Rekordstor oppslutning om 17. mai- feiringen

Grunnlovsjubileet og finvær trakk rekordmange festglade ut i tog flere steder i landet 17. mai.

Grunn­lo­vens 200-års­dag ble i Oslo fei­ret med sol og 19 gra­der midt på dagen. Po­li­ti­et mel­der om ek­sep­sjo­nelt mange fei­ren­de i Oslo sen­trum på na­sjo­nal­da­gen.

Po­liti­he­li­kop­te­ret har vært en runde over byen og be­kref­ter at det har vært svært folk­somt, uten at ope­ra­sjons­le­der Gjermund Stokk­li i Oslo po­liti­dis­trikt kan anslå hvor mange som har tatt turen til sen­trum.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Men de sa det var helt fullt over hele lin­jen, sier han til NTB.

Re­kord­man­ge i tog

Aldri har barne­to­get vært så langt i Oslo, aldri har slotts­plas­sen vært så full av folk og aldri har konge­fa­mi­li­en opp­holdt seg så lenge på Slotts­bal­kon­gen i ett strekk som 17. mai i år.

Tre timer og ett kvar­ter bruk­te det re­kord­lan­ge barne­to­get på å pas­se­re Slotts­plas­sen, der konge­fa­mi­li­en hils­te dem fra bal­kon­gen.

I Oslo har folk opp­fø­rer seg pent, men det har vært noen til­løp til pa­nikk i treng­se­len. Iføl­ge Røde Kors har flere be­svimt i var­men i ho­ved­sta­den.

El­ve­rum var også blant byene som hadde sitt lengs­te barne­tog noen­sin­ne, skri­ver Øst­len­din­gen.

Dansk besøk

Både kron­prins Haa­kon, kron­prin­ses­se Met­te-Ma­rit og arve­prin­ses­se Ing­rid Alex­and­ra var kledd i sine lo­ka­le As­ker-bu­na­der i an­led­ning dagen. Lille­prins Sver­re Mag­nus hadde bunad fra mors hjem­fyl­ke Vest-Ag­der, mens store­bror Ma­ri­us hadde valgt mørk dress.

Det dans­ke re­gent­pa­ret gjes­tet Oslo i an­led­nin­gen og spis­te lunsj på Slot­tet. Dron­ning Mar­grethe skal av­duke sta­tu­en av kong Chris­ti­an Fre­de­rik uten­for Stor­tin­get søn­dag.

Grunn­lo­ven re­tur­nert

Også på Eids­voll ble dagen mar­kert lør­dag. Stor­tings­pre­si­dent Ole­mic Thom­mes­sen (H) sier han fikk frys­nin­ger da han la den ori­gi­na­le Grunn­lo­ven ned på bor­det der den ble un­der­skre­vet for 200 år siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Grunn­lo­ven er selve fun­da­men­tet for vårt de­mo­kra­ti. Dis­ku­sjo­nen vi har hatt rundt den i år viser at den fort­satt er ak­tu­ell, sier Thom­mes­sen.

Do­ku­men­tet lig­ger van­lig­vis godt sik­ret i stor­tings­byg­nin­gen. Det var lør­dag ute i fri­luft for førs­te gang på 25 år.

- Ikke per­fekt

Stats­mi­nis­ter Erna Sol­berg (H) var årets ho­ved­ta­ler på Fest­plas­sen i Ber­gen. Sol­berg mener grunn­lo­ven er ty­de­lig in­spi­rert av opp­lys­nings­ti­dens idea­ler.

- Der­for er grunn­lovs­ju­bi­le­et også en fei­ring av uni­ver­si­te­te­ne og den kunn­ska­pen de gir oss, fram­he­vet stats­mi­nis­te­ren.

Hun min­net om at Grunn­lo­ven, som ble skre­vet i 1814, ikke er feil­fri, og at kam­pen for like­stil­ling og et in­klu­de­ren­de sam­funn ikke er over.

Det som hel­ler ikke var per­fekt var været len­ger nord i lan­det. Fra midt på dagen lør­dag var det ven­tet sør­vest­lig full storm i fjel­let i Lo­fo­ten og Ves­ter­ålen, med av­ta­gen­de vind om kvel­den.

NTB

Les også
Grunnloven kom hjem til Eidsvoll