En FN-soldat fra Fiji er fotografert få dager etter at 45 av hans kolleger ble bortført av syriske opprørere. Foto: Baz Ratner / Reuters / NTB scanpix

– FN-soldater satt fri på Golanhøydene

De 45 FN-soldatene fra Fiji som ble bortført av den syriske opprørsgruppen Nusrafronten for to uker siden, er satt fri, melder TV-kanalen Al Jazeera.

Meldingen kommer dagen etter at Nusrafronten publiserte en video på nettet der de lover at soldatene snart vil bli løslatt.

Nusrafronten har krevd å bli slettet fra FNs liste over terrororganisasjoner som motytelse for å sette de fredsbevarende soldatene fri. Opprørerne har også krevd humanitær hjelp til de områdene de kontrollerer, samt at fanger slippes fri.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Onsdag hevdet imidlertid Fijis forsvarssjef Mosese Tijkoitoga at Nusrafronten hadde droppet alle krav og gitt beskjed til FN-hovedkvarteret om at soldatene ville bli frigitt om få dager. Dette ble imidlertid avvist av Fijis regjering som en «misforståelse».

Video

I videoen, som ble publisert på YouTube og Twitter, sier opprørerne at de har rådført seg med religiøse ledere som mener at fangene skal settes fri.

En fijiansk soldat er med i opptaket. Han snakker engelsk og oppgir at filmen er tatt opp tirsdag 9. september.

– Jeg vil bare nevne at dette er en veldig gledelig dag. Vi har fått beskjed om at vi snart vil bli satt fri, og vi er alle veldig glade for at vi skal reise hjem, sier soldaten.

Han takker også Nusrafronten for å de har sørget for at soldatene har vært trygge og blitt holdt i live.

– Jeg vil forsikre dere om at vi ikke er blitt skadd på noen som helst måte, sier den ikke navngitte soldaten.

Det er uklart om videoen ble laget før eller etter at forvirringen om hvorvidt soldatene kom til å bli satt fri, oppsto, men ifølge en FN-kilde krevde opprørerne at en slik video skulle lages som betingelse for å gjennomføre frigivelsen.

I strid med IS

Nusrafronten er en islamistisk opprørsgruppe som kjemper mot regimet til Syrias president Bashar al-Assad. Gruppen har bånd til al-Qaida og har ligget i konflikt med Den islamske staten (IS) til tross for at begge grupper representerer en ytterliggående islamistisk ideologi.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Soldatene ble bortført på en grenseovergang mellom Syria og den israelskokkuperte delen av Golanhøydene. Soldatene fra Fiji deltar i FNs observatørstyrke (UNDOF), som har vært utstasjonert på Golanhøydene siden 1974 for å overvåke våpenhvilen mellom Israel og Syria.

Det er for tiden 1.200 fredsbevarende soldater på Golanhøydene. De kommer fra Filippinene, Fiji, India, Irland, Nepal og Nederland.

Les også
Skadd syrisk tolv-åring reddet i IsraelSyrere til Israel
Les også
Nye sammenstøt ved Golanhøydene
Les også
Ekstrem islamisme truer Midtøsten
Les også
43 FN-soldater tatt til fange av væpnet gruppe