Et symbol på håp har sluknet

Nel­son Man­de­la var et le­ven­de sym­bol på all kamp mot un­der­tryk­kel­se.

Ver­dens mest kjen­te po­li­tis­ke fange, fri­gjø­rings­helt, freds­pris­vin­ner og for­sonin­gens frems­te tals­mann. Nå har den 95 år gamle still­fer­di­ge man­nen sluk­net for godt.

Nel­son Roli­hlah­la Man­de­la ledet ikke bare kam­pen mot apart­heid­re­gi­met i Sør-Afri­ka. Han sør­get også for at det nye Sør-Afri­ka ble grunn­lagt i for­sonin­gens tegn og ville ikke at lan­det skul­le pre­ges av hevn. Han for­sto at hans tid­li­ge­re fien­der måtte med når lan­dets fram­tid skul­le byg­ges.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Bråk­ma­ker»

Tem­bu-stam­mens høv­ding valg­te navn med omhu da han fikk en sønn i 1918. Lite ante vel den stol­te far hvor­dan søn­nen skul­le leve opp til nav­ne­ne han fikk, skjønt hvem vet.

Nav­net Nel­son fikk gut­ten etter den bri­tis­ke krigs­hel­ten Ho­ra­tio Nel­son. Roli­hlah­la betyr «den som stel­ler i stand bråk», og det var ikke noe dår­lig navn for en som skul­le vokse opp til å bli fri­gjø­rings­le­der.

Nel­son be­gyn­te som gje­ter­gutt, voks­te seg stor nok til å bli vakt­mann og var se­ne­re tål­mo­dig nok på skole­ben­ken til å bli ad­vo­kat. Kort tid etter be­gyn­te han på sin vir­ke­li­ge opp­ga­ve, fri­gjø­rin­gen av Sør-Afri­kas mil­lio­ner av svar­te. Høv­ding­søn­nen ble raskt en jaget mann.

Slapp unna

Til tross for sine drøye 110 kilo, for­delt på 1,90 meter, klar­te man­nen med til­nav­net «Den svar­te pim­per­nell» til sta­dig­het å unn­slip­pe de hvite sik­ker­hets­styr­ke­nes klør. To år gikk det fra fri­gjø­rings­be­ve­gel­sen ANC ble for­budt til Man­de­la hav­net bak lås og slå.

I 1962 ble han dømt til fem års feng­sel, og to år se­ne­re ble dom­men om­gjort til livs­va­rig. Men selv i feng­se­let ble Man­de­la en be­last­ning for de hvite makt­ha­ver­ne, kan­skje mer enn noen­sin­ne. I løpet av kort tid ble han ver­dens best kjen­te po­li­tis­ke fange og et sym­bol på kam­pen mot all un­der­tryk­kel­se.

Flere gan­ger for­søk­te Pre­to­ria-re­gi­met å kjøp­slå, ved å love ham fri­he­ten mot at han tok av­stand fra bruk av vold. Hver gang tak­ket han nei.

Win­nie

Nes­ten 27 år skul­le det gå før feng­sels­por­te­ne igjen åpnet seg, en be­gi­ven­het hele ver­den fulg­te på fjern­syn. En merk­bart eldre, men rak­ryg­get mann kom ut, med høyre knytt­neve høyt hevet og sin kone Win­nie ved sin side.

I 32 år hadde de da vært gift, bare seks må­ne­der hadde de fått til­brin­ge sam­men. Utret­te­lig hadde hun talt man­nens sak, selv om hun nok viss­te at de aldri mer kunne få noe lyk­ke­lig liv sam­men.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I 1992 ble de to se­pa­rert, både po­li­tisk og per­son­lig var av­stan­den blitt for stor. Win­nie hadde stått midt i kam­pen og bar preg av det, mens årene i feng­sel hadde for­and­ret Nel­son i en annen ret­ning. Nå mente han tida var inne til for­hand­lin­ger med de hvite.

Freds­pris

Med sin ro­li­ge og for­so­nen­de fram­tre­den tvang den grå­hå­re­de man­nen både svar­te og hvite mot­stan­de­re til for­hand­lings­bor­det. Én etter én ble apart­heid­lo­ve­ne opp­he­vet, og en ny grunn­lov ble ham­ret ut.

I 1993 verd­sat­te Den Nors­ke No­bel­ko­mi­te Man­de­las inn­sats for fre­de­lig for­soning med en freds­pris, som han til man­ges mis­nøye måtte dele med pre­si­dent Fre­de­rik W. de Klerk.

Selv bare trakk han på skuld­re­ne, vel vi­ten­de om at tiden for lengst var ute for apart­heid­sta­ten og de Klerk.

Gry­tid­lig om mor­ge­nen den 27. april 1994 ankom en smi­len­de 76-åring valg­lo­ka­let uten­for Dur­ban, der han i lik­het med mil­lio­ner av andre svar­te sør­afri­ka­ne­re for førs­te gang kunne sette kryss på en stemme­sed­del.

En drøm var blitt vir­ke­lig­het, en kamp var over.

Leget så­re­ne

ANC vant som ven­tet Sør-Afri­kas førs­te de­mo­kra­tis­ke valg, og Nel­son Man­de­la ble lan­dets førs­te svar­te pre­si­dent. Møy­som­me­lig star­tet han ar­bei­det med å lege så­re­ne etter de hvi­tes un­der­tryk­king, og sam­ti­dig opp­fyl­le noen av de svar­tes store for­håp­nin­ger og drøm­mer.

I juni 1999 over­lot han pre­si­dent­pos­ten til Thabo Mbeki, for selv å vie seg til ver­dens fat­ti­ge og un­der­tryk­te, ikke minst kam­pen mot aids i Afri­ka.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gjen­nom sin egen stif­tel­se sam­let han blant annet rocke­stjer­ner fra hele ver­den til kam­pan­jen 46664, hans eget fange­num­mer på Rob­ben Is­land.

Først i 2004 be­gyn­te han å trap­pe ned de mange of­fent­li­ge opp­tre­de­ne­ne, sta­dig mer pre­get av sin høye alder, og han viste seg sjel­dent of­fent­lig.

Hans siste syke­leie ble fulgt med opp­merk­som­het og sym­pa­ti av sør­afri­ka­ner­ne og av hele ver­dens­sam­fun­net. Det var vans­ke­lig for mange å tenke seg en ver­den uten Man­de­la.

Med Nel­son Man­de­la har ver­den mis­tet sitt frems­te sym­bol på rett­fer­dig­het, håp og for­soning.

Les også
Nelson Mandela er død
Les også
Mandela sto på USAs terrorliste helt til 2008