Storbyer kan si nei til reservasjonsrett for fastleger

Både i Oslo, Bergen og Trondheim ligger det an til at lokalpolitikerne vil si nei til å gi kommunens fastleger rett til å nekte aborthenvisning.

Flere lo­kal­po­li­ti­ke­re som Af­ten­pos­ten har snak­ket med, be­kref­ter dette.

- Det er all grunn til å tro at vi får fler­tall mot re­ser­va­sjons­rett i Trond­heim, sier Trond Åm (V). I Trond­heim skal dette spørs­må­let be­hand­les tors­dag neste uke.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Venst­re har sam­men med Ar­bei­der­par­ti­et og SV frem­met for­slag om dette, og disse tre par­ti­ene har fler­tall i by­sty­ret.

Men også i Høy­re-styr­te kom­mu­ner lig­ger det an til et nei-fler­tall.

I Ber­gen sier helse­by­råd Hilde Onar­heim (H) til Ber­gens­avi­sen at hun tror fler­tal­let i by­sty­ret er skep­tisk til å inn­føre re­ser­va­sjons­ret­ten, og i ho­ved­sta­den er stem­nin­gen den samme.

- En kort po­li­tisk ana­ly­se viser at fast­le­ger i Oslo ikke vil få re­ser­va­sjons­rett hvis det blir opp til hver en­kelt kom­mu­ne å av­gjø­re dette, sier Øy­stein Sun­de­lin, leder av by­styre­grup­pen for Oslo Høyre, til Vårt Land.

Helse­mi­nis­ter Bent Høie (H) har be­kref­tet at inn­fø­ring av re­ser­va­sjons­rett er fri­vil­lig for kom­mu­ne­ne. (©NTB)

Les også
- For snever reservasjonsrettReservasjonsstriden