Få kristne fra Iran får bli i Norge

Bare rundt 15 prosent av iranske konvertitter har fått medhold i UNE de siste årene. Varaordfører Marita Moltu (KrF) håper på forandring med ny asylavtale.

Varaordføreren i Bergen møtte konvertittgruppen tilKristent Interkulturelt Arbeid (KIA) i byen fredag.

Der fortalteMoltu at hun har hatt kontakt med innvandrings- og integreringsministerSylvi Listhaug om avtalen mellom KrF og regjeringen som skal styrke saksbehandlingen av kristne asylsøkere med muslimsk bakgrunn.Dagen fortalte om avtalen i forrige uke.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi i KrF ser på dere som ressurspersoner til Norge, sa Moltu til de rundt 20 frammøtte.

Tryggere behandling

De fleste i forsamlingen var menn i 30- og 40-årene fra Iran, men det var også noen kvinner og noen afghanere til stede.

– Dere har en oppgave i å bli integrert, men vi har også en oppgave i å inkludere, sa varaordføreren.

Hun understreket behovet for å få fortgang i behandlingen av asylsøknader og fortalte at hun har vært i møte med Listhaug i prosessen med å få til avtalen.

– Jeg ba henne se på situasjonen for konvertittene og få på plass en bedre og tryggere behandling, sa Moltu.

LES OGSÅ:Vil gi vern til kristne asylsøkere

I forrige uke sa Listhaug til Dagen at hun er opptatt av å finne dem som reelt sett trenger vern og sende ut de andre.

– Vi vet at forholdene for kristne er vanskelige i en del land og at det å skifte tro fra islam til kristendom kan være potensielt forbundet med veldig stor risiko. Når personer som gjør det, søker vern, er det viktig at vi stiller opp, sa statsråden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Tar imot terrorister

Rundt bordet i KIA-møtet var det flere iranere som uttrykte tydelig misnøye med hvordan norske myndigheter har håndtert sakene deres.

– Dere tar imot terrorister, men gir ikke medhold til konvertitter, sukket en mann i 50-årene.

Han tror Norge frykter å skade handelsforbindelsene med Iran og dermed sender asylsøkere tilbake.

Flere afghanere

Tall Dagen har fått fraUtlendingsnemnda (UNE), viser at bare rundt 15 prosent av iranske konvertitter som har fått sakene sine behandlet der de siste årene, har fått medhold.

«I perioden 2012-2015 har vi behandlet i overkant av 515 saker fra Iran. Av disse har omlag 75 personer fått oppholdstillatelse», skriver seniorrådgiver Don Radoli i en epost. I samme periode har man behandlet i overkant av 114 saker fra Afghanistan. Av disse har omlag 40 personer fått oppholdstillatelse.

LES MER:Ny dom kan gi konvertitter rettsvern

«Oversikten baserer seg på en manuell opptelling av saker. Manuelle tellinger er sårbare for menneskelige feil, og statistisk sett kan man ikke bygge på tallmaterialet som håndfast informasjon. Oversikten kan likevel gi et anslag over hvor mange saker vi har behandlet, og hvor mange som har fått tillatelse», skriver Radoli.

– Stort framskritt

Frustrasjonen over at så mange blir returnert, er tydelig i KIAs konvertittgruppe.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Situasjonen i Iran er ikke komplisert. Iranere kommer ikke hit fordi de vil ha økonomiske fordeler, men mest fordi de er kristne. De vil ha trygghet, rettigheter og leve fritt, sa en av de frammøtte.

Flere etterlyste konkret handling for å gjøre noe med situasjonen.

– KrF jobber intenst med dette, forsikret Moltu, og beskrev avtalen med regjeringen som et stort framskritt.

– Men det tar litt tid før den gir resultater hosUDI, UNE ogLandinfo. De må endre kultur og arbeidsmåte. Men vi trykker på for at dette skal komme trygt gjennom, sa hun.

LES OGSÅ:UNE får kritikk i rapport om kristne konvertitter

Varaordføreren påpekte også at asylsøknader er komplekse og at det er utfordrende å vurdere hvilke søkernes troverdighet.

Vurderer troverdighet

Tor Øyvind Sandaker startet konvertittgruppen i KIA i 2012. Nå er han pensjonist, men deler fortsatt på ansvaret for bibelundervisningen sammen med prestJan Bygstad iDet Evangelisk Lutherske Kirkesamfunn (DELK).

I åtte år var Sandaker med i UNE som lekmedlem. Han fortalte at han ofte havnet i mindtretall når de var tre nemndmedlemmer som skulle ta stilling til en sak. Og han påpekte at det bare var tvilstilfellene som kom til slik behandling.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Spørsmålet hvordan man vurderer troverdigheten til søkerne, påpekte Sandaker i møtet med Marita Moltu.

LES MER:Kritiserer kritisk asylrapport

Avtalen mellom regjeringen og KrF innebærer at en ressursbank av prester og andre kristenledere skal bistå UNE med å vurdere om asylsøkere faktisk er kristne. Sylvi Listhaug sa til Dagen sist uke at det er «vanskelig å si» om flere konvertitter vil få opphold med den nye avtalen.

Venter endring

Når Marita Moltu får høre fra Dagen at under 15 prosent av iranske konvertitter får opphold, synes hun det er veldig lavt.

– Her har vi noe å jobbe med.

– Tror du dette vil endre seg med den nye avtalen mellom regjeringen og KrF?

– Det må være en målsetting å bedre systemet.

LES OGSÅ:Mistrodd i Norge, mishandlet i Iran