Røyk stiger opp fra byen Rafah etter en militæroperasjon av egyptiske sikkerhetskilder i begynnelsen av november. Egypt vil nå utvide den planlagte buffersonen mellom Rafah og Gazastripen til 1 kilometer. Foto: Suhaib Salem / Reuters / NTB scanpix

Egypt utvider buffersone mot grensa til Gazastripen

Egypt skal lage en 1 kilometer bred buffersone mot grensen til Gazastripen etter å ha funnet lengre tunneler inn mot den palestinske enklaven, ifølge et statlig nyhetsbyrå.

Buffersonen skulle etter planen være 500 meter bred.

– En avgjørelse er tatt om å utvide buffersonen langs grensen til Rafah til 1 kilometer. Avgjørelsen kom etter funn av tunneler som strekker seg 800 til 1.000 meter, skriver det statlige nyhetsbyrået Mena.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Egypt erklærte tre måneders unntakstilstand på deler av Sinai-halvøya etter at minst 33 egyptiske soldater ble drept i et angrep i slutten av oktober.

Smugler våpen

Hæren har blant annet begynt å opprette en buffersone mot grensen til Gazastripen ved å rydde unna hus og trær og ødelegge tunneler. Tunnelene brukes ifølge Egypt til å smugle våpen fra Gaza til militante opprørere i Sinai. Lokalbefolkningen, som mener staten har forsømt dem over lang tid, sier imidlertid de er avhengige av smuglervarer.

Væpnede islamistiske opprørere har vært særlig aktive på Sinai-halvøya siden landets hær styrtet president Mohamed Mursi fra Det muslimske brorskapet i fjor.

Gruppa Ansar Beit al-Maqdis, som har sverget troskap til Den islamske staten (IS), har trappet opp angrepene mot politi og soldater. Brorskapet, som nå er forbudt i Egypt, fordømmer imidlertid voldshandlingene.

Les også
Israel skjøt mot fiskere utenfor Gazas kyst
Les også
Åtte dømt for homoekteskap-video i Egypt
Les også
– Flytt fra Israel til Gaza eller Ramallah
Les også
– Gilbert utestengt fra Israel, ikke Gaza
Les også
Egypt utsetter Gaza-samtaler etter Sinai-angrep