Feirer kirkens bidrag til Grunnloven

Prestene og kirkene spilte en sentral rolle i arbeidet med å få i stand riksforsamlingen på Eidsvoll i 1814. Søndag markeres dette over hele landet.

I for­bin­del­se med mor­gen­da­gens guds­tje­nes­ter i Den nors­ke kirke skal av­du­kes skilt med på­skrif­ten «Valg­kir­ke» i 176 nors­ke kir­ker.

An­led­nin­gen er at dette er søn­da­gen som er nær­mest 200-års­da­gen for Bede­da­gen 25. fe­bru­ar 1814, da val­ge­ne til riks­for­sam­lin­gen på Eids­voll be­gyn­te (se fakta­boks).

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Stor­tings­pre­si­dent Ole­mic Thomme­sen (H) skal av­duke re­pro­duk­sjo­nen av den ori­gi­na­le full­mak­ten fra Vår Frel­sers kirke i 1814, sam­men med riks­ar­ki­var Ivar Fon­nes og riks­an­tik­var Jørn Holme.

Etter av­du­kin­gen blir det na­sjo­nal fest­guds­tje­nes­te i Oslo dom­kir­ke. Bis­kop Ole Chr. Kvar­me skal preke.

Pa­trio­tis­ke pre­ke­ner

Kir­ken spil­te en meget vik­tig rolle fram riks­for­sam­lin­gen på Eids­voll i april og mai 1814, ikke minst tak­ket være den dans­ke statt­hol­de­ren og prin­sen Chris­ti­an Fre­de­rik som ville bli norsk konge.

- Det var Chris­ti­an Fre­de­rik som re­gis­ser­te opp­rø­ret mot at vi skul­le bli ut­le­vert til Sve­ri­ge som krigs­byt­te, og han innså be­tyd­nin­gen av en sterk folke­opi­nion som ville ha et selv­sten­dig og fritt Norge, sier Lars Roar Lang­slet.

Den tid­li­ge­re kul­tur­mi­nis­te­ren for Høyre har skre­vet bok om man­nen som en liten pe­rio­de ble re­gent for et selv­sten­dig Norge. Lang­slet mener et av de mest mo­der­ne trekk ved prin­sens styre at han grei­de å re­gis­se­re denne opi­nions­bøl­gen.

Et av hans vik­ti­ge grep var å gi ordre til em­bets­ver­ket og pres­te­ne, som bygde opp under den na­sjo­na­le stem­nin­gen med pa­trio­tis­ke pre­ke­ner.

- Vi må jo tenke oss at det var en tid uten radio og tv og den typen ny­hets­for­mid­ling som vi tar som en selv­føl­ge. Det man fikk lese og høre av høyt­stå­en­de men­nes­ker i lo­kal­sam­fun­net, ble svært vik­tig for stem­ning og me­nings­dan­nel­se, sier Lang­slet.

Stor krise

I kir­ke­ne ble alle bedt om å sver­ge tro­skap mot Chris­ti­an Fre­de­rik og Nor­ges løs­ri­vel­se.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Ga pres­te­ne pa­trio­tis­men en teo­lo­gisk be­grun­nel­se?

- Jeg er jo ikke teo­log, men har ikke ana­ly­ser­te det slik. Flere gikk tem­me­lig vidt i anti-svensk-agi­ta­sjon, men det var jo en krise­si­tua­sjon av de sjeld­ne i Nor­ges his­to­rie, på­pe­ker Lang­slet.

Han viser til at Norge ri­si­ker­te krig mot Sve­ri­ge, noe som også slo til, om enn kort­va­rig.

- Da er jo slike fø­lel­ser na­tur­li­ge, sier han.

Krigs­his­sen­de bis­kop

I Ber­gen dom­kir­ke skal bis­kop Halv­or Nord­haug preke under mor­gens­da­gens fest­guds­tje­nes­te. Ord­fø­rer Trude Drev­land (H) skal være tekst­le­ser. Bis­ko­pen for­tel­ler at han vil legge vekt på hvil­ken rolle kir­ken spil­te i pro­ses­sen fram mot at Norge fikk sin egen grunn­lov for 200 år siden.

- Vel­dig mange kir­ke­li­ge ak­tø­rer var ak­ti­ve i pro­ses­sen. Mye av det de sa og gjor­de var godt og rik­tig, men ikke rik­tig alt, sier han.

Som ek­sem­pel viser han til en del av ut­sag­ne­ne til sin for­gjen­ger Johan Nor­dahl Bruun. På mange om­rå­der er Bruun en helt for Nord­haug, men i etter­tid mener den nå­væ­ren­de bis­ko­pen at for­gjen­ge­ren nes­ten fram­sto som en krigs­his­ser. Men Nord­haug synes det i da­gens si­tua­sjon er vik­ti­ge­re å sette søke­ly­set på andre for­hold.

- Ho­ved­sa­ken for meg blir å løfte fram hva som er inn­hol­det i den krist­ne og hu­ma­nis­tis­ke arv som Grunn­lo­ven om­ta­ler i pa­ra­graf 2, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Stål­sett-ut­val­get fore­slo å fjer­ne hen­vis­nin­gen til kris­ten­dom­men i denne pa­ra­gra­fen, men Nord­haug mener den er vik­tig både his­to­risk og ak­tu­elt - som grunn­lag for retts­sta­ten, de­mo­kra­ti­et og men­neske­ver­det.

In­spi­rert av sam­funns­an­svar

Dess­uten vil Nord­haug minne om ut­vik­lin­gen lan­det har gått gjen­nom i løpet av de siste 200 årene. Han mener den på mange måter har vært et even­tyr.

- Vi må ha lov til å takke Gud når det går oss godt. Sam­ti­dig in­ne­bæ­rer dette en sterk etisk for­plik­tel­se til å dele av det vi har fått. Det gjel­der både fat­tig­doms­pro­ble­ma­tik­ken og ge­ne­ra­sjo­ner som kom­mer etter oss, un­der­stre­ker Nord­haug.

Selv om han ikke ukri­tisk vil om­fav­ne alt kir­ken gjor­de i 1814, lar bis­ko­pen seg in­spi­re­re.

- Kir­ken så klart at man hadde et sam­funns­an­svar. Den luk­ket seg ikke inne i sitt eget rom, men en­ga­sjer­te seg og tok stil­ling i et ord­skif­te som streng tatt ikke var så vel­dig teo­lo­gisk, sier han, og fort­set­ter:

- Det gir oss som krist­ne i dag fri­mo­dig­het til å tenke at vi har en rolle å spil­le og noe å si om hva Norge skal være.

End­ret rolle

Kirke­råds­di­rek­tør Jens-Pet­ter John­sen re­pre­sen­te­rer Den nors­ke kirke i Stor­tin­gets ho­ved­ko­mité for Grunn­lo­vens 200-års­ju­bi­le­um. Han mener mor­gen­da­gens mar­ke­ring og andre kir­ke­li­ge mar­ke­rin­ger i år gir an­led­ning til å min­nes både kir­kens sen­tra­le rolle den gang og at kir­kens po­si­sjon er ra­di­kalt end­ret i løpet av årene som siden er gått.

- Kir­ken er ikke len­ger en del av det stat­li­ge makt­ap­pa­ra­tet, men en fri­stilt kirke og et selv­sten­dig tros­sam­funn, sier John­sen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fort­satt mener han imid­ler­tid at kir­ken kan bety mye for å grunn­fes­te vik­ti­ge ver­di­er i sam­fun­net.

- Det drei­er seg ikke minst om men­neske­ver­det, ikke bare i vårt eget land, men for men­nes­ker som lider i hele ver­den, sier han.

Dette gjen­spei­les også i Den nors­ke kir­kes pro­gram­er­klæ­ring for grunn­lovs­ju­bi­le­et: Fri til å tale, tro og tjene.

Dagen

Norgeshistoriens første valg

Valgene av valgmenn til riksforsamlingen på Eidsvoll ble holdt i omkring 300 forskjellige kirker. Rundt 180 av disse står fortsatt.

Fra hvert av valgene har Riksarkivet bevart fullmakter skrevet ut til dem som ble valgmenn. I neste omgang skulle disse velge utsendinger.

333 kirker har i forkant av jubileet mottatt kopi av fullmaktene som stort sett var skrevet av prester og var stilet som høytidelige brev til den danske stattholderen i Norge, prins Christian Frederik

Les også
Vår problematiske grunnlov
Les også
Vil likestille nynorsk og bokmål i grunnloven