En opprører fra ISIL. Bildet er hentet fra en Youtube-video. Arkivfoto: AFP / YOUTUBE / NTB Scanpix

Flyktninger omringet av ISIL på fjelltopp

Medlemmer av minoritetsgruppen Yezidi er omringet av fundamentalistiske ISIL-opprørere i et fjellområde nord i Irak. – Vi risikerer å bli drept alle sammen, sier en av flyktningene.

ISIL erobret byen Sinjar og flere landsbyer i samme område i helgen, og både yezidier og andre irakere flyktet opp i fjellene utenfor byen.

Så mange som 200.000 mennesker kan ha søkt tilflukt i Sinjar-fjellene, ifølge FN. Ifølge nyhetsbyrået DPA er det flere hundre yezidi-familier blant flyktningene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi er i alvorlig fare. Den irakiske og kurdiske regjeringen må gripe inn for å redde livene våre, ellers så risikerer vi å bli drept alle sammen, sa flyktningen Ayas Khalaf på telefon til DPA søndag.

– En humanitær tragedie

Mens opprørerne i ISIL tilhører en svært streng retning innen sunniislam, er yezidismen en religion som er påvirket både av islam, kristendom og zoroastrisme.

– Vi er her sammen med flere titall familier ved toppen av Sinjar-fjellet, og vi er omringet av islamistene, forteller Khalaf.

FN har uttrykt stor bekymring for flyktningene i området og peker på at de risikerer å bli værende i ødemarken uten forsyninger i stekende varme.

– En humanitær tragedie utspiller seg i Sinjar, sier Nickolay Mladenov, FNs øverste representant i Irak.

Les også: Var en helt vanlig muslim i Oslo - ble selvmordsbomber for ISIL

Erobret demning

Byene Sinjar og Zumar, som ligger vest og nordvest for Mosul, var fram til søndag under kurdisk kontroll. Offensiven mot Zumar startet fredag, da de ytterliggående jihadistene i ISIL angrep en kurdisk kontrollpost og drepte 14 kurdiske soldater.

Først etter harde kamper greide ISIL-opprørerne å ta seg inn i byen. Der heiste de sine svarte flagg, noe som gjerne betyr massehenrettelser av motstandere som er tatt til fange, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Deretter inntok opprørerne Sinjar, der innbyggerne ifølge øyenvitner allerede hadde forlatt byen.

ISIL erobret også Mosul-dammen, Iraks største demning. Dermed har de mulighet til å oversvømme flere irakiske byer, noe som gir dem et sterkt kort på hånden i kampen mot Iraks statsminister Nuri al-Maliki.

De nordligste delene av Irak er fortsatt kontrollert av de kurdiske regionale myndighetene som i en årrekke har hatt stor grad av selvstyre.

ISIL

Siden april har ISIL (Den islamske staten i Irak og Levanten) gjennomført en offensiv i den syriske Deir Ezzin-provinsen som grenser mot den irakiske Nineveh-provinsen, der Mosul ligger.

Gruppens mål er å opprette et islamistisk rike i Irak og i Levanten, som er en eldre betegnelse for områdene som i dag utgjør Syria, Libanon, Jordan og Israel

I juni 2014 gjorde ISIL betydelige erobringer også på irakisk territorium.

ISIL ble etablert etter den USA-ledede invasjonen i Irak i 2003.

ISIL var tidligere en del av terrornettverket al-Qaida, men al-Qaida har tatt avstand fra gruppen. 25. juni 2014 ble det kjent at den syriske fløyen av al-Qaida slår seg sammen med ISIL. Dermed får ISIL kontroll over begge sider av grensen mellom de to landene, ved Albu Kamal i Syria og Al-Qaim i Irak.

Les også
Var en helt vanlig muslim i Oslo - ble selvmordsbomber for ISILRabita
Les også
Jihadister krever at syriske kvinner dekker seg helt til
Les også
Bokstav-støtte til kristne i Mosul
Les også
Islamister jaget munker på dør i MosulMOSUL
Les også
PST-sjefen mener syriafarerne burde vært stanset