Illustrasjonsbilde. Foto: Abir Anwar/CC/Flickr

Nordmenn tar med seg rus og vold til Syden

Sjømannskirken får stadig flere henvendelser knyttet til rus, psykiatri, vold og omsorgssvikt blant nordmenn på utenlandsopphold.

– Vi kjenner at dette arbeidet er mer og mer krevende for oss, sier Asbjørn Vilkensen, utenlandssjef i Sjømannskirken

Under et frokostmøte i regi av Sjømannskirken sist uke fortalte Vilkensen at sjømannskirkene de siste årene har registrert en økning i antall sosialsaker blant nordmenn i utlandet, og at de får stadig flere henvendelser knyttet til rus, psykiatri, vold og omsorgssvikt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er særskilt Sjømannskirkene ved populære reisemål som Spania, Tyrkia, Thailand og Filippinene som opplever at sosialsakene øker i kompleksitet og omfang.

Bare i Spania, som står for største del av økningen, har det vært en dobling av antall sosialsaker på fem år, fra 353 registrerte saker i 2010 til 782 til 2014.

Skyggesiden

Vilkensen viser til at rundt 50.000 nordmenn oppholder seg i Spania over lengre tid, noe som medfører et utstrakt behov for dem som også har opplevd skyggesidene av spaniaoppholdet.

Derfor har Sjømannskirken siden starten av 2000-tallet ansatt flere diakoner, og for ti år siden opprettet de Familieveiviseren - et forbyggende lavterskeltilbud for familier som oppholder seg på Costa Blanca-kysten over kortere eller lengre tid.

– For barn som opplever utfordringer i hjemmet blir ikke disse borte ved at familien flytter til Spania. Tvert imot. Ofte er det jo foreldrene som har valgt å flytte. Og når barna mister det nettverket de hadde i Norge mister de også noen å snakke med når ting er vanskelig på hjemmebane, sa Sølvi Madsen, daglig leder for Familieveiviseren i Spania.

Madsen fortalte at de fleste henvendelsene de får er fra jenter i ungdomsskole og videregående alder. Ofte er det jenter som strever med å finne seg til rette i det nye klassemiljøet, hvor det kan være mye drikking, eller at de opplever vanskeligheter i hjemmet.

Parterapi

De siste årene har Familieveiviseren hatt en markant økning i antall parsamtaler.

– Mange par tenker nok at det vil løsne opp i forholdet å flytte utenlands, få litt sol og varme. Men som kjent blir ofte «nissen med på lasset» og forventningene man hadde til Spania-oppholdet blir ikke slik man hadde trodd, sa Madsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ifølge Madsen velger også noen par å gå fra hverandre under Spania-oppholdet.

– Er det barn med i bildet kan det bli ekstra vanskelig, særlig dersom den ene parten vil fortsette å bo i Spania mens den andre vil reise tilbake til Norge, sier hun.

U ten omsorgsnettverk

Også eldre som har bodd i landet i over 30 år opplever å havne i uforutsette situasjoner. Ifølge Berte Marie Ulveseter, diakon og daglig leder for sjømannskirken i Albir-Villajoyosa, står mange eldre uten et nettverk når de kommer i en omsorgssituasjon

– I Spania er mye av omsorgshjelpen til eldre basert på at familien rundt stiller opp. Det finnes hjemmesykepleiere og hjemmehjelpstilbud, men mange eldre i Spania har ikke lært seg spansk og har kanskje heller ikke råd til privat hjelp, fortalte Ulveseter.

Brutte relasjoner

En annen problemstilling Sjømannskirken er kjent med er at enkelte eldre i Spania har brutte relasjoner med barna hjemme i Norge, der ofte rus har vært en del av bildet. Dermed mangler de i flere tilfeller også et nettverk som kan ordne med omsorgsbolig eller sykehjemsplass i hjemme i Norge.

– Slike problemstillinger skaper ofte langvarige sosialsaker. Ofte kan det ta flere år å få ordnet sykehjemsplass hjemme i Norge dersom de eldre ikke har kontakten med barn eller annen familie i Norge som kan hjelpe dem, sa Ulveseter.

Ulveseter sier at Sjømannskirken savner andre institusjoner å stå sammen med i de mange henvendelsene de får, særlig i de mer komplekse sakene knyttet til psykiatri og vold.

– Folk har veldig stor tro på Sjømannskirken, men vi kan ikke løse alle problemene til nordmenn i utlandet, påpekte Ulveseter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ikke med utenlands

Torunn Skard, avdelingsdirektør i UDs seksjon for konsulære saker, fortalte at selv for dem som representanter for norske myndigheter er det ikke alltid like enkelt å hjelpe nordmenn i utlandet

– Vi må hele tiden opptre som myndighet innenfor de rammene som er lagt. Vi er gjester i et annet land, og da er det vertslandets lover og regler som gjelder, sa Skard.

Ifølge Skard opplever UDs seksjon for konsulære saker ofte å bli møtt med en forventning til at norske myndigheter skal betale sykehusopphold eller flybilletter hjem dersom vedkommende har kommet opp i uforutsette ting under utenlandsreisen.

– Mange virker ikke helt å forstå at velferdsstaten ikke blir med dem i bagasjen og at det er begrenset hva vi kan gjøre for dem dersom de ikke har forsikring, sa Skard.

Mer debatt: Her er de siste 100 publiserte meningsinnleggene i Dagen

Les også
Noen voksne mister alle sperrer på ferie med barn
Les også
Rio-prest innsatt som ny generalsekretær i Sjømannskirken
Les også
Uteligger ga én krone i kollekt - rørte hele menigheten