Vil likestille nynorsk og bokmål i grunnloven

Sp-le­der Liv Signe Na­var­sete mener at de sta­di­ge an­gre­pe­ne på ny­nors­ken gjør det nød­ven­dig å få inn et vern for språk­for­men i grunn­lo­ven.

Ny­norsk og bok­mål ble side­stilt som språk­for­mer i 1885, og i mål­lo­ven står det at bok­mål og ny­norsk skal være like­ver­di­ge språk.

Men le­de­ren av Senterpartiet mener at dette ikke er godt nok og vil der­for grunn­lovs­fes­te like­stil­ling av de to mål­for­me­ne, skri­ver Ber­gens Ti­den­de.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Feirer Ivar Aasen - gir ut hele avisen på nynorsk

- Vi ser jo hva som kom­mer fra par­ti­ene på høyre­si­den. De øns­ker så til de gra­der å svek­ke ny­nors­ken hvis de får makt til å gjøre det, sier Na­var­sete.

Hun peker på at sa­misk har et slikt vern i grunn­lo­ven og mener at dette er med på å gi sa­misk språk og kul­tur spe­si­ell opp­merk­som­het i det po­li­tis­ke mil­jø­et.

Leder i Noregs Mål­lag, Sig­bjørn Hjelm­brek­ke, er, ikke over­ras­ken­de, po­si­tiv til Na­varse­tes for­slag, og er enig i at ny­norsk ikke står sterkt nok i lov­ver­ket.

Vise­for­mann Arve Waage i Bok­måls­for­bun­det er selv­sagt av mot­satt opp­fat­ning. Han sier til avi­sen at dette er helt unød­ven­dig, og mener at ny­norsk er grovt fa­vo­ri­sert i da­gens sam­funn.

Les også
Vekslar mellom nynorsk og bokmål