Forskere klør seg i hodet - dramatisk nedgang i ungdomsrus

Trenden er internasjonal, særlig dramatisk er nedgangen på Island. Mer foreldrekontakt og bedre fritidstilbud er mulige forklaringer.

De to siste tiårene Island opplevd en oppsiktsvekkende nedgang i bruk av alkohol, cannabis og tobakk blant ungdom. I 1998 hadde 42 prosent av 15- og 16-åringene drukket seg fulle i løpet av den siste måneden. I dag er andelen 5 prosent, skriverden engelske avisen The Independent.

De som hadde brukt cannabis siste måned falt fra 17 til 7 prosent, mens sigarettrøyking falt fra 23 til 3 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ikke noe annet land i Europa kan vise til lignende reduksjon av ungdoms rusbruk.

– Nedgangen på Island er kjempedramatisk. Når det er sagt, har det vært en nedgang i alkoholbruk i store deler av Europa, sier forsker Hilde Pape i Folkehelseinstituttet til Dagen.

Særlig tydelig har nedgangen vært i Nord- og Vest-Europa, men Pape opplyser at man også ser de samme trendene i USA, New Zealand og Australia.

– Vi sitter og klør oss litt i hodet for å forstå hva dette handler om, sier hun.

LES:Berømmer kristen skole for narkorazzia

Endret ungdomskultur

Innvandring fra kulturer der rusbruk er langt mindre vanlig har vært trukket fram som én mulig forklaring.

– Men Island har en svært homogen befolkning. De har nesten ikke innvandring og veldig få muslimer, sier Pape.

Mer bruk av sosiale medier og nettbaserte aktiviteter er en annen forklaring som er nevnt, og som kan passe like bra på Sagaøya som andre steder.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Samtidig minner Pape om at det på 1990-tallet var en sterk økning i rusmiddelbruk blant unge.

– Det skjedde parallelt med utvikling av en ungdomskultur der rus var en viktig del. Såvidt jeg vet, har vi ingen tilsvarende ungdomskultur i dag, sier forskeren, men understreker at dette er løse refleksjoner og ikke noen fasit.

LES:Nordmenn tar med seg rus og vold til Syden

Suksessoppskrift

På Island mener likevel forskere at de har funnet noen grunnleggende svar om hvordan de kan motvirke ungdomsrus.

Myndighetene utførte tre undersøkelser om rusvaner blant alle skoleelever i årene I 1992, 1995 og 1997. De ble også spurt om forholdet til foreldrene og om fritidsaktiviteter. Svarene ga alarmerende høye tall om rusbruk.

Men svarene avslørte også noe om årsakene: De som i liten grad brukte rusmidler, hadde mye felles: De drev aktivt med organiserte fritidsaktiviteter, tilbrakte mer tid med foreldrene per uke, de følte seg sett på skolen og de tilbrakte ikke kveldene utendørs.

Den informasjonen ble grunnlaget for en ny, nasjonal plan på Island (se faktaboks).

 

Artikkelen fortsetter under annonsen.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.

 

Forandret foreldrerolle

– Men bare i løpet av de siste fire årene har vi sett tydelige endringer i alkoholkonsumet blant unge, og jeg er mer spørrende til om foreldrerollen har endret seg så mye i denne perioden, sier hun.

Generalsekretær Mina Gerhardsen i Actis - Rusfeltets samarbeidsorgan beskriver Island som et forbilde i forebygging.

- Det de har fått til, bør inspirere norske politikere til å følge etter. Vi er imponert av systematikken i jobbingen, fra hyppige kartlegginger til storsatsingen på idrett og kultur, sier Gerhardsen.

Lavt i Norge

Norsk ungdom ligger blant de fire laveste landene i Europa både for bruk av både tobakk, alkohol og cannabis, ifølge Folkehelseinstituttets rapport Rusmidler i Norge 2016.

– Island og de skandinaviske landene har hele tiden ligget lavt i totalt alkoholkonsum i europeisk sammenheng. Det speiler også voksenkulturen. Men når man drikker, drikker man seg gjerne full. Og det er fylla som fører til mest skader blant ungdom, sier Hilde Pape.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Er det mulig å se noen sammenheng mellom alkoholbruk og ruspolitikken som blir ført i forskjellige land?

– Det er ikke så lett å se noen klar sammenheng. Finsk alkoholpolitikk er blitt betydelig liberalisert som følge av at landet ble EU medlem. Det har ført til økt bruk blant voksne, men ikke blant unge. Danmark hadde tidligere ikke aldersgrenser for å kjøpe alkohol, men innførte det. Der kan det være at slike bestemmelser har hatt noe å si. Men det er veldig vanskelig å si hva som er konsekvenser av politiske vedtak, sier Pape.

LES:Prater om sex, men ikke om synd

Ser til Island

Også Mina Gerhardsen understreker at Norge lykkes bedre enn de fleste land vi sammenlikner oss med.

– Men vi har også utfordringer med enkelte ungdomsmiljøer med høy rusbruk. Islandsmodellen, der foreldre trekkes inn mye mer, der man har lokal kunnskap og lokal satsing, er en god måte for å holde rusbruken lav og få den ned i miljøer der den er høy. 

 

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg avDagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.