LEIRSTED: ImF-eide Fjell-Ly leirsted på Møvik i Øygarden kommune, ble tilfluktsted for evakuerte beboere natt til fredag. Foto: Eivind Algrøy

Evakuerte til misjonseid leirsted

Flere eldre og noen familier var samlet bak politisperringer på Fjell-ly leirsted fredag morgen. – Folk her er fattet, men preget, sier daglig leder som er på stedet.

Det var torsdag at brannen tok tak midt på den store øya Sotra, 20 minutters kjøring vest for Bergen. En rekordtørr mai sørget for at brannen raste over store areal og truet store boligfelt.

Beboerne ble evakuert, men ett hus ble totalskadd og flere andre berørt.

Ikke tilbake

Da kvelden nærmet seg og det ble det klart at befolkningen ikke kunne komme tilbake, ble det misjonseide leirstedet Fjell-ly løsningen.

«Den kommunale kriseledelsen har avtalt med leirstedet Fjell-ly om kost og losji for dem som har behov for det», skrev Øygarden kommune på sine nettsider sent torsdag kveld.

Vil bistå

De evakuerte kom til leirstedet i løpet av torsdag kveld og var fortsatt der fredag formiddag. 54 mennesker har overnattet på Fjell-ly, ifølge Ole Andreas Wastvedt som er daglig leder i Midthordland indremisjon; organisasjonen som eier leirstedet.

Både ansatte og frivillige har vært i sving for å legge til rette for de evakuerte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

SPERREBÅND: Politiet vernet om de evakuerte som overnattet på Fjell-Ly leirsted i Øygarden kommune under storbrannen. Foto: Eivind Algrøy

Leirstedet har, som så mange andre, stått tomt i lange perioder det siste året. Derfor var Wastvedt ekstra glad da telefonen kom fra kommunen. Han beskriver situasjonen på leirstedet som rolig.

– Det er kommunen og politiet som har hoveddialogen med dem, men vi er også til stede, sier Wastvedt.

– Midt i all ulykken er vi veldig glad for å kunne hjelpe til og bistå i den situasjonen. Vi ønsker å være behjelpelig med alt det vi kan og stiller Fjell-ly til disposisjon så lenge det er behov, sier han.

En hjelp

Midthordland Indremisjon er en del av Indremisjonsforbundet. Også generalsekretær i Indremisjonsforbundet, Erik Furnes, gleder seg over at organisasjonens leirsted kan hjelpe.

– Det er veldig kjekt og meningsfullt at et av våre leirsted kan være en hjelp for noen som er kommet i en vanskelig situasjon som følge av en dramatisk hendelse, sier generalsekretær i Indremisjonsforbundet, Erik Furnes.

Uoversiktlig

Natt til fredag skal brannen ha blusset opp igjen, og fredag morgen var det fortsatt mye røyk mange steder i det store arealet som har brent.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

FLAMMER: Skogsbrannen på Sotra har rast i et døgn og var ennå ikke fullstendig under kontroll fredag formiddag. Foto: Marit Hommedal/NTB

Ifølge innsatsleder Pål Hansen i Brannvesenet var det for tidlig å snakke om å ha kontroll. Været i området er tørt, og med vekslende vindretninger. Dermed har brannen fått utvikle seg både fort og i flere retninger. Flere steder har brannen blusset opp.

Vel 500 personer fra flere bebygde områder i nærheten har vært evakuert og det er fortsatt usikkert når de får returnere.