KONGSBERG: En tekniker fra politiet på vei inn i en bygning i Kongsberg sentrum etter at en mann drepte fem personer torsdag.

Politiet om drapene på Kongsberg: – Naturlig å vurdere om det er en terrorhandling

En 37 år gammel mann er siktet for drapene Kongsberg onsdag kveld. Politiet tror han handlet alene og vurderer om det er en terrorhandling.

I tillegg til fem drepte ble to personer skadd, blant dem en politimann som ikke var på jobb.

Det var fire kvinner og en mann som ble drept. Alle var i alderen 50 til 70 år, opplyser politiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi mener det er én person som har utført disse handlingene alene. Det er naturlig å vurdere om det er en terrorhandling, sier Øyvind Aas, driftssjef i Buskerud-politiet,.

Politiet sikkerhetstjeneste (PST) etterforsker saken med betydelige ressurser.

Aftenposten: Hadde konvertert til islam

Natt til torsdag bekreftet politiet at den siktede er en 37 år gammel dansk statsborger, bosatt på Kongsberg. Ifølge Aftenposten skal gjerningsmannen ha konvertert til islam.

TV2 skriver at han flere ganger har hatt kontakt med norsk helsevesen.

Det er foreløpig ikke klart om de drepte og skadde er tilfeldige ofre.

Mannen er satt i arrest, og ble avhørt natt til torsdag. Motivet for handlingen er ukjent, men politiet utelukker altså ikke at det kan være snakk om en terrorhandling.

Siktedes forsvarer, Fredrik Neumann, vil ikke gå i detaljer om mannens bakgrunn. Men han sier til NRK om tilknytningen til Danmark at moren er dansk. Men han er usikker på om mannen har bodd i Danmark og hvor lenge.

KONGSBERG: Politiet gjør undersøkelser i Kongsberg sentrum etter hendelsen.

Siktede erkjenner de faktiske forhold

Politiet opplyser at den siktede etter Kongsberg-drapene erkjenner de faktiske forhold.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Han erkjenner forholdene, sier politiadvokat Ann Irén Svane Mathiassen til TV 2.

Det er ikke kjent hvordan siktede stiller seg til skyldspørsmålet.

Mathiassen bekrefter også overfor kanalen at siktede, som er en dansk statsborger i 30-årene, er en kjenning av politiet i forbindelse med flere ulike forhold.

Brukte pil og bue og andre våpen

Politiet fikk klokken 18.13 onsdag kveld flere meldinger om at en person hadde skutt etter folk med pil og bue i Kongsberg. Klokken 18.47 ble mannen pågrepet.

Politiet bekrefter at den siktede også brukte andre våpen i tillegg til pil og bue.

Politiet har opplyst at det var en konfrontasjon mellom dem og gjerningsmannen før han kom seg unna. Ingen politifolk ble skadd i denne konfrontasjonen. Litt senere ble han pågrepet. I forbindelse med pågripelsen ble det avfyrt varselskudd.

– Det er mange åsteder – denne personen har beveget seg over et stort område hvor det er begått straffbare handlinger, sa Øyvind Aas, driftssjef i Buskerud-politiet, på en pressekonferanse onsdag kveld.

I tillegg til de fem drept er to personer skadd.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Skadd politimann

En av de skadde er en politimann som var i en butikk, et av åstedene, på fritida.

– Vi mener det er én person som har utført disse handlingene alene. Det er naturlig å vurdere om det er en terrorhandling, sa Øyvind Aas, driftssjef i Buskerud-politiet, på en pressekonferanse sent onsdag kveld.

NTB fikk torsdag kveld opplyst at Politiet sikkerhetstjeneste (PST) etterforsker saken med betydelige ressurser.

Det er foreløpig ikke klart om de drepte og skadde er tilfeldige ofre.

– Jeg kan ikke svare på om det er en relasjon mellom gjerningsperson og ofrene. Vi forholder oss til ofrene som er og vil undersøke om det er en relasjon, sa Aas onsdag.

Samtidig mener politiet at gjerningsmannen handlet alene, og det pågikk sent onsdag ikke noe aktivt søk etter flere personer.

DRAMATISK: Politiet gjør undersøkelser i Kongsberg sentrum etter at en drapsmann ble pågrepet onsdag kveld.

Vitne: Stor aktivitet

Et vitne NTB har snakket med, forteller at det i løpet av kvelden har vært stor aktivitet i sentrum av byen.

– Jeg hørte at alarmen gikk på Coop, men tenkte ikke så mye på det. Så hørte jeg at det kom ambulanser og politibiler, sier Marit Hoefle, som bor i Christian IV. des gate i Kongsberg sentrum, til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hoefle bor like bak Coop Extra-butikken der deler av hendelsen i Kongsberg skjedde.

Politiet har ifølge henne onsdag kveld gått rundt med lommelykter og sett gjennom garasjer og bakgårder i Kongsberg sentrum.

Hoefle sier at det i løpet av kvelden har vært stor aktivitet og mye politifolk som har gått inn og ut av ett av nabohusene deres.

– Det er veldig mange svartkledde politifolk som går rundt her. Det har også vært politi som har banket på hos oss og spurt om vi har det bra, sier hun.

Politiet har opprettet en tipstelefon i saken. Nummeret er 47696400. De har varslet ny informasjon om pressehåndtering klokka 7.30 torsdag morgen.