En palestinsk kvinne går ved ruinene av hus, som ble ødelagt av israelske rakettangrep under krigen på Gazastripen i fjor sommer. Foto: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters / NTB scanpix

FN krever straffeforfølgelse av krigen på Gazastripen

FNs menneskerettighetsråd ber Israel og palestinerne om å straffeforfølge påståtte krigsforbrytelser under krigen på Gazastripen i fjor.

FN-organet ber også partene samarbeide med Den internasjonale straffedomstolens (ICC) etterforskning av hendelsene.

8. juli er det ett år siden Israel innledet den militære offensiven «Operation Protective Edge» på Gazastripen, som svar på raketter fra væpnede grupper på den Hamas-styrte enklaven.

41 av de 47 landene i FNs menneskerettighetsråd stemte for resolusjonen, som Israel fordømmer som et antiisraelsk manifest. USA stemte mot, mens fem land avsto fra å stemme.

I resolusjonen understrekes «behovet for å sikre at alle de som er ansvarlige for brudd på internasjonal humanitærrett og internasjonale menneskerettigheter, holdes ansvarlig».

Uavhengige FN-etterforskere kom 22. juni med en rapport der det heter at begge parter grupper begikk grove brudd på internasjonal humanitær rett som kan tilsvare krigsforbrytelser under krigen på Gazastripen i fjor.