Folket jublet da Erna fikk Dalai Lama-refs

Den store grunnlovsfeiringen ved Eidsvollsbygningen fikk politiske toner da publikum jublet for kritikk av regjeringens Dalai Lama-nekt. Det skjedde foran hele tre nordiske monarker.

Årets store burs­dags­barn, den 200 år gamle Grunn­lo­ven, ble fei­ret med galla­fest uten­for Eids­volls­byg­nin­gen der den ble un­der­skre­vet i 1814. Po­li­ti­ke­re og kon­ge­li­ge satt i sol­skin­net og lot seg un­der­hol­de av blant andre Sis­sel Kyr­kje­bø og Lido­Lido.

Ole Paus kom med et stikk til re­gje­rin­gen da han ble in­ter­vju­et på di­rek­ten. Den folke­kjæ­re ar­tis­ten mener Norge må gjen­opp­ret­te sitt rykte etter at re­gje­rin­gen nek­tet å møte Dalai Lama.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fol­ket svar­te med ap­plaus, foran både Erna Sol­berg, kon­gen og dron­nin­gen og mo­nar­ke­ne fra Sve­ri­ge og Dan­mark.

Fore­stil­lin­gen ble imid­ler­tid av­slut­tet med sam­ling og for­brød­ring da samt­li­ge mo­nar­ker reis­te seg til ære for den nors­ke na­sjo­nal­san­gen. Sis­sel Kyr­kje­bø fikk æren av å frem­føre «Ja vi els­ker» foran de kon­ge­li­ge.

Tre­klø­ve­ret sam­let

Tre nor­dis­ke mo­nar­ker var sam­let på Eids­voll på na­sjo­nal­da­gen. Sola skin­te og Eids­volls­byg­nin­gen viste seg fra sin flot­tes­te side da Grunn­lo­ven ble fei­ret.

Al­le­re­de tid­lig på na­sjo­nal­da­gen be­gyn­te om­rå­det rundt det his­to­ris­ke byg­get på Eids­voll Verk å fyl­les av fest­stem­te nord­menn.

Like over klok­ka 19 ankom de kon­ge­li­ge gjes­te­ne. Kong Ha­rald og dron­ning Sonja ledet an, tett fulgt av sine nor­dis­ke ven­ner kong Carl Gus­taf og dron­ning Sil­via av Sve­ri­ge og dron­ning Mar­grethe og prin­sege­mal Hen­rik av Dan­mark.

De tre mo­nar­ke­ne satte et eks­tra preg på fei­rin­gen, som mar­ke­rer den his­to­ris­ke dagen i 1814 da Norge fikk sin grunn­lov. Samme år ble Norge over­ført fra Dan­mark til Sve­ri­ge.

Smi­len­de stats­mi­nis­ter

De kon­ge­li­ge tok seg tid til å vinke til de fram­møt­te og ble møtt med et tablå der en skue­spil­ler spil­te kron­prins Chris­ti­an Fred­rik, den dans­ke tron­ar­vin­gen som skul­le bli norsk konge i 1814.

Stats­mi­nis­ter Erna Sol­berg (H) ankom en halv­time før de kon­ge­li­ge. Hun tok seg tid til å snak­ke med pres­sen og kunne for­tel­le at det hadde vært en flott na­sjo­nal­dag i Ber­gen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Og det gjor­de in­gen­ting å for­la­te hjem­byen på denne dagen.

- Vi ber­gen­se­re er nord­menn vi også, sa stats­mi­nis­te­ren.

Hen­nes for­gjen­ger, Ap-le­der Jens Stol­ten­berg, tok seg god tid til å snak­ke med gjes­te­ne da han kom. Blant annet tok han så­kal­te «sel­fies» med flere av de fram­møt­te.

Langt pro­gram

Da hadde pro­gram­met på Eids­voll Verk vart hele dagen, og folk kunne blant annet gå rundt på en rekke pos­ter der de kunne ta del i frem­fø­rel­ser av de his­to­ris­ke hen­del­se­ne fra 1814.

Ar­ran­gø­ren sier til NTB at de an­slår at et sted mel­lom 20.000 og 60.000 tok turen til byg­get på Grunn­lo­vens 200-års­dag.

Stjerne­gal­le­ri

Klok­ken 15 kom selve Grunn­lo­ven hjem til Eids­voll Verk. Båret fram av stor­tings­pre­si­dent Ole­mic Thom­mes­sen ble det ori­gi­na­le grunn­lovs­do­ku­men­tet først vist fram i Riks­sa­len i Eids­volls­byg­nin­gen, før den ble lagt på bor­det der den ble un­der­skre­vet for 200 år siden.

- Dette er vel­dig spe­si­elt, man får frys­nin­ger, sa stor­tings­pre­si­den­ten.

NTB

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Rekordstor oppslutning om 17. mai- feiringen
Les også
Grunnloven kom hjem til Eidsvoll
Les også
Folket møtte opp for å feire Grunnloven