EIDSVOLL 20140517. . F.h.: Stortingspresident Olemic Thommessen (t.v.) sammen Erik Jondell, direktør Eidsvoll 1814 i det han bærer Grunnloven opp i Rikssalen i Eidsvollsbygningen og legger den på bordet der den ble signert 1814, under 17.mai feiringen i forbindelse med Grunnlovsjubileet. Det originale grunnlovsdokumentet ligger til vanlig forvart i stortingsarkivet. Den returnerer til Stortinget senere på kvelden. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Grunnloven kom hjem til Eidsvoll

Stortingspresident Olemic Thommessen fikk frysninger da han la Grunnloven ned på bordet der den ble underskrevet for 200 år siden.

Sam­men med stor­tings­ar­ki­va­re­ne brak­te han det his­to­ris­ke do­ku­men­tet inn i Eids­volls­byg­nin­gen, opp i Riks­sa­len og så inn i rom­met der den ble un­der­skre­vet i 1814, Blå­rom­met eller kon­sti­tu­sjons­ko­mi­te­ens møte­rom.

Do­ku­men­tet lig­ger van­lig­vis godt sik­ret i stor­tings­byg­nin­gen. Det var ute i fri­luft for førs­te gang på 25 år da Thom­mes­sen for­sik­tig la det ned på bor­det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Dette er vel­dig spe­si­elt, man får frys­nin­ger, sa stor­tings­pre­si­den­ten.

Vik­tig opp­drag

- Grunn­lo­ven er selve fun­da­men­tet for vårt de­mo­kra­ti. Dis­ku­sjo­nen vi har hatt rundt den i år viser at den fort­satt er ak­tu­ell, sier Thom­mes­sen.

Han bar selv Grunn­lo­ven inn i Riks­sa­len, der den ble vist fram. Sei­ne­re var det også han som hen­tet do­ku­men­tet ut av sik­ker­hets­kof­fer­ten. Det gjø­res ikke ofte.

- Jeg må bruke det meste av min in­tel­lek­tu­el­le kraft for å klare dette, sa stor­tings­pre­si­den­ten, som var ty­de­lig pre­get av si­tua­sjo­nens alvor.

Den korte se­an­sen inne i Blå­rom­met varte i et kvar­ters tid. Til stede var stor­tings­pre­si­den­ten, stor­tings­ar­ki­va­re­ne, di­rek­tø­ren for Eids­voll 1814, Erik Jon­de­ll, hans med­ar­bei­de­re, samt NTB.

Fort­satt ak­tu­ell

Po­li­ti og vak­ter pas­set på. Ar­ki­va­re­ne skalv nær­mest av hver be­ve­gel­se de som var i rom­met gjor­de.

For­ri­ge gang do­ku­men­tet var i Eids­volls­byg­nin­gen var altså for 200 år siden.

- Den er ro­bust, men seg­le­ne gjør det skjørt. Det er 25 år siden sist den var ute i fri­luft, sier stor­tings­ar­ki­var Egil Bor­laug.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det var her det lå. På dette bor­det. Mer rik­tig får man det ikke, sa han, mens stor­tings­pre­si­den­ten nik­ket istem­men­de.

Thom­mes­sen ar­gu­men­ter­te iher­dig for at det gamle do­ku­men­tet fort­satt er vik­tig.

- Det har jo dis­ku­sjo­nen om de grunn­leg­gen­de men­neske­ret­tig­he­te­ne vi har hatt nå vist. Dette var det Grunn­lo­ven ble byg­get på, sa stor­tings­pre­si­den­ten.

NTB

Les også
Tre monarker samlet til grunnlovsfest på Eidsvoll
Les også
Folket møtte opp for å feire Grunnloven