PÅ FLUKT: Denne irakiske familien har flyktet fra Mosul og er nå trygge i den kurdiske byen Karakosh, etter at de ble jaget ut av Mosul av militante muslimer forrige helg. Det sies at Mosul nå for første gang på 2.000 år er tømt for kristne.

Islamister jaget munker på dør i Mosul

Militante islamister i Mosul har beslaglagt det kjente klosteret Mar Behnam og jaget munkene på dør. – Dette er religiøs utrenskning, raser lokal biskop.

Situasjonen for kristne i den nordirakiske byen Mosul har vært kritisk siden den Al Qaida-tilknytte islamistgruppa ISIL, Islamsk stat i Irak og Levanten, overtok kontrollen i byen. Etter fredagsbønnen for en uke siden fikk alle kristne i byen frist til dagen etter med å forlate byen eller konvertere til Islam. Dagen meldte tidligere denne uken om hvordan hjemmene til kristne i byen ble merket, angivelig for å klargjøres for plyndring og rivning.

ISIL har okkupert store deler av Syria og Irak og planlegger å etablere et islamsk kalifat. De vil innføre en ekstrem variant av sharia-lovgivning i området.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Verre enn Djengis Kahn

Byen Mosul nord i Irak er så godt som tømt for kristne for første gang på to tusen år. I dag sørger de kristne flyktningene over sine tapte hjem og en usikker framtid i Irak.

– Kristne familier er kastet ut av sine hus, deres eiendeler er stjålet og deres hus og eiendom konfiskert i den islamske statens navn, sa den kaldeisk katolske patriarken Louis Raphael Sako under sin søndagspreken i Bagdad sist søndag.

– Selv Djengis Khan og hans sønn Hulagu gjorde ikke det, sa han med henvisning til hvordan en mongolsk hær under ledelse av Hulagu angrep og plyndret Bagdad i 1258.

Fratatt alt

En av de som flyktet med familien var 27 år Zaid Qreqosh Ishaq.

– Vi måtte passere gjennom områder der de hadde satt opp flere kontrollposter, forteller han til avisen New York Daily News.

– Militante muslimer stoppet oss og ba oss gå ut av bilen. Da vi gjorde det tok de tingene våre, våre bager, våre penger. Alt vi hadde på oss, sier han.

Uten andre ting enn egne klær, flyktet familien til de kurdiske områdene, der de er beskyttet av kurdiske sikkerhetsstyrker. Som mange andre tok familien tilflukt i St. Josefs kirke i den kurdiske byen Erbil.

TILFLUKT: Ikrakiske kristne går ut av Saint-Joseph katedralen etter en messe denne uken. Kirker som denne i den kurdisk-kontrollerte delen av Irak blir tilfluktssted for tusenvis av kristne som flykter fra de islamske terorristene i ISIL. FOTO: AFP PHOTO / SAFIN HAMED

Fratatt gifteringer

Den kaldeiske hjelpebiskopen i Bagdad, Shlemon Warduni, beskriver overfor Catholic News Service hvordan ektepar blir fratatt gifteringene sine og hvordan medisiner som blir tatt ut av hendene på små barn og tømt ut på bakken. De flyktende bli blir fratatt bilene, og de må fortsette til fots i 48 graders varme.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Allerede søndag hadde omlag 400 kristne og andre minoriteter søkt tilflukt i de nordlige provinsene Erbil og Dohuk. Erbils guvernør Nawzad Hadi skal ha lovet å beskytte kristne og andre minoriteter som kommer. Så langt har to millioner søkt tilflukt i de kurdiske områdene.

Munker jaget på dør

Denne uken har islamistene også beslaglagt det historiske klosteret Mar Behnam, som ligger nær Mosul. Klosteret er et landemerke og ble etablert så langt tilbake som det fjerde århundre.

Det er av de sentrale pilegrimsmålene i Irak og tilhører den syrisk-katolske kirken. Klosteret er et pilegrimsmål der pilegrimer ber om helbredelse og fruktbarhet. Klosteret ligger utenfor byen Karakosh, som ligger 32 kilometer sørøst for Mosul.

De militante muslimene skal angivelig ha fortalt klosterets beboere at «dere har ikke noe mer her å gjøre, dere må forlate klosteret med en gang», ifølge BBC.

Munkene skal ha bedt opprørerne om å få lov til å ta med seg noen av relikviene, men de ble jaget på dør av opprørerne og fikk kun lov til å ta med seg sine egne klær.

Lokale kristne skal ha fortalt nyhetsbyrået AFP at munkene gikk til fots i mange kilometer før de ble plukket opp av kurdiske soldater som kjørte de inn til byen Karakosh.

Beslaglegger kirker og moskeer

ISIS begår også overgrep mot andre minoriteter - inkludert muslimske grupper. 13 moskeer og helligdommer med tilknytning til shia-islam skal ha blitt revet og ødelagt. Det er også meldinger om shia-muslimer som har blitt tatt som gisler for løsepenger, slått og til og med drept.

Ifølge en fersk rapport fra Christian Aid Program, CAPNI, er alle kirker og klostre i Mosul beslaglag. Omlag 30 bygninger skal være beslaglagt. På disse skal korsene være fjernet og stedene er ofte plyndret, brent og ødelagt, eller overtatt av militærgrupper.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Forbrytelse mot menneskeheten

– Det som skjer i Mosul er en forbrytelse mot menneskeheten, sier den kaldeiske erkebiskopen Amel Shamon Nona fra Mosul, ifølge Catholic News Service.

Til Vatikanets radio sa han onsdag at islamistene gjennomfører en religiøs utrenskning i byen.

– Dette er et stygt ord, men det er akkurat det som har skjedd og som skjer, sier han og uttrykker samtidig frustrasjon over verdensledere som kommer med appeller og deklarasjoner, uten at det følges opp med konkrete handlinger.

– Ord betyr ingenting i dag, sier han.

– Støtte og bønn betyr mye, men vi forventer at alle kristne viser solidaritet med konkrete handlinger, uten å være redd for å snakke om denne tragedien, sa han til vatikanradioen.

MOSUL

By i nordlige Irak og provinshovedstad i provinsen Ninive.

Hele regionen ble overtatt av den Al Qaida-tilknytte islamistgruppa ISIL, Islamsk stat i Irak og Levanten, som vil innføre et islamsk kalifat.

Forrige fredag fikk alle kristne i byen beskjed om å forlate byen, betale beskyttelsespenger eller dø.

Les også
Nonner og barn forsvunnet i Mosul
Les også
Kristne hjem klargjøres for plyndringISIL
Les også
– Nå drar de siste kristne fra MosulISIL
Les også
Med våpen i kirkedøren
Les også
Ny terror-bølge mot kristne i Mosul