Utenriksminister Børge Brende (H). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Brende bekymret over masselikvideringer i Irak

Norge er svært bekymret for situasjonen i Irak og fordømmer masselikvideringene som Den islamske staten i Irak og Levanten hevder å ha gjennomført.

– Jeg er dypt rystet over den siste tids angrep i Mosul og nærliggende områder iIrak, og især meldinger om angivelige massehenrettelser av irakiske soldater utført avISIL. Slike grusomme handlinger er en alvorlig forbrytelse som fordømmes på det sterkeste. De skyldige må stilles til ansvar, sier utenriksministerBørge Brende i en pressemelding.

Ifølge pressemeldingen har irakiske myndigheter mistet kontrollen over store landområder i det nordlige og vestlige Irak, inkludert landets nest største by Mosul.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Angrepene tilISIL og deres allierte har ført til at flere hundre tusen mennesker har flyktet fra sine hjem. Samtidig hevder ISIL å ha likvidert flere hundre irakiske soldater som er tatt til fange og lagt ut videoer og bilder av henrettelsene på nettet.

– Det høye voldsnivået, den uoversiktlige situasjonen og de humanitære konsekvensene er dramatiske ikke bare for Irak, men også for hele regionen. Det må nå arbeides for politiske løsninger som motvirker en økende splittelse langs sekteriske skillelinjer, sier Brende.