Visning for pressen i Rikssalen i Eidsvollsbygningen, alt er restaurert og klart til grunnlovsjubileet. De lave, stofftrukne trebenkene uten ryggstø var for representantene, mens et opphøyd podium med bord og stoppede armstoler var for forsamlingens president og sekretær. Veggene er prydet med girlandere av granbar, slik de var det i 1814. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Eidsvollsbygningen er klar for jubileum

Eidsvollsbygningen er klar for grunnlovsjubileet 2014 - etter nesten fire års restaureringsarbeid. Både konge- og kronprinspar vil være til stede ved åpningen av 200-årsjubileet søndag kveld.

Det er Stats­bygg som har gjen­nom­ført res­tau­re­rin­gen i nært sam­ar­beid med Riks­an­tik­va­ren og Eids­voll 1814. Målet har vært å til­bake­føre byg­nin­ge­ne og om­rå­det rundt mest mulig til slik det så ut i 1814, men sam­ti­dig imøte­kom­me da­gens krav om uni­ver­sell ut­for­ming. Ar­bei­det er gjen­nom­ført godt in­nen­for tids- og kost­nads­ram­mer.

Kon­ser­va­tor Geir Tho­mas Riks­åsen er strå­len­de for­nøyd med re­sul­ta­tet:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Så nær 1814 har denne byg­nin­gen ikke vært på 200 år. Alle tolv rom er res­tau­rert og mange av dem er nå helt an­ner­le­des enn etter for­ri­ge res­tau­re­ring i 1964, sier han til NTB.

De­talj­ar­beid

Eids­volls­byg­nin­gen var opp­rin­ne­lig ho­ved­byg­nin­gen på Eids­vold Værk, som Cars­ten Anker kjøp­te 1794. Han satte umid­del­bart i gang med ut­vi­del­ses­pla­ner, og om- og på­byg­gin­gen holdt på fra 1796 til 1802. Anker flyt­tet inn for godt 1811.

I 1814 åpnet Anker sitt hjem for to vik­ti­ge møter. I hage­stu­en i førs­te eta­sje av Eids­volls­byg­nin­gen, også kalt Den gule sal, ble no­ta­bel­mø­tet holdt i fe­bru­ar, mens Riks­for­sam­lin­gen holdt sine møter i Riks­sa­len i annen eta­sje i april og mai. I til­legg ble flere av rom­me­ne i byg­nin­gen brukt som spise­sa­ler under Riks­for­sam­lin­gen.

Mange av rom­me­ne er farge­rike, i blått, gult og grønt, i tråd med tren­den i Euro­pa på be­gyn­nel­sen av 1800-tal­let. Iføl­ge kon­ser­va­tor Ris­åsen måtte far­ge­ne være så ster­ke for å synes i da­ti­dens dår­li­ge kvelds­be­lys­ning.

His­to­risk rette­ar­beid

Etter at Anker i 1822 måtte over­gi boet sitt til skifte­ret­ten, ble prak­tisk talt alt innbo fjer­net. Siden da har ulike for­enin­ger iva­re­tatt ei­en­dom­men, som har blitt satt i stand til 100- og 150-års­ju­bi­le­ene for Grunn­lo­ven i 1914 og 1964. Noe av dette ble gjort på bak­grunn av ma­le­ri­er, og de som har be­søkt Riks­sa­len tid­li­ge­re vil kan­skje legge merke til at an­tall benke­ra­der er re­du­sert fra tre til to på hver side av rom­met. Dette er det kor­rek­te an­tal­let, mens den tid­li­ge­re eks­tra raden var satt der fordi det ser ut som det er tre på det kjen­te ma­le­ri­et i Stor­tings­sa­len.

Det er også gjort inn­sam­lin­ger og be­ty­de­lig ar­beid for å skaf­fe til veie innbo og annet ma­te­ria­le fra 1814. Eids­volls­byg­nin­gen for­val­tes i dag av stif­tel­sen Eids­voll 1814, opp­ret­tet av Stor­tin­get i 1998.

Søn­dag 16. fe­bru­ar har Stor­tin­get in­vi­tert til of­fi­si­ell åp­ning av 200-års­ju­bi­le­et uten­for Eids­volls­byg­nin­gen. Stor­tings­pre­si­dent Ole­mic Thomme­sen (H) og stats­mi­nis­ter Erna Sol­berg (H) vil være til stede i til­legg til konge­pa­ret og kron­prins­pa­ret. Ar­ran­ge­men­tet med mu­sikk, gjes­ter og inn­slag er åpent for alle og vil også sen­des di­rek­te på NRK. (©NTB)

Fakta om restaureringen av Eidsvollsbygningen

* Onsdag 13. mai 2009 ble Statsbygg bedt om å forberede en omfattende restaurering av Eidsvollsbygningen. Alt skulle stå ferdig til grunnlovsjubileet i 2014

* Formålet med restaureringen var å tilbakeføre hovedbygningen til tilstanden bygningen var i opprinnelig - i 1814.

* Blant annet skulle rom i kjelleren rekonstrueres for å gi publikum en mer autentisk opplevelse av hvordan bygningene ble brukt i 1814.

* Paviljongene skulle restaureres og parken settes i stand.

* Prosjektet har hatt en kostnadsramme på 384 millioner kroner, men prislappen endte opp på rundt 350 millioner kroner.

(Kilde: Statsbygg) (©NTB)

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Feirer Grunnloven med nasjonal bønnedagKirken og Grunnloven
Les også
Vår problematiske grunnlov