskapBoken