Under pandemien har antall bryllup gått ned, men nå øker søknadene om prøvingsattester, noe som betyr at flere planlegger giftermål i løpet av sommeren og høsten. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

Flere ønsker å gifte seg i sommer

Under pandemien har det vært færre giftermål enn normalt, men nå er dette i ferd med å endre seg.

Ifølge Skatteetaten har antallet søknader om prøvingsattester nå økt i takt med åpningen av samfunnet og mulighetene for å gjennomføre større bryllup.

En godkjent prøvingsattest må par som skal gifte seg ha i orden før vielsen. Den viser at man oppfyller vilkårene for å inngå ekteskap, og er gyldig i fire måneder fra utstedt dato.

Skatteetaten behandler i snitt 1.500 søknader i måneden og det er vanligvis flest prøvingsattester i mars, april, mai og juni. Selv om antallet ikke er helt tilbake på tidligere nivåer ennå, peker pilene oppover.

– Antall søknader om prøvingsattester ligger fortsatt noe lavere enn 2019, som var et normalår, men nå ser vi at antall søknader øker igjen. I april og mai var det en liten økning sammenlignet med mai i fjor, og vi tror vi kommer til å se at økningen fortsetter utover sommeren, sier opplyser Elin Imsland, avdelingsdirektør for Folkeregisteret i Skatteetaten.

Hun oppfordrer par som ønsker å gifte seg om å være tidlig ute med å søke om prøvingsattest da det i perioder kan gå fem til seks uker før den er klar.

– De som skal gifte seg i sommer bør søke om prøvingsattest rimelig raskt, mens de som satser på høstbryllup har litt bedre tid på seg, sier Imsland.