FN: Flere enn tusen drept i Irak de siste ukene

Over 1.000 mennesker er drept i Irak de siste 17 dagene, opplyser FN.

Tallene er fra perioden mellom 5. og 22. juni og settes i forbindelse med framstøtene til islamistiske, militante opprørere nord og vest i landet.

– Minst 1.075 mennesker har blitt drept og 658 såret i Irak i løpet av 17-dagersperioden, sier talsmann Rupert Colville for FNs menneskerettighetskontor.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den væpnede sunni-islamistiske gruppen Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) har den siste måneden tatt kontroll over en rekke byer i Nord-Irak, deriblant millionbyen Mosul, som ble erobret 10. juni.

I forrige uke kunngjorde USAs president Barack Obama at han vil sende opp til 300 militærrådgivere til Irak for å bistå myndighetene. Den amerikanske utenriksministeren John Kerry var mandag og tirsdag på besøk i Irak.

ISIL

Siden april har ISIL (Den islamske staten i Irak og Levanten) gjennomført en offensiv i den syriske Deir Ezzin-provinsen som grenser mot den irakiske Nineveh-provinsen, der Mosul ligger.

Gruppens mål er å opprette et islamistisk rike i Irak og i Levanten, som er en eldre betegnelse for områdene som i dag utgjør Syria, Libanon, Jordan og Israel

I juni 2014 gjorde ISIL betydelige erobringer også på irakisk territorium.

ISIL ble etablert etter den USA-ledede invasjonen i Irak i 2003.

ISIL var tidligere en del av terrornettverket al-Qaida, men al-Qaida har tatt avstand fra gruppen. 25. juni 2014 ble det kjent at den syriske fløyen av al-Qaida slår seg sammen med ISIL. Dermed får ISIL kontroll over begge sider av grensen mellom de to landene, ved Albu Kamal i Syria og Al-Qaim i Irak.

Les også
Brende bekymret over masselikvideringer i IrakISIL
Les også
Syria-farere ville ikke snakke med PST
Les også
69 irakere drept i angrep på fangetransportISIL
Les også
Irakiske opprørere har tatt grenseovergang til JordanISIL
Les også
USAs utenriksminister på uanmeldt besøk i IrakISIL
Les også
UNE stanser tvangsreturer til deler av IrakISIL