Antiterrorpoliti sikrer området rundt bygningen i København der tre politimenn ble skuddskadet under et debattmøte om ytringsfrihet lørdag. Foto: AFP / NTB SCANPIX

En drept og tre politifolk såret i København – gjerningsmann på frifot

Politiet anser skytingen på et debattmøte om ytringsfrihet i København som et forsøk på å drepe den svenske kunstneren Lars Vilks. En person ble drept og tre politimenn såret i angrepet. Nett-TV: Se direktesending her.

Les flere saker fra vår dekning av angrepet i København

Den svenske kunstneren Lars Vilks deltok på møtet, men er ikke truffet av skuddene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Etter det nyhetsbyrået Ritzau erfarer er en mann i 30-årene truffet i brystet, og Ekstra Bladet skriver at en svært troverdig kilde opplyser ved 16.40-tiden at politiet regner skytingen som et terrorangrep.

Debattmøte

Skytingen skjedde utenfor dørene til debattmøtet «Kunst, Blasfemi og Ytringsfrihed» på kulturhuset Krudttønden på Østerbro lørdag, melder Jyllands-Posten.

Skuddene ble løsnet rundt kl. 15.30. Ifølge et øyenvitne kan det ha blitt løsnet så mange som 30 skudd, og en politimann fra det danske sikkerhetspolitiet PET skal være skutt i beinet.

Det var bevæpnede politifolk til stede på arrangementet.

Det ble lørdag avfyrt skudd ved et debattmøte om kunst, blasfemi og ytringsfrihet i København. Minst tre politifolk er såret. Foto: Mathias Øgendal / NTB scanpix

20-40 skudd

En kilde sier til Ekstra Bladet at mellom 20 og 40 skudd ble avfyrt og at flere politifolk er såret.

– En hinket rundt, den andre lå på gulvet i foajeen, forteller vitnet.

Den franske ambassadøren til Danmark skal ha talt om utfordringer knyttet til islamisme og ytringsfrihet da skuddene falt.

– Det var masse PET-folk der, og vi ble alle sjekket før vi fikk gå inn. Jeg tror det ble skutt i omtrent to minutter. Det kom folk inn, heldigvis var det PET-folk. Den ene var skutt i beinet. De tilkalte forsterkninger. De kom løpende gjennom lokalet med pistolene hevet og fikk så Lars Vilks ut en bakdør, forteller satireforskeren Dennis Meyhoff Brink, som var på møtet, til Jyllands-Posten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Terrormål

Tegneren Lars Vilks har tidligere vært utsatt for trusler og angrep etter at han tegnet profeten Muhammed som en hund i 2007.

Vilks har sagt at han har levd med skjerpede sikkerhet etter angrepet mot satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris i januar.

Tegneren ble tatt ut av bygningen av sikkerhetspolitiet etter skytingen, og møtet skal ha blitt gjenopptatt kort tid etter klokken 16.

– Vi fortsetter uansett arrangementet. Dette kan ikke stoppe oss, sa Information-redaktør Niels Ivar Larsen, som ledet paneldebatten.

Fakta om trusler og drap i Muhammed-karikaturstriden

* 2005: Jyllands-Posten trykker en side med karikaturtegninger av profeten Muhammed. Flere europeiske aviser, også norske, trykker karikaturene. Danske og norske interesser i Midtøsten angripes. Jyllands-Posten og tegneren Kurt Westergaard har vært mål for flere planlagte terroraksjoner.

* 2006: Det franske satiriske magasinet Charlie Hebdo trykker karikaturtegninger av Muhammed, deriblant to fra Jyllands-Posten.

* 2007: En svensk avis trykker tegninger av profeten Muhammed som en hund. Kunstneren Lars Vilks, som står bak tegningen, er i ettertid blitt utsatt for drapstrusler og drapsforsøk.

* 2011: En brannbombe blir kastet mot Charlie Hebdos redaksjonslokaler etter at magasinet trykker en karikaturtegning av profeten Muhammed på førstesiden. Ingen blir såret.

* 2015:

7. januar stormer to væpnede menn lokalene til Charlie Hebdo. Tolv mennesker blir drept, blant dem redaktøren Stéphane «Charb» Charbonnier.

14. februar er det skyting på et debattmøte i København, der Lars Vilks deltar. Politiet anser det som et drapsforsøk mot Vilks. En sivilperson blir drept og tre politifolk såret.

(©NTB)

Les også
Jakter to bevæpnede gjerningsmenn i Danmark
Les også
UD: – Ingen meldinger om nordmenn på debattmøtetFakta om trusler og drap i Muhammed-karikaturstriden
Les også
Oslo-politiet følger situasjonen i København nøyeFakta om trusler og drap i Muhammed-karikaturstriden
Les også
– Vilks gjemte seg i kjøleromFakta om trusler og drap i Muhammed-karikaturstriden
Les også
Vilks stiller ut nye profettegninger