Tre monarker samlet til grunnlovsfest på Eidsvoll

Tre nordiske monarker var samlet på Eidsvoll på nasjonaldagen. Solen skinte og Eidsvollsbygningen viste seg fra sin flotteste side da Grunnloven ble feiret.

Al­le­re­de tid­lig på na­sjo­nal­da­gen be­gyn­te om­rå­det rundt det his­to­ris­ke byg­get på Eids­voll Verk å fylle seg med fest­stem­te nord­menn.

Like over klok­ka 19 ankom de kon­ge­li­ge gjes­te­ne. Kong Ha­rald og dron­ning Sonja ledet an, tett fulgt av sine nor­dis­ke ven­ner kong Carl Gus­taf og dron­ning Sil­via av Sve­ri­ge og dron­ning Mar­grethe og prin­sege­mal Hen­rik av Dan­mark.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De tre mo­nar­ke­ne satte et eks­tra preg på fei­rin­gen, som mar­ke­rer den his­to­ris­ke dagen i 1814 da Norge fikk sin grunn­lov. Samme år ble Norge over­ført fra Dan­mark til Sve­ri­ge.

Smi­len­de stats­mi­nis­ter

De kon­ge­li­ge tok seg tid til å vinke til de fram­møt­te og ble møtt med et tablå der en skue­spil­ler spil­te kron­prins Chris­ti­an Fred­rik, den dans­ke tron­ar­vin­gen som skul­le bli norsk konge i 1814.

Stats­mi­nis­ter Erna Sol­berg (H) ankom en halv­time før de kon­ge­li­ge. Hun tok seg tid til å snak­ke med pres­sen og kunne for­tel­le at det hadde vært en flott na­sjo­nal­dag i Ber­gen.

Og det gjor­de in­gen­ting å for­la­te hjem­byen på denne dagen.

- Vi ber­gen­se­re er nord­menn vi også, sa stats­mi­nis­te­ren.

Hen­nes for­gjen­ger, ar­bei­der­parti­le­der Jens Stol­ten­berg, tok seg god tid til å snak­ke med gjes­te­ne da han kom. Blant annet tok han så­kal­te sel­fies med flere av de fram­møt­te.

Langt pro­gram

Da hadde pro­gram­met på Eids­voll Verk vart hele dagen, og folk kunne blant annet gå rundt på en rekke pos­ter der de kunne ta del i frem­fø­rel­ser av de his­to­ris­ke hen­del­se­ne fra 1814.

Ar­ran­gø­ren sier til NTB at de an­slår at et sted mel­lom 20.000 og 60.000 tok turen til byg­get på Grunn­lo­vens 200-års­dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Stjerne­gal­le­ri

Klok­ken 15 kom selve Grunn­lo­ven hjem til Eids­voll Verk. Båret fram av stor­tings­pre­si­dent Ole­mic Thom­mes­sen ble det ori­gi­na­le grunn­lovs­do­ku­men­tet først vist fram i Riks­sa­len i Eids­volls­byg­nin­gen, før den ble lagt på bor­det der den ble un­der­skre­vet for 200 år siden.

- Dette er vel­dig spe­si­elt, man får frys­nin­ger, sa stor­tings­pre­si­den­ten.

De kon­ge­li­ge skal slut­te seg til fol­ket for den store stjerne­gal­la­en uten­for Eids­volls­byg­nin­gen. Sis­sel Kyr­kje­bø, Ole Paus og Lido­Lido er blant ar­tis­te­ne som står på sce­nen. I til­legg skal re­pre­sen­tan­ter fra Nor­ges nabo­land også delta.

NTB

Les også
Folket møtte opp for å feire Grunnloven