Feriefilosofi

«Se på menneskene, se på livene de lever. Sett deg i deres sted. La det gjøre deg glad, men mest av alt ydmyk, for at du har ei lita rød bok du kan vifte med, som tillater deg å reise verden rundt.»

«Det er sånn det er å være på ferie. Det er å få nyss om at du kunne ha vært en annen, hvis du hadde levd et annet sted, vært om­gitt av andre men­nes­ker».

Dette sier Finn, ka­rak­te­ren i Roy Ja­cob­sens bok «Vid­un­der­barn». Finn er på vei hjem fra ferie på en av øyene i Oslo­fjor­den på 1960-tal­let, en ferie som har gitt mer enn som­mer­min­ner. Han har fått et helt nytt syn på sin mor.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han om det. Re­flek­sjo­nen hans sier li­ke­vel noe om det å reise, om det å opp­da­ge, se nye ting, som går ut­over bare å ha fri fra jobb og skole.

Tar vi dette per­spek­ti­vet på reise inn­over oss, vi nord­menn? Ingen andre i ver­den har så mye ferie som oss, ingen andre har så mye pen­ger å kunne reise på ferie for. Kan­skje bort­sett fra ja­pans­ke pen­sjo­nis­ter.

Av i alt 5,8 mil­lio­ner fe­rie­tu­rer med va­rig­het på minst fire over­nat­tin­ger i 2007 gikk nes­ten 3,4 mil­lio­ner, eller 58 pro­sent, til ut­lan­det.

An­tall uten­lands­rei­ser har hatt en mer eller mind­re uav­brutt øk­ning siden 1999. Fra 2006 til 2007 var øk­nin­gen på 5 pro­sent, mens øk­nin­gen fra 1999 har vært på nes­ten 50 pro­sent.

Disse tal­le­ne er det Sta­tis­tisk Sen­tral­byrå som har hos­tet opp.

De fe­rie­ne man hadde i barn­dom­men, er de man hus­ker best.

Jeg til­brak­te en del av barne­åre­ne mine i Ka­me­run i Afri­ka. Man mer­ket fort at det å reise på besøk til nabo­lan­det Ni­ge­ria ikke var like en­kelt som å reise til Sve­ri­ge fra Norge.

Tenk å måtte ha visum for å dra til Strøm­stad på har­ry­han­del?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vi bodde midt i lan­det, langt fra hav. Så de som­re­ne vi dro sør­over fro bade­fe­rie, var de aller beste. Lum­mert, varmt og fuk­tig. Men van­net var dei­lig og sanda var svart grun­net tid­li­ge­re vul­kansk ak­ti­vi­tet i om­rå­det.

For­stod ka­me­rune­ser­ne at vi var på ferie? For­stod de ferie, eller var dette bare noe rike, hvite men­nes­ker holdt på med? Min ka­me­rune­sis­ke kom­pis hadde fri fra sko­len, slik som jeg. Men fa­mi­li­en dro ikke på noe ferie. Hva de gjor­de vet jeg fak­tisk ikke, jeg var jo på ferie.

De fles­te land nord­menn be­sø­ker er an­ner­le­des enn Norge.

Vi rei­ser sta­dig leng­re vekk.

Se på men­nes­ke­ne, se på liv­e­ne de lever. Sett deg i deres sted. La det gjøre deg glad, men mest av alt ydmyk, for at du har ei lita rød bok du kan vifte med, som til­la­ter deg å reise ver­den rundt. Det er ikke mange som har det sånn, det er et utro­lig pri­vi­le­gi­um.

For du hadde vært en annen, hvis du hadde levd et annet sted. Du hadde bare kunne drømt om å reise, fe­riere og opp­le­ve nye kul­tu­rer og land. God ferie!

Johannes Ek Reindal

journalist i Dagen

Les også
Planlegg ferien med Stevneguiden.no
Les også
Nordmenn legger igjen 80 milliarder på utenlandsferier