VANSKELIGERE: Om man mener at spørsmålet om kobberspiral eller bestemte typr p-piller etisk sett hører hjemme i det samme landskapet som provosert abort, blir det faktisk vanskeligere, ikke lettere, å være fastlege under Bent Høie, skriver Tarjei Gilje. På bildet ser vi helseministeren under sonderingene mellom Høyre, Frp, KrF og Venstre i september. FOTO: Heiko Junge, NTB Scanpix

Fastleger i knipe

Kan reservasjonslegene med samvittigheten i behold akseptere regjeringens forslag til lovendring? Med Bent Høies forslag har reservasjonslegene foreløpig vunnet, men tapt.

Der­som re­gje­rin­gens for­slag til re­ser­va­sjons­ad­gang for fast­le­ger blir gjen­nom­ført, hav­ner de så­kal­te re­ser­va­sjons­le­ge­ne i en lei knipe.

På den ene siden har de fått en an­er­kjen­nel­se som Stol­ten­berg-re­gje­rin­gen ikke ville gi dem. Sam­ti­dig blir deres egen in­tegri­tet stilt på en vans­ke­lig prøve ved at de kan bli på­lagt å inngå et etisk kom­pro­miss.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ikke egent­lig fler­tall

«Det gis re­ser­va­sjons­mu­lig­he­ter for fast­le­ger etter dia­log med Den nors­ke lege­for­ening». Slik lyder til­leggs­av­ta­len mel­lom KrF, Frp og Høyre, inn­gått etter son­de­rin­ge­ne om re­gje­rings­sam­ar­beid, i sin hel­het.

Av­ta­len har blitt frem­stilt som en vik­tig po­li­tisk seier for KrF. Det er na­tur­lig, i og med at de her får gjen­nom­slag for en sak det lang fra fin­nes noe egent­lig fler­tall for i Stor­tin­get. Men for re­ser­va­sjons­le­ge­ne hand­ler ikke dette om po­li­tis­ke kom­pro­mis­ser. Det hand­ler om sam­vit­tig­hets­fri­het. Da er rom­met for mel­lom­løs­nin­ger langt mer be­gren­set.

Liv og død

KrF-le­der Knut Arild Ha­rei­de un­der­stre­ket umid­del­bart etter at av­ta­len ble inn­gått, at re­ser­va­sjons­mu­lig­he­ten skal være be­gren­set til spørs­mål om liv og død. I hø­rings­ut­kas­tet åpner re­gje­rin­gen kun for re­ser­va­sjon mot å hen­vi­se til abort, og kun der­som de lo­ka­le for­hol­de­ne lig­ger til rette for det.

For en lege som mener at visse typer pre­ven­sjon fun­ge­rer som abort­mid­ler, eller at as­sis­tert be­frukt­ning in­ne­bæ­rer en ufor­svar­lig tuk­ling med men­neske­liv, er disse spørs­må­le­ne gjer­ne like al­vor­li­ge som selve det å hen­vi­se til abort.

Når de nå kan ri­si­ke­re å bare få re­ser­ve­re seg mot å hen­vi­se til abort, kan de måtte godta en etisk mel­lom­po­si­sjon som ikke sam­sva­rer med den hold­nin­gen de har lagt til grunn. Da spørs det om de fort­satt kan prak­ti­se­re som fast­le­ger.

Sam­vit­tig­he­ten in­takt

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I gårs­da­gens avis spur­te Fri­kir­ke-pas­tor Tho­mas Bjerk­holt om ikke tiden nå er inne for opp­brudd «fra yr­kes­prak­si­ser som kren­ker Guds bud». Han spur­te også om vi er til­ba­ke til den si­tua­sjo­nen krist­ne opp­lev­de i Old­kir­ken, hvor det var umu­lig for dem å gå inn i visse yrker fordi krist­ne skal lyde Gud mer enn men­nes­ker.

Bjerk­holt blir neppe den siste som hev­der et slikt stand­punkt. Frem til hø­rings­fris­ten 30. april, og ikke minst etter­på, vil nok flere måtte vur­de­re al­vor­lig om ikke slike kon­se­kven­ser er nød­ven­di­ge om de skal kunne ha sam­vit­tig­he­ten in­takt.

Kon­flikt med ar­beids­gi­ver

- Re­ser­va­sjons­mu­lig­he­ten vi nå sen­der på hø­ring stram­mer ikke inn abort­lo­ven. Tvert imot. Den stram­mer inn prak­si­sen som har ek­sis­tert i strid med re­gel­ver­ket i mange år, sier helse- og om­sorgs­mi­nis­ter Bent Høie.

Prak­si­sen med at noen fast­le­ger hen­vi­ser til hen­vi­ser frem­for å hen­vi­se til abort, er så langt vi vet over 30 år gam­mel. Den har imid­ler­tid ikke vært eks­pli­sitt lov­re­gu­lert. Når vi nå får en ty­de­lig re­gu­le­ring, vil de fast­le­ge­ne som øns­ker å fort­set­te med sin etab­ler­te prak­sis ri­si­ke­re å havne i di­rek­te kon­flikt med sin ar­beids­gi­ver.

Da kan det være be­gren­set nytte i helse­mi­nis­te­rens for­sik­rin­ger om at han «ser det som po­si­tivt å gi rom for etisk re­flek­sjon hos le­ge­ne» og at han vil «re­spek­te­re dem som synes abort er etisk vans­ke­lig - også om de er leger».

Vans­ke­li­ge­re, ikke let­te­re

Rent po­li­tisk kan det se ut for at dette er så langt KrF og re­ser­va­sjons­le­ge­ne kom­mer. Høyre har al­le­re­de struk­ket seg så langt de synes de kan.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men om man mener at spørs­må­let om kob­ber­spi­ral eller be­stem­te typer p-pil­ler etisk sett hører hjem­me i det samme land­ska­pet som pro­vo­sert abort, blir det fak­tisk vans­ke­li­ge­re, ikke let­te­re, å være fast­le­ge under Bent Høie enn under de siste 30 åre­nes ulike helse­mi­nist­re.

Dagen

Les også
- For snever reservasjonsrettReservasjonsstriden
Les også
Høyre-velgere sier nei til reservasjonsrett
Les også
Storbyer kan si nei til reservasjonsrett for fastleger
Les også
Humanetikerne vil ikke gi leger reservasjonsrett
Les også
Ikke reservasjonsrett, bare en mulighet