Ernas abortuttalelser gleder

Påtroppende statsminister Erna Solberg gir livsvernsforkjempere håp om en mer nyansert abortdebatt. Andre raser.

- Jeg må si at å redusere abortspørsmålet, eller spørsmålet om leger kan få lov å reservere seg, til et kvinnespørsmål, det syns jeg faktisk blir litt lite i den store sammenhengen. Dette er et stort etisk og moralsk spørsmål, som hvert enkelt menneske, både mann og kvinne som er igjennom den situasjonen, tenker dyptpløyende på, sa Solberg på pressekonferansen om regjeringsforhandlingene onsdag.

Hun fortsatte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det dreier seg om liv og død, det dreier seg om store etiske spørsmål og det dreier seg om moralske spørsmål for legene, sa Solberg.

Tøff dame

Generalsekretær i Menneskeverd, Liv Kjersti Skjeggestad Thoresen, ble glad over Solbergs uttalelser.

- Det er gledelig at landets nye statsminister er så tydelig på at abort er en stor, etisk utfordring. Og at det handler om liv og død og langt mer enn kun kvinnekamp.Thoresen peker på at Solberg også gav klar tale da Høyre behandlet innstramninger av abortloven på landsmøtet i år.

- Tror du dette vil gi en mer nyansert debatt, Thoresen?

- Det håper jeg, for frontene går fort i skyttergravene når abort skal debatteres. I dag har vi mye mer kunnskap enn vi hadde på 1970-tallet, så jeg synes det er rart om vi ikke våger å nyansere diskusjonen. Den positive effekten av ultralyd er jo at vi ser tydeligere hvor utviklet barnet i mors mage er. Det må gjøre noe med holdningene i samfunnet vårt, sier hun.

- Det må kunne gå an å sette ord på hva abort er uten å bli stemplet som kvinnefiendtlig.

Også Morten Magelssen, lektor ved Senter for medisinsk etikk ved universitetet i Oslo, tror Solberg gir næring til en ny form for debatt.

- Jeg opplever at dette passer inn i konservatismens toleranse for mangfold av meninger i etiske spørsmål, i motsetningen til hvordan situasjonen er på venstresiden. Der er ensrettingen mye større, noe vi også har sett i religiøse spørsmål. Solberg staker opp kursen for en ny debatt, mens likestillingsombudet er mer ensporet, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tilbakeskritt

Nettopp likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik gav Solberg sin analyse gjennom VG Nett. Ørstavik mener vedtaket om legers reservasjonsrett mot aborthenvisning vil være ødeleggende.

- Det betyr at kvinnens rett til å bestemme over egen kropp kan svekkes. Det er bekymringsfullt, og jeg minner om at retten til likeverdige tjenester for pasienter består og at alternative tilbud for pasienten må finnes, sier Ørstavik.

Også avtroppende arbeidsminister Anniken Huitfeldt er skeptisk til Solbergs utspill.

- Når legene nå får reservasjonsrett ved henvisning til abort, mener jeg vi trenger et system hvor det blir full åpenhet om hvilke leger som har reservert seg, slik at kvinner kan velge andre fastleger. Vi må unngå at unge kvinner føler seg sviktet av sin fastlege i en veldig sårbar livssituasjon, sier hun til avisen.

Prinsipp

Thoresen i Menneskeverd mener problemet slik ministeren skisserer det, er overdrevet.

- Nåværende regjering har kjørt reservasjonsrettsaken veldig steilt. I dag finnes det så mange ordninger og praktiske muligheter at jeg ikke skjønner at legers reservasjon er et problem.

- Dette handler meget prinsipielt om retten til å bruke sin samvittighet. Skal leger, jordmødre og sykepleiere ikke ha lov til å si i fra når noe går på tvers av deres yrkesetikk, tenker jeg med gru på hvilket samfunn vi får. Det at mennesker sier i fra, er en viktig verdi som må hegnes om, sier hun.

DAGEN

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Samarbeidsavtalen

I avtalen mellom de fire borgerlige partiene heter det at «det gis reservasjonsmuligheter for fastleger etter dialog med Den norske legeforening».

Venstre har ikke skrevet under på dette punktet.

Les også
Fikk tilbake reservasjonsretten
Les også
Legestudenter negative til abortreservasjon