Belgiske spesialstyrker slo torsdag kveld til mot en antatt terrorcelle i byen Verviers. To menn ble drept og en tredje ble pågrepet. Foto: Reuters / NTB scanpix

Etterretningskilde advarer mot sovende celler i Europa

Sovende terrorceller planlegger aksjoner i flere europeiske land, hevder en vestlig etterretningskilde overfor CNN. Lite eller ingenting tyder imidlertid på at de samarbeider.

Ifølge en anonym vestlig etterretningskilde er det nå opptil 20 sovende terrorceller i Europa. Disse har angivelig mellom 120 og 180 medlemmer til sammen, og de skal spesielt ha sett seg ut mål i Frankrike, Tyskland, Belgia og Nederland, melder CNN.

Ifølge CNNs anonyme kilde har etterretningsorganisasjoner i Midtøsten og Europa identifisert «en nært forestående trussel» i Belgia, og kanskje også i Nederland.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Flere aksjoner

To personer ble drept og en tredje ble pågrepet da belgisk politi slo til mot en antatt terrorcelle i Verviers torsdag kveld.

Den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp tror sikkerhetstjenestene i flere europeiske land vil gjennomføre en rekke lignende politiaksjoner framover, men kan ikke gå god for CNNs opplysninger om opptil 20 sovende terrorceller.

– Etter angrepet mot Charlie Hebdo er alle de europeiske sikkerhetstjenestene i høyeste beredskap. De er klare til å hurtig slå til mot ekstremister som vil kopiere det som skjedde i Paris, sier han til Politiken.

Ingen sammenheng

Påtalemyndigheten i Belgia understreker at det ikke er noe som tyder på en sammenheng mellom terroristene i Paris og gruppen det ble aksjonert mot i Verviers.

Tysk politi aksjonerte også mot flere adresser torsdag og pågrep en 41 år gammel mann av tyrkisk opprinnelse. Han ledet angivelig en gruppe som også besto av militante islamister fra Tsjetsjenia og Dagestan, som planla aksjoner i Syria. Også en 43-åring er pågrepet, mistenkt for å ha sørget for finansiering av gruppen.

– Men det er ingenting som tyder på at gruppen forberedte angrep i Tyskland, opplyser tysk politi.

Lar seg inspirere

Selv om det ikke er påvist noen forbindelse mellom miljøene i Frankrike, Belgia og Tyskland, kan de være inspirert av hverandre, tror Ranstorp.

– Angrep som i Paris har en viss dynamikk. Det leder til copy cat-aksjoner. I tillegg legger det mer trykk på disse cellene som venter, ettersom de er utsatt for mer trykk fra sikkerhetstjenestene, sier Ranstorp til Nettavisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Da får de press til å handle, eller til å ligge lavt. Det kommer nok flere preventive sikkerhetsaksjoner i andre land, sier han.

Les også
Demonstrasjon mot Nationaltheatret
Les også
Belgisk politi: Avverget terrorangrep fra Syria-farere
Les også
Vurderer å forlate FrankrikeTerroren i Paris
Les også
Narvesen har fått trusler på grunn av Charlie Hebdo
Les også
Britiske jøder frykter for sin fremtid i Europa