Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan mener det er på tide å innse at landet hans er avhengig av et godt forhold til Israel. Foto: Reuters / NTB scanpix

Erdogan: Tyrkia er avhengig av Israel

Tyrkia må innse at landet er avhengig av Israel, sier president Recep Tayyip Erdogan. Han håper nå på et normalisert forhold mellom de to landene.

Erdogan har flere ganger provosert med retoriske utspill rettet mot Israel. Men den siste måneden har han forsøkt å tone ned kritikken, og ser nå mulighet for et normalisert forhold til landet.

– Israel trenger et land som Tyrkia i regionen, og vi må også akseptere at vi trenger Israel. Dette er realiteten i denne regionen, sier Erdogan i en uttalelse til flere tyrkiske aviser lørdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Hvis begge parter nærmer seg, basert på oppriktighet, vil vi få et normalisert forhold, legger han til.

Forholdet surnet etter at israelske kommandosoldater i 2010 bordet det tyrkiske fartøyet Mavi Marmara, som skulle til Gaza. Ni tyrkiske aktivister ble drept. Tyrkia krevde i ettertid både kompensasjon og en offentlig unnskyldning.

Israel har allerede unnskyldt hendelsen, og den siste måneden har det pågått hemmelige forhandlinger mellom de to landene. Den Hamas-kontrollerte Gazastripen er fortsatt underlagt israelsk blokade, men ifølge Erdogan ligger det an til en mulig løsning der varer og byggematerialer kan fraktes til Gazastripen hvis de først sendes via Tyrkia.

Analytikere mener at Tyrkias tilnærming til Israel nå ikke er tilfeldig – det skjer samtidig som Erdogan trenger en alliert etter å ha falt ut av det gode selskap med Russland etter nedskytingen av et russisk jagerfly i fjor høst.

Les også
– Al-Shabaab bruker Trump i propaganda
Les også
Fra skjønnhet til barbari
Les også
Storstilt politijakt i Tel Aviv etter dødelig angrep
Les også
Storstilt politijakt i Tel Aviv etter blodig angrep
Les også
Jakten på gjerningsmannen fortsetter etter angrep i Tel Aviv