REDDET: Denne tolv år gamle syriske gutten kom til Ziv Medisinske Senter i Safed i helgen der han har fått livreddende behandling. I løpet av den syriske borgerkrigen har over 1.200 syriske flyktninger fått behanding ved israelske sykehus. FOTO: Ziv Medical Cente

Skadd syrisk tolv-åring reddet i Israel

Sist helg kom en hardt skadd syrisk gutt til Israel for å få medisinsk hjelp. Siden utbruddet av den syriske borgerkrigen har 1.200 syrere blitt behandlet på israelske sykehus.

I helgen kom en syrisk gutt gående opp de bratte skråningene av Hermonfjellet til en israelsk militærbase. Gutten førte et esel, og på ryggen av eselet lå den hardt skadde tolv år gamle broren hans. Han hadde store skader på armer og bein og i øynene etter et granatangrep ved hjemmet sitt utenfor Damaskus.

De israelske soldatene kjørte guttene til Ziv Medisinske Senter i byen Safed i det nordlige Galilea. En talsmann for sykehuset opplyser at gutten er den siste av 358 skadde syrere som er behandlet der det siste året, de aller fleste ofre i den snart to år lange syriske borgerkrigen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES OGSÅ: - En million syrere trenger hjelp

Blind

Den tolv år gamle gutten er i øyeblikket blind, men det skal være en viss sjanse for at legene kan redde synet på ett av øynene. Da han kom, hadde han store skader på armene. Den høyre hånden hans var amputert på et sykehus i det sørøstlige Libanon, der han forteller at familien først tok ham med for øyeblikkelig hjelp.

Gutten har forklart at de etter amputasjonen ikke kunne reise hjem til forstaden utenfor Damaskus på grunn av kamphandlinger. Han ble derfor sendt mot den israelske grensen, der hans bror tok han og eselet opp til en israelsk militærpost.

Ifølge Den israelske hær (IDF) har rundt 1.200 syriske flyktninger blitt behandlet ved israelske sykehus. Flesteparten er unge menn, og noen av dem har deltatt i kampene på ulike sider i borgerkrigen.

– Vi spør ikke etter bakgrunnen til pasientene, men tar imot alle som kommer. Vi sjekker ikke hva de har gjort, vi er et sykehus. Hvis noen kommer til oss i en ambulanse for behandling, tar vi imot dem, sier pressetalsmann ved sykehuset i Safed, Gil Maor.

LES OGSÅ: Verden må gripe inn i Syria

Lang behandling

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Maor opplyser at den 12 år gamle syriske gutten er fullstendig blind på det ene øyet.

– Det andre øyet er heller ikke bra, men våre leger kjemper for å redde det. Men det vil innebære lang behandling for den unge gutten, sier Maor.

Av de 358 syrerne som er behandlet ved sykehuset siden utrbruddet av krigen er det rundt 50 barn og 30 kvinner. Resten er voksne menn, og noen av dem er skadet i kamp. Hundrevis av andre syriske flyktninger har fått behandling ved sykehus i Naharija, Tiberias og Haifa, mens andre er behandlet på IDFs feltsykehus på Golanhøydene.

Gil Maor opplyser at regningen for behandlingen av de syriske pasientene blir sendt til Det israelske helseministeriet og Forsvarsministeriet. På sykehuset blir de behandlet som alle andre pasienter. Likevel hender det at en israelsk soldat blir satt til å passe på noen av dem. Når de skrives ut fra sykehuset, overlates de til IDF, som hjelper til med tilbakeføringen til Syria.

Trusler

Motsetningene i den syriske borgerkrigen spiller også over til israelske arabere i det nordlige Israel, og kan til tider utgjøre en trussel for flyktningene. Maor forteller at det har forekommet tilfeller av hetsing og mobbing av de syriske flyktningene som har fått hjelp i Israel.

På grunn av den sensitive politiske situasjonen i Syria blir pasientene passet på av israelske soldater så lenge de oppholder seg i Israel. IDF prøver også å lette tilbakeføringen til Syria slik at de ikke skal få problemer når de er kommet hjem på grunn av behandlingen i Israel.

– Ikke alle pasientene ønsker at andre skal vite at de er blitt behandlet i Israel, sier en talsmann for IDF.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Syrere til Israel

Over 1.200 skadde syriske flyktninger til Israel siden våren 2013.

Fest voksne menn; 14 prosent barn; 12 prosent kvinner.

Behandles ved sykehus i Safed, Nahrija, Tiberias, Haifa.

Israel betaler for behandlingen.

Tilbakeføres til Syria når de utskrives.

Israel betaler for behandlingen.

Les også
Nødrop fra kirker i Syria og Libanon
Les også
Ikke tro at IS er enestående
Les også
Fembarnsfamilie fra Nord-Norge rømte fra Syria
Les også
Syriafarer framstilles for varetekt