Nordmenn legger igjen 80 milliarder på utenlandsferier

Vi bru­ker sta­dig mer av fe­rie­bud­sjet­tet i ut­lan­det.

I in­ne­væ­ren­de år viser pro­gno­se­ne at drøyt 80 mil­li­ar­der kro­ner tar veien ut av nors­ke lom­mer.

- Det er re­kord­man­ge som plan­leg­ger uten­lands­fe­rie, og vi ser at de samme reise­må­le­ne top­per lis­ten. Spa­nia (Mal­lor­ca), Hel­las (Kreta og Rho­dos) og Tyr­kia (Alanya og An­ta­lya) er de mest po­pu­læ­re, sier Rolf Fors­dahl, di­rek­tør i Virke.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Iføl­ge be­reg­nin­ger fra Sta­tis­tisk sen­tral­byrå bruk­te nors­ke hus­hold­nin­ger rundt 78 mil­li­ar­der kro­ner på ulike ak­ti­vi­te­ter i ut­lan­det i 2012, mens uten­lands­ke tu­ris­ter nøyde seg med å legge igjen 31 mil­li­ar­der i Norge. Gapet i «han­dels­ba­lan­sen» ble der­med 47 mil­li­ar­der.

Et re­la­tivt lavt rente­nivå, lav ar­beids­løs­het og en sterk krone har bi­dratt til å øke reise­lys­ten, men har også skapt ut­ford­rin­ger for inn­kom­men­de tu­ris­me.

Det er i denne sam­men­hen­gen det er kom­met kri­tikk fra reise­livs­bran­sjen av den mang­len­de sat­sin­gen på nors­ke tu­rist­at­trak­sjo­ner, og fra­væ­ret av virke­mid­ler fra re­gje­rin­gens side. De siste pro­gno­se­ne fra In­no­va­sjon Norge går ut på null­vekst i 2013, selv om det er op­ti­mis­me i mange bran­sjer. (©NTB)